Ο Μπαρούχ μπεν Νεριά, γραφέας του προφήτη Ιερεμία, θεωρείται παραδοσιακά ως ο συγγραφέας της προφητείας
Πολλοί αρχαιολόγοι έχουν περάσει τη ζωή τους αναζητώντας την Κιβωτό της Διαθήκης, αλλά μια προφητεία σε ένα απαγορευμένο βιβλίο της Βίβλου μπορεί να αποκαλύψει πότε θα βρεθεί.
Η Αποκάλυψη του Βαρούχ, ένα βιβλίο σε δύο μέρη που γράφτηκε μεταξύ του τέλους του πρώτου και των αρχών του δεύτερου αιώνα π.Χ., πλαισιώνεται από τον Βαρούχ που λαμβάνει οράματα και αποκαλύψεις από τον Θεό. Τα θέματά του περιλαμβάνουν την τύχη του Ισραήλ, το τέλος των καιρών και τον ερχομό του Μεσσία.
Στο βιβλίο του Βαρούχ 2, κεφάλαιο 6, αναφέρεται ότι είδε έναν άγγελο να απομακρύνει την Κιβωτό από τον Δεύτερο Ναό, επιτρέποντάς της να «καταποθεί από τη γη» πριν από τη βαβυλωνιακή εισβολή, όπου θα παρέμενε κρυμμένη μέχρι την αποκατάσταση του Ισραήλ.
Ο Μπαρούχ μπεν Νεριά, γραφέας του προφήτη Ιερεμία, θεωρείται παραδοσιακά ως ο συγγραφέας. Ωστόσο, οι μελετητές πιστεύουν ότι δεν έγραψε το βιβλίο, καθώς έζησε αιώνες πριν από τη συγγραφή του κειμένου.
Επειδή το κείμενο είναι ψευδεπίγραφο έργο, δεν θεωρήθηκε κανονικό από την εβραϊκή και τη χριστιανική κοινότητα και παραλείφθηκε από τη Βίβλο.
Η Αγία Γραφή περιγράφει την Κιβωτό της Διαθήκης ως ένα ιερό χρυσό σεντούκι που κατασκευάστηκε από τους Ισραηλίτες λίγο μετά την φυγή τους από την Αίγυπτο περίπου τον 13ο αιώνα π.Χ. και κρατά τις πλάκες των Δέκα Εντολών του Μωυσή.
Το μυστήριο του βιβλικού κειμηλίου ήρθε ξανά στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα μετά από ένα άρθρο της DailyMail.com που περιγράφει λεπτομερώς πώς η CIA μπορεί να το έχει εντοπίσει στη Μέση Ανατολή.
Αν και η CIA δεν ανακοίνωσε ποτέ την εύρεση, το παραλειπόμενο βιβλίο της Βίβλου μπορεί να παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με το γιατί το τεχνούργημα παρέμενε χαμένο για σχεδόν 1.440 χρόνια.
Τι αναφέρει η προφητεία
Η Αποκάλυψη του Βαρούχ ανακαλύφθηκε στο Μιλάνο το 1886.
Το βιβλίο, που γράφτηκε μετά την καταστροφή του Δεύτερου Ναού το 70 μ.Χ., επικεντρώνεται στο κατά πόσο η σχέση του Θεού με τον άνθρωπο είναι δίκαιη ή όχι.
Πλαισιώνεται ως ο Βαρούχ που λαμβάνει οράματα και αποκαλύψεις από τον Θεό μετά την καταστροφή της Ιερουσαλήμ από τους Βαβυλώνιους.
Το βασικό απόσπασμα σχετικά με την Κιβωτό της Διαθήκης εμφανίζεται στο Κεφάλαιο 6, όπου ο Βαρούχ περιγράφει πώς τα σκεύη και τα ιερά αντικείμενα του Ναού, συμπεριλαμβανομένης της Κιβωτού, διατηρήθηκαν πριν από τη βαβυλωνιακή καταστροφή της Ιερουσαλήμ το 586 π.Χ..
Με τους Βαβυλώνιους να περικυκλώνουν την Ιερουσαλήμ, ο Βαρούχ κατέφυγε στα περίχωρα της πόλης, αναφέρει το κείμενο.
Ξαφνικά, τον σήκωσε ψηλά πάνω από τα τείχη της πόλης ένα «δυνατό πνεύμα» και είδε τέσσερις αγγέλους «να στέκονται στις τέσσερις γωνίες της πόλης» κρατώντας αναμμένους πυρσούς.
Ένας πέμπτος άγγελος κατέβηκε από τον ουρανό και είπε στους άλλους: «Κρατήστε τα λυχνάρια σας και μην τα ανάψετε μέχρι να σας πω εγώ. Διότι εγώ είμαι πρώτα σταλμένος για να μιλήσω έναν λόγο στη γη και να τοποθετήσω σ’ αυτήν ό,τι με διέταξε ο Κύριος ο Ύψιστος».
Ο άγγελος μπήκε στα Άγια των Αγίων και πήρε την κιβωτό και διάφορα άλλα ιερά αντικείμενα.
Όταν βγήκε, έδωσε μια βροντερή εντολή στη γη, λέγοντας: «Γη, γη, γη, γη, ακούστε τον λόγο του ισχυρού Θεού και λάβετε αυτά που σας αναθέτω, και φυλάξτε τα μέχρι τους έσχατους καιρούς, ώστε, όταν διαταχθείτε, να τα επαναφέρετε, για να μην τα πάρουν στην κατοχή τους ξένοι.
Γιατί έρχεται ο καιρός που και η Ιερουσαλήμ θα παραδοθεί για λίγο, μέχρις ότου ειπωθεί ότι και πάλι θα αποκατασταθεί για πάντα.
Στη συνέχεια, η Γη άνοιξε και «κατάπιε» την Κιβωτό και τα υπόλοιπα αντικείμενα ολόκληρα.
Η ιστορία προφητεύει ότι το ιερό σεντούκι θα βρεθεί όταν το Ισραήλ αποκατασταθεί. Σε βιβλικό πλαίσιο, αυτό αναφέρεται στην επιστροφή των Ισραηλιτών στην ιερή γη τους και στην εγκαθίδρυση ενός μεσσιανικού βασιλείου.
Όμως δεν υπάρχουν ιστορικά ή αρχαιολογικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι αυτά τα γεγονότα έλαβαν πράγματι χώρα και δεν αναγνωρίζονται ως νόμιμα μέρη της βιβλικής ιστορίας.
Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο εκτός της Βίβλου που να υποδηλώνει ότι η Κιβωτός υπήρξε ποτέ πραγματικά.
Όμως οι μελετητές που υποστηρίζουν την ύπαρξη της Κιβωτού αναρωτιούνται εδώ και καιρό για το πού βρίσκεται.
Ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν ότι η Κιβωτός της Διαθήκης φυλασσόταν αρχικά μέσα στα Άγια των Αγίων, τον εσωτερικότερο θάλαμο του αρχαίου Ναού της Ιερουσαλήμ, πριν εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια της λεηλασίας της Ιερουσαλήμ από τους Βαβυλώνιους το 586 π.Χ..
Κανένας άνθρωπος που ζει σήμερα δεν την έχει δει ποτέ και η Βίβλος αναφέρει ότι μόνο ο αρχιερέας του ναού της Ιερουσαλήμ μπορούσε να την δει μία φορά το χρόνο στο Γιομ Κιπούρ, την ιερότερη εβραϊκή γιορτή.
Οι θεωρίες σχετικά με το τι απέγινε η Κιβωτός είναι περιορισμένες, αλλά ένας μακροχρόνιος θρησκευτικός θρύλος στην Αιθιοπία υποστηρίζει ότι την έφερε εκεί ένας άνδρας ονόματι Μενελίκ, ο οποίος υποτίθεται ότι ήταν γιος της βασίλισσας του Σαβά και του βασιλιά Σολομώντα του Ισραήλ.
Η βασίλισσα του Σαβά ήταν από την Αιθιοπία, αλλά κυβερνούσε ένα βασίλειο στη σημερινή Υεμένη. Σύμφωνα με τον θρύλο, γέννησε τον Μενελίκ στη χώρα καταγωγής της, αλλά αργότερα ταξίδεψε στην Ιερουσαλήμ για να σπουδάσει με τον πατέρα του.
Ενώ βρισκόταν εκεί, υποτίθεται ότι έκλεψε την Κιβωτό και την έφερε πίσω στο Ακσούμ της Αιθιοπίας. Οι ντόπιοι λένε ότι από τότε βρίσκεται στην εκκλησία της Παναγίας της Σιών.
Ο Βρετανός μελετητής σημιτικών γλωσσών και αιθιοπικών σπουδών Edward Ullendorff ισχυρίστηκε ότι είδε την Κιβωτό μέσα στην εκκλησία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά μια πηγή κοντά στον Ullendorff αποκάλυψε αργότερα ότι το «τεχνούργημα» που είδε δεν ήταν παρά ένα αντίγραφο.
‘Αυτό που είδε ήταν αυτό που βρίσκει κανείς σε κάθε αιθιοπική εκκλησία, δηλαδή ένα μοντέλο της Κιβωτού της Διαθήκης’, δήλωσε το 2018 στο Live Science ο Tudor Parfitt, Βρετανός ιστορικός, συγγραφέας και πρώην συνάδελφος του Ullendorff.
Προφανώς, ο Ullendorff είπε ότι «δεν διέφερε σε τίποτα από πολλές κιβωτούς που είχε δει σε άλλες εκκλησίες στην Αιθιοπία», είπε ο Parfitt. ‘Δεν ήταν αρχαία και σίγουρα δεν ήταν η αρχική κιβωτός’.
Ως εκ τούτου, η τοποθεσία της κιβωτού – και το αν υπήρξε ποτέ ή όχι – παραμένουν ένα μυστήριο που περιμένει να λυθεί.