25 Απριλίου 2025

Τσουρέκι: Η πιο γρήγορη και νόστιμη συνταγή για το αγαπημενο έδεσμα του Πάσχα


Φτιάξτε το πιο νόστιμο τσουρέκι που δοκιμάσατε ποτέ σε μόλις 30′. Χωρίς προζύμι και με λιγότερο χρόνο προετοιμασίας και αναμονής, αυτό το τσουρέκι είναι σίγουρα η πιο γρήγορη, εύκολη και νόστιμη εκδοχή για το αγαπημένο μας πασχαλινό έδεσμα με τη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη.

Υλικά

  • 200 γρ. γάλα πλήρες
  • 2 αυγά, μεσαία
  • 120 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 550 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 14 γρ. ξηρή μαγιά
  • 4,5 γρ. μαχλέπι
  • 1,5 γρ. μαστίχα
  • 100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κρόκο, αυγού αραιωμένο με 1 κ.σ. γάλα
  • 30 γρ. αμύγδαλα φιλέ
  • σπορέλαιο, για το άλειμμα

Εκτέλεση

  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα, τα αυγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά, το μαχλέπι και τη μαστίχα.
  • Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους και το προσθέτουμε στον κάδο.
  • Χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 15 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι.
  • Αλείφουμε τα χέρια μας με σπορέλαιο και πλάθουμε τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα.
  • Αλείφουμε με σπορέλαιο ένα μπολ και μεταφέρουμε μέσα τη ζύμη.
  • Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει για τουλάχιστον 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.
  • Πλάθουμε ξανά τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα και μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας.
  • Κόβουμε με ένα μαχαίρι τη ζύμη στη μέση, πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μακρόστενο σχήμα και το κόβουμε σε 3 ίσα ζυμαράκια.
  • Ανοίγουμε τα ζυμαράκια με τα χέρια μας σε φυτίλια μήκους 30-35 εκ. κάνοντας κινήσεις από το κέντρο προς τις άκρες. (Φυτίλια ονομάζονται οι λωρίδες ζύμης που δημιουργούμε για την παρασκευή των τσουρεκιών.)
  • Τοποθετούμε τα 3 από τα 6 φυτίλια κάθετα μπροστά μας το ένα δίπλα στο άλλο και ενώνουμε τις πάνω άκρες.
  • Ξεκινάμε να δημιουργούμε μια πλεξούδα (παίρνοντας το εξωτερικό φυτίλι και τοποθετώντας το στη μέση) από πάνω προς τα κάτω, ενώνουμε και τις κάτω άκρες και τις γυρνάμε προς τα μέσα.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για το δεύτερο τσουρέκι.
  • Αλείφουμε με ελάχιστο σπορέλαιο ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 28×36 εκ. και μεταφέρουμε μέσα τα τσουρέκια.
  • Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσουν για 1-1 ½ ώρα ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
  • Αλείφουμε με ένα πινέλο τα τσουρέκια με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου.
  • Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά στην πάνω σχάρα. (Προσέχουμε να μην ανοίγουμε τον φούρνο όσο ψήνονται τα τσουρέκια.)
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και σερβίρουμε.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ