12 Απριλίου 2025

Γιουβέτσι θαλασσινών με άρωμα Μεσογείου


Το γιουβέτσι δεν είναι μόνο για μοσχάρι ή κοτόπουλο! Δοκίμασε αυτήν την εκδοχή με θαλασσινά που συνδυάζει ζουμερές γαρίδες, καλαμάρια και μύδια με κριθαράκι, σε μια πλούσια σάλτσα ντομάτας και λευκό κρασί. Ένα πιάτο που μυρίζει θάλασσα και καλοκαίρι — ιδανικό για εντυπωσιακά κυριακάτικα τραπέζια.

Γιουβέτσι θαλασσινών με άρωμα Μεσογείου: Χρόνος παρασκευής

Συνολικός χρόνος: 45 λεπτά

  • Προετοιμασία: 15 λεπτά

  • Μαγείρεμα: 30 λεπτά

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 300 γρ. κριθαράκι

  • 300 γρ. γαρίδες (καθαρισμένες)

  • 200 γρ. καλαμάρια (κομμένα σε ροδέλες)

  • 200 γρ. μύδια (με το κέλυφος ή καθαρισμένα)

  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

  • 1/2 φλ. λευκό κρασί

  • 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη

  • 1/2 κ.γ. καυτερή πάπρικα (προαιρετικά)

  • 1/2 φλ. φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος

  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • Ζωμός λαχανικών ή νερό (περίπου 1 λίτρο)

Εκτέλεση

  1. Σωτάρουμε τα αρώματα: Σε πλατιά κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.

  2. Προσθέτουμε τα θαλασσινά: Ρίχνουμε πρώτα τα καλαμάρια και μετά από 2 λεπτά τις γαρίδες και τα μύδια. Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.

  3. Σβήνουμε με κρασί: Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τα ντοματάκια, τη ζάχαρη, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.

  4. Ρίχνουμε το κριθαράκι: Μόλις πάρει βράση η σάλτσα, προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε ζεστό ζωμό λίγος-λίγος σαν ριζότο, ανακατεύοντας συχνά.

  5. Μαγείρεμα: Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνει το κριθαράκι αλ ντέντε και να έχει χυλώσει.

  6. Τελικές πινελιές: Πασπαλίζουμε με φρέσκο μαϊντανό και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι πριν το σερβίρισμα.

Tips

  • Για πιο έντονη γεύση, χρησιμοποίησε ζωμό από γαρίδες ή ψάρι.

  • Μπορείς να προσθέσεις και λίγο ούζο μαζί με το κρασί για επιπλέον άρωμα.

  • Αν θέλεις πιο ζουμερό γιουβέτσι, απλά πρόσθεσε λίγο έξτρα ζωμό στο τέλος.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ