Το καρυδάκι γλυκό του κουταλιού είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής κουζίνας. Φτιάχνεται με άγουρα καρύδια, τα οποία μετά από σωστή επεξεργασία γίνονται τρυφερά και γεμάτα άρωμα. Είναι γλυκό υπομονής, αλλά το αποτέλεσμα αποζημιώνει!
Γλυκό του κουταλιού καρυδάκι – Χρόνος παρασκευής
-
Προετοιμασία: 4-5 μέρες (λόγω επεξεργασίας των καρυδιών)
-
Βράσιμο/Μαγείρεμα: περίπου 1 ώρα
-
Συνολικός χρόνος: 5-6 μέρες
Υλικά
(Για περίπου 40 κομμάτια)
-
40 άγουρα καρυδάκια (πράσινα, μέγεθος μικρού αυγού)
-
1 κιλό ζάχαρη
-
1 ποτήρι νερό
-
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
-
1 ξυλάκι κανέλα
-
4-5 γαρίφαλα
-
1 κουταλιά γλυκόζη (προαιρετικά, για καλύτερο δέσιμο του σιροπιού)
-
Ασβέστης για τροφές ή χοντρό αλάτι (για τη διαδικασία σκλήρυνσης)
-
Φύλλα αρμπαρόριζας (προαιρετικά, για άρωμα)
Εκτέλεση
-
Καθάρισμα καρυδιών:
Φοράμε γάντια (τα καρύδια λεκιάζουν!) και καθαρίζουμε τα καρύδια από την εξωτερική φλούδα. Με ένα μικρό μαχαίρι ή εργαλείο αφαιρούμε τα “καπάκια” και κάνουμε μια τρυπούλα με οδοντογλυφίδα στο κέντρο. -
Μούλιασμα:
Τοποθετούμε τα καθαρισμένα καρύδια σε νερό για 5-6 μέρες, αλλάζοντας το νερό 2-3 φορές την ημέρα για να ξεπικρίσουν. -
Σκλήρυνση:
Τα βάζουμε σε νερό με ασβέστη ή αλάτι για 2-3 ώρες. Στη συνέχεια ξεπλένουμε πολύ καλά με άφθονο νερό. -
Βράσιμο – Πρώτο στάδιο:
Βράζουμε τα καρυδάκια για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. -
Βράσιμο με σιρόπι:
Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό. Όταν αρχίσει να δένει, ρίχνουμε μέσα τα καρυδάκια, την κανέλα, τα γαρίφαλα και (αν θέλουμε) τα φύλλα αρμπαρόριζας. Σιγοβράζουμε για περίπου 30-40 λεπτά. -
Τέλος – δέσιμο:
Προς το τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τη γλυκόζη (αν χρησιμοποιήσουμε). Όταν το σιρόπι δέσει, αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το αποθηκεύσουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Tips
-
Τα καρύδια πρέπει να είναι άγουρα και να κόβονται εύκολα με το νύχι.
-
Η χρήση ασβέστη βοηθά να γίνουν τραγανά εξωτερικά αλλά μαλακά εσωτερικά.
-
Η γλυκόζη βοηθά στο να μην ζαχαρώσει το σιρόπι.
-
Για έξτρα άρωμα, μπορείς να βάλεις και λίγο μοσχοκάρυδο ή βανίλια στο τέλος.
-
Αν το σιρόπι δεν δέσει καλά, μπορεί να ξαναβραστεί την επόμενη μέρα.