11 Απριλίου 2025

«Τεστ αλήθειας» Ουκρανών αξιωματούχων για τη σκανδαλώδη διαρροή της «συμφωνίας για το υπέδαφος»


Oι πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο του σχεδίου συμφωνίας για το υπέδαφος που πρότειναν οι Αμερικανοί προκάλεσαν μεγάλο σκάνδαλο

Έρευνα για τη διαρροή των πληροφοριών σχετικά με το αμερικανικό σχέδιο συμφωνίας για το ουκρανικό υπέδαφος, ζήτησε ο Ζελένσκι, περνώντας μάλιστα αξιωματούχους του υπουργικού συμβουλίου μέσω ενός πολυγράφου, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πραγματοποιήθηκε δοκιμή πολυγράφου μεταξύ υπαλλήλων πολλών υπουργείων, αλλά αρνήθηκαν να παράσχουν περισσότερες λεπτομέρειες ή να διευκρινίσουν πόσοι άνθρωποι ανακρίθηκαν. Το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η έρευνα ακολούθησε τη δημοσίευση των λεπτομερειών του σχεδίου συμφωνίας στις 26 Μαρτίου από τον βουλευτή του κόμματος Holos, Yaroslav Zheleznyak, ο οποίος δήλωσε ότι είχε λάβει ένα αντίγραφο.

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι έχουν αιφνιδιαστεί από την κλίμακα των τελευταίων απαιτήσεων των ΗΠΑ και θεωρούν ορισμένα μέρη της πρότασης της Ουάσινγκτον να επωφεληθούν από τις υποδομές της χώρας τους πολιτικά αβάσιμα.

Αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον Ουκρανό πρόεδρο ότι «προσπαθεί να εγκαταλείψει» τη συμφωνία, σημειώνοντας ότι ο Ζελένσκι θα αντιμετωπίσει «μεγάλα προβλήματα» εάν δεν την υπογράψει σύντομα.

Oι πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο του σχεδίου συμφωνίας για το υπέδαφος που πρότειναν οι Αμερικανοί προκάλεσαν μεγάλο σκάνδαλο.

Η νέα πρόταση προβλέπει τη δημιουργία ενός κοινού εποπτικού συμβουλίου για τη διαχείριση των εσόδων από έργα πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυκτών, καλύπτοντας όλα τα σημαντικά ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία σε ολόκληρη τη χώρα.

Ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει φόβους ότι αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει την κυριαρχία της χώρας τους, να στείλει μελλοντικά έσοδα στο εξωτερικό και να διαταράξει την ένταξη στην ΕΕ.

Ταυτόχρονα, η συμφωνία δεν προέβλεπε εγγυήσεις ασφαλείας. Ο Ζελένσκι μίλησε επίσης αρνητικά για το έργο, αλλά προσπάθησε να αποφύγει τη σκληρή κριτική, λέγοντας ότι το Κίεβο θέλει να οριστικοποιήσει τη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα της Ουκρανίας.

Το παιχνίδι των ορυκτών έχει μετατραπεί από τότε σε πολιτική καταστροφή και η Ουκρανία μπορεί να μην έχει καν όλο τον τεράστιο πλούτο πόρων που υποσχέθηκε, σύμφωνα με το Politico. Επιπλέον, η απομάκρυνση οποιωνδήποτε ορυκτών από το έδαφος θα κοστίσει δισεκατομμύρια και θα μπορούσε να διαρκέσει δεκαετίες – όχι κοντά στο χρονοδιάγραμμα που φαινόταν να οραματίζεται ο Τραμπ.

Το ερώτημα που πλανάται πάνω από τις συνομιλίες είναι πόσο ορυκτό πλούτο έχει πραγματικά η Ουκρανία.

Η χώρα διαθέτει περίπου το 5% των παγκόσμιων αποθεμάτων σπάνιων γαιών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Αυτό περιλαμβάνει λίθιο, βηρύλλιο, νιόβιο, ταντάλιο, τιτάνιο, νικέλιο, κοβάλτιο, γραφίτη και φωσφορικό άλας, στοιχεία ζωτικής σημασίας για τους τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας και της άμυνας, δήλωσε ο Alla Vasylenko, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Γεωλογικών Σπουδών της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ουκρανίας.

Ωστόσο, τα αποθεματικά εγκρίθηκαν σύμφωνα με το σοβιετικό σύστημα, το οποίο οι ξένοι επενδυτές δεν καταλαβαίνουν. Έτσι, θεωρητικά, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η Ουκρανία έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στην Ευρώπη, αλλά για να κατανοήσουμε τις οικονομικές δυνατότητές τους, πρέπει πρώτα να διεξαγάγουμε πρόσθετες μελέτες των κοιτασμάτων μας».

Και η απομάκρυνση αυτού του πλούτου από το έδαφος δεν θα είναι εύκολη

Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει πριν η Ουκρανία μπορέσει να αποκομίσει τα κέρδη από την υπανάπτυκτη βιομηχανία εξόρυξης κρίσιμων ορυκτών. Η χώρα θα πρέπει επίσης να επισκευάσει το κατεστραμμένο ενεργειακό της δίκτυο.

Ο αρχικός στόχος της ουκρανικής κυβέρνησης ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες να είναι εταίρος – παρέχοντας παράλληλα ασφάλεια για να επιτρέψει στη χώρα να ανακάμψει από τον πόλεμο και να αποτρέψει μια άλλη ρωσική επίθεση.

Δεν είναι σαφές ότι η συμφωνία που βρίσκεται τώρα υπό διαπραγμάτευση προσφέρει αυτό το αντάλλαγμα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ