«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πολύ κακή μαζί μας», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, κατηγορώντας τις ευρωπαϊκές χώρες ότι δεν αγοράζουν αρκετά αμερικανικά προϊόντα.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι η πώληση ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι βασικός στόχος καθώς η κυβέρνησή του προσπαθεί να εξαλείψει το εμπορικό έλλειμμα με την Ένωση.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πολύ κακή μαζί μας», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, κατηγορώντας τις ευρωπαϊκές χώρες ότι δεν αγοράζουν αρκετά αμερικανικά προϊόντα.
«Αυτοί θα πρέπει να αγοράζουν την ενέργειά τους από εμάς, γιατί τη χρειάζονται και θα πρέπει να την αγοράζουν από εμάς. Μπορούν να την αγοράσουν, εμείς μπορούμε να μειώσουμε το εμπορικό έλλειμμα κατά 350 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια εβδομάδα», τόνισε.
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Δασμοί 25% σε αμερικανικά προϊόντα από 16 Μαΐου
Η Επιτροπή της ΕΕ προτείνει αντιδασμούς 25% σε σειρά εισαγωγών από τις ΗΠΑ ως απάντηση στους δασμούς των ΗΠΑ στον χάλυβα, σύμφωνα με έγγραφο που βλέπει το φως της δημοσιότητας και το οποίο επικαλείται το Reuters.
Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει δασμούς 25% στα εμπορεύματα της ΕΕ, που θα τεθούν σε ισχύ από τις 16 Μαΐου, ωστόσο αφαιρεί το αμερικανικό μπέρμπον από τον κατάλογο των εμπορευμάτων που θα αντιμετωπίσουν κάποιο αντίτιμο.
Ακόμη, η Επιτροπή προτείνει αντιδασμούς σε ορισμένες εισαγωγές των ΗΠΑ, που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου.
«Μηδέν προς μηδέν»: Η πρόταση-ρελάνς της Ε.Ε. για τους δασμούς που απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έπαιξε νωρίτερα τα χαρτιά της για να αποφύγει τις συνέπειες από τους δασμούς του Τραμπ, προτείνοντας μια συμφωνία «μηδέν προς μηδέν», δηλαδή ουσιαστικά οι ΗΠΑ να μην επιβάλλουν κανέναν δασμό στα ευρωπαϊκά προϊόντα και αντίστοιχα οι ευρωπαϊκές χώρες να αποσύρουν τους δικούς τους.
Αυτή η πρόταση έγινε μάλιστα εβδομάδες πριν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώσει τους δασμούς, ωστόσο «παραμένει ακόμα στο τραπέζι», σύμφωνα με τους ευρωπαίους αξιωματούχους.
Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Maros Šefčovič, ο Επίτροπος της ΕΕ για το Εμπόριο, δήλωσε ότι είχε προτείνει μηδενικούς δασμούς για τα αυτοκίνητα και μια σειρά βιομηχανικών προϊόντων, όπως φαρμακευτικά προϊόντα, καουτσούκ και μηχανήματα, κατά την πρώτη του συνάντηση με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Howard Lutnick, στις 19 Φεβρουαρίου.
Επανέλαβε δε ότι η ΕΕ παραμένει ανοικτή για συνομιλίες, υπονοώντας ωστόσο ότι τίποτα δεν θα ολοκληρωθεί σύντομα: «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια των συζητήσεων, διότι οι ΗΠΑ θεωρούν τους δασμούς όχι ως ένα βήμα τακτικής, αλλά ως διορθωτικό μέτρο».
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί εναντίον του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ σε αγαθά με την ΕΕ, εστιάζοντας στα αυτοκίνητα. «Δεν παίρνουν τα αυτοκίνητά μας, δεν παίρνουν τα τρόφιμά μας, δεν παίρνουν τίποτα», δήλωσε ξανά το Σαββατοκύριακο.
Ωστόσο, ο Šefčovič απέρριψε τις υποδείξεις ότι οι χώρες της ΕΕ θα εγκαταλείψουν τον ΦΠΑ, ένα από τα παράπονα του Τραμπ για την ΕΕ. Είπε ότι η ΕΕ έχει δαπανήσει «αρκετό χρόνο και ενέργεια» για να εξηγήσει στους ομολόγους της στις ΗΠΑ πώς λειτουργεί ο φόρος επί των πωλήσεων, αναφέροντας τη χρήση του σε περισσότερες από 161 χώρες. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, να εξετάσουμε τα πράγματα, αλλά πρέπει να είναι μια αμοιβαία επωφελής λύση».
Πάντως, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα ψηφίσουν την Τετάρτη σχετικά με έναν πρώτο γύρο πιθανών αντιποίνων, ως απάντηση στους δασμούς του Τραμπ στον χάλυβα και το αλουμίνιο που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα. Οι ευρωπαίοι θα στοχεύσουν έως και 26 δισ. ευρώ εμβληματικών αμερικανικών προϊόντων, όπως μοτοσικλέτες Harley-Davidson, χυμούς πορτοκαλιού και τζιν, με τους δασμούς να τίθενται σε ισχύ από τις 15 Απριλίου.