12 Απριλίου 2025

Τα τσακάλια που μαγνητίζουν τα βλέμματα – Αυτό είναι το «χρυσό ζευγάρι» της λίμνης Κάρλας


Το οικοσύστημα της λίμνης Κάρλας, τα τελευταία χρόνια έχει αναγεννηθεί μετά από δεκαετίες ξηρασίας και υποβάθμισης και φαίνεται ικανό πλέον να φιλοξενήσει ξανά σημαντικά είδη της ελληνικής πανίδας.

Ένα σπάνιο και ξεχωριστό ζευγάρι έκανε την εμφάνισή του το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της λίμνης Κάρλας. Πρόκειται για δύο τσακάλια του είδους Golden Jackal, επιστημονικά γνωστά ως Canis aureus.

Φωτογράφοι και παρατηρητές της άγριας ζωής αποκάλεσαν τα δύο τσακάλια ως το «χρυσό ζευγάρι», που έχουν ήδη αποθανατιστεί σε σπάνιες στιγμές συνύπαρξης κατά μήκος της όχθης της λίμνης.

Με τη χαρακτηριστική ξανθωπή γούνα τους να λαμπυρίζει κάτω από το ανοιξιάτικο φως, τα δύο τσακάλια περιηγήθηκαν στην περιοχή με άνεση, υποδηλώνοντας ότι έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στο οικοσύστημα της Κάρλας.

Η επιστροφή του Canis aureus στην ευρύτερη περιοχή μόνο τυχαία είναι καθώς το οικοσύστημα της λίμνης, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αναγεννηθεί μετά από δεκαετίες ξηρασίας και υποβάθμισης και φαίνεται ικανό πλέον να φιλοξενήσει ξανά σημαντικά είδη της ελληνικής πανίδας.

tsakalia-karla.jpg

Αυτό είναι το «χρυσό ζευγάρι» της λίμνης Κάρλας

thenewspaper.gr

Τα τσακάλια, που θεωρούνται δείκτης υγείας ενός φυσικού περιβάλλοντος, αναζητούν περιοχές με πυκνή βλάστηση, επάρκεια τροφής και σχετική ησυχία. Στοιχεία που πλέον χαρακτηρίζουν τη νέα, ζωντανή Κάρλα.

Το είδος Canis aureus συναντάται σε πολλά μέρη της νότιας και ανατολικής Ευρώπης, αλλά και της Ασίας. Στην Ελλάδα, ο πληθυσμός του τσακαλιού είχε γνωρίσει δραματική πτώση τις προηγούμενες δεκαετίες, όμως τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης, χάρη στην προστασία των φυσικών περιοχών και στην ευαισθητοποίηση του κοινού.

Η εμφάνιση του ζευγαριού έχει ενθουσιάσει φωτογράφους, περιβαλλοντολόγους και επισκέπτες της περιοχής. Πέρα από τη φυσική ομορφιά τους, τα τσακάλια της Κάρλας έρχονται να θυμίσουν πως η φύση βρίσκει πάντα τον δρόμο της – αρκεί να της δοθεί χώρος και χρόνος.

Το «χρυσό ζευγάρι» ίσως να είναι μόνο η αρχή για ένα ευρύτερο κύμα επιστροφής της άγριας ζωής στην Κάρλα. Οι εικόνες τους, πέρα από τη βιολογική τους σημασία, λειτουργούν και ως σύμβολο: μια υπενθύμιση πως η αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης είναι όχι μόνο δυνατή, αλλά και αναγκαία.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ