12 Απριλίου 2025

Τέμπη: «Αντί να ψάξουν τους μετασχηματιστές της Siemens μας θεωρούν ιθαγενείς»


Απίστευτες καταγγελίες έκανε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων μετά τα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για την πυρόσφαιρα

Μια καταγγελία που αξίζει να διερευνηθεί έκανε το πρωί της Δευτέρας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι ο αντιπρόεδρος της επιτροπής διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων που αποκάλυψε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων είχε αποφασίσει να βγάλει το πόρισμα περί της πρόκλησης πυρόσφαιρας από πιθανό εύφλεκτο υλικό 2,5 τόνων με βάση τα ευρήματα Λακαφώση αγνοώντας τις ελληνικές εκκλήσεις για πρόσθετη έρευνα και από άλλα πανεπιστήμια.

«Του έλεγα κύριε Ακού (σ.σ: αναφέρεται στον Μπαρτ Ακού, τον υπ’ αριθμόν 2 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων, το ίδιο πρόσωπο που συνέταξε το κεφάλαιο στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την πρόκληση της πυρόσφαιρας μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη την 28η Φεβρουαρίου 2023) σας παρακαλούμε, μην βγάλετε πόρισμα για την πυρόσφαιρα γιατί θεωρούμε ότι δεν είναι απόλυτα τεκμηριωμένο», αποκάλυψε κατά λέξη ο Χρήστος Παπαδημητρίου, αντιπρόεδρος του Οργανισμού Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων.

Και συνέχισε ο κ. Παπαδημητρίου: «Διαβάζοντας το πόρισμα (σ.σ: το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ που ανακοινώθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2025) του λέμε: Θέλουμε να μην το βγάλεις. Και μας λέει (σ.σ: εννοεί τον Μπαρτ Ακού από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων): Όχι, θα το βγάλω!».

Αμέσως μετά, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων κάνει μια πολύ σοβαρή καταγγελία: «Αρχισα και σκέφτομαι αυτά που έμαθα τις τελευταίες ημέρες και πραγματικά θα χάσω τα μαλλιά που έχω. Είναι πολύ πιο εύκολο να πούνε οι Ευρωπαίοι ότι, στην Ουγκάντα εδώ οι ιθαγενείς οι Έλληνες βάζουν παράνομα φορτία πάνω στα τρένα και ανατινάζονται παρά να κάτσουν και να ψάξουν μήπως οι μετασχηματιστές που φτιάχνονται από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, την περίφημη Siemens απ’ ό,τι έχω μάθει και άλλες τέτοιες εταιρείες, δεν είναι σωστά συντηρημένοι και δεν είναι σωστά κατασκευασμένοι ώστε υπό ειδικές συνθήκες 160-200 συνολικά χιλιόμετρα την ώρα μετωπικής σύγκρουσης και πέφτει το καλώδιο από πάνω και ηλεκτρικό τόξο μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη. Είναι πολύ πιο απλό λοιπόν να πούνε αυτό. Γιατί η όλη στάση αυτού του κυρίου εμένα μου δείχνει ότι ήθελε να βγάλει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Συγγνώμη που το λέω τώρα αλλά του ζητήσαμε να μην βγάλει το αποτέλεσμα αυτό, του ζητήσαμε να αναβάλει -δεν δέχτηκε. Το μόνο που δέχτηκε είναι να μπει πρόσθετη παράγραφος ότι θα γίνει πιστοποίηση».

Παπαδημητρίου: Ζητήσαμε να μην μπει πόρισμα για την πυρόσφαιρα

Αναφερόμενος στο πόρισμα για την πυρόσφαιρα, ο Χρήστος Παπαδημητρίου είπε χαρακτηριστικά: «Ζητήσαμε να μην μπει πόρισμα για την πυρόσφαιρα αν δεν έχει διερευνηθεί, αλλά ο ευρωπαϊκός σιδηροδρομικός οργανισμός δεν μας άκουσε». Ακόμη, σημείωσε: «Η όλη στάση αυτού του κυρίου (εννοεί του Ευρωπαίου) μου δείχνει ότι ήθελε να βγάλει συγκεκριμένο αποτέλεσμα».

Ωστόσο, σημείωσε ο Μπαρτ Ακού, μέλος της Επιτροπής Διερεύνησης του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και νούμερο 2 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων, δήλωσε ότι αν δεν βγει στη δημοσιότητα το πόρισμα, θα προχωρήσει ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου, κατηγορώντας τον ελληνικό οργανισμό ότι δεν αφήνει τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό να κάνει τη δουλειά του. «Φανταστείτε τι είχε να γίνει στην Ελλάδα αν συνέβαινε κάτι τέτοιο», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρίου στον ΣΚΑΪ.

Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι ο κ. Ακού στο κομμάτι για την πυρόσφαιρα, βασίστηκε σε ανεπίσημες συνομιλίες με ειδικούς από το πανεπιστήμιο της Γάνδης, κάτι που ανάγκασε το πανεπιστήμιο να δηλώσει ότι διαφωνεί με το πόρισμα.

Όμως, υπογράμμισε ότι το πόρισμα είναι «μια άρτια επιστημονική εργασία που περιέχει 17 συστάσεις ασφαλείας και ένα μόνο περίεργο και επιστημονικά δυσεπίλυτο σημείο, αυτό της πυρόσφαιρας, το οποίο και αφήνεται ανοιχτό».

Ο κ. Παπαδημητρίου εξήγησε ότι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν είχε δικαίωμα να προχωρήσει σε τροποποιήσεις στο πόρισμα.

Για την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης των αιτιών της πυρόσφαιρας είχε γίνει λόγος ήδη από την παρουσίαση του πορίσματος στα τέλη Φεβρουαρίου, κυρίως από τον κ. Παπαδημητρίου, με τα μέλη της Επιτροπής Διερεύνησης, ωστόσο, να εμφανίζονται λιγότερο θερμά για τη συνέχιση της διερεύνησης.

Τα email Παπαδημητρίου – Ακού για την πυρόσφαιρα, το πόρισμα και τα Τέμπη

Λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη του Χρήστου Παπαδημητρίου για το πόρισμα και την πυρόσφαιρα, το Newsbomb.gr αποκάλυψε τα email μεταξύ του ιδίου και του Μπαρτ Ακού.

Στην ηλεκτρονική αλληλογραφία φαίνεται ότι ο Μπαρτ Ακού, ο υπ’ αριθμόν 2 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων εμφανιζόταν σίγουρος ότι η πυρόσφαιρα δεν προκλήθηκε από τα έλαια μηχανής ή και τους μετασχηματιστές της ηλεκτρομηχανής στην επιβατική και την εμπορική αμαξοστοιχία και με απόλυτο κυνισμό, δύο χρόνια μετά την τραγωδία στα Τέμπη, ξεκαθάριζε: ««Οι μετασχηματιστές ή άλλα μέρη των μηχανών δεν έπαιξαν ρόλο στην ανάφλεξη ή την εξέλιξη της πύρινης σφαίρας» και δήλωνε: «Αν θέλουμε επιπλέον (ή πρόσθετη) πραγματογνωμοσύνη πρέπει να είναι μόνο για να επιβεβαιωθεί το συμπέρασμα», στο οποίο είχε καταλήξει με βάση τα δεδομένα της ΕΔΑΠΟ του Κώστα Λακαφώση, ο ρόλος του οποίου τώρα αποτελεί αντικείμενο προκαταρκτικής κατεπείγουσας έρευνας από τον Άρειο Πάγο.

1744026716022-744411365-2.jpg

Στα email φαίνεται ξεκάθαρα πως η ελληνική πλευρά ζητεί να χυθεί άπλετο φως στα αίτια που προκάλεσαν την πυρόσφαιρα μετά τη σφοδρή σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη τον Φεβρουάριο του 2023, αλλά ο Ελβετός πραγματογνώμονας δεν το θεωρεί απαραίητο.

Μάλιστα, με κυνική παραδοχή του ο Μπαρτ Ακού αναφέρει στο email του προς τον κ. Παπαδημητρίου ότι μπορεί αυτό το συμπέρασμα να μην επιβεβαιώνεται από τα πρόσφατα δημοσιευμένα βίντεο, όμως – όπως επισημαίνει κατηγορηματικά – αυτό δεν αντικρούει τα ευρήματα που έχουν συνεχώς υποστηριχθεί από σαφείς αποδείξεις.

«Πιστεύω ότι αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε από εδώ και στο εξής. Οποιοδήποτε περαιτέρω αίτημα για εμπειρογνωμοσύνη θα ήταν μόνο για να επαληθεύσει και να το επιβεβαιώσει. Το ίδιο ισχύει και για την ανάλυση CFD και οποιαδήποτε πιθανή περαιτέρω ανασκόπηση από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης».

Τι ζήτησε ο Χρήστος Παπαδημητρίου από τον Μπαρτ Ακού

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστος Παπαδημητρίου, όπως προκύπτει από τα email που είχε ανταλλάξει με τον Μπαρτ Ακού, περί τις 20 ημέρες προτού ο Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Ατυχημάτων προβεί στις δημόσιες ανακοινώσεις του για το πόρισμα, την περαιτέρω έρευνα. Κι αυτό γιατί θεωρεί πως «αυτός θα είναι ο μόνος τρόπος για να βρούμε την αλήθεια και να απαντήσουμε σε κατηγορίες περί συγκάλυψης της πραγματικής αιτίας της πυρκαγιάς».

1.jpg

Ο Ελβετός όμως απαντά κατηγορηματικά: «Είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε ένα οριστικό συμπέρασμα σχετικά με την πυρόσφαιρα: Οι μετασχηματιστές ή άλλα μέρη των μηχανών δεν έπαιξαν ρόλο στην ανάφλεξη ή την ανάπτυξη της πυρόσφαιρας. […] οποιοδήποτε περαιτέρω αίτημα για πραγματογνωμοσύνη θα είναι μόνο για να επαληθεύσει και να επιβεβαιώσει αυτό».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ