Τα έγγραφα δημοσιοποιήθηκαν μετά από δικαστική προσφυγή των βρετανικών ΜΜΕ
Νέες πληροφορίες για την εμπλοκή του πρίγκιπα Άντριου με έναν φερόμενο Κινέζο κατάσκοπο βγαίνουν στην επιφάνεια μετά την αποκάλυψη εγγράφων, κατόπιν πιέσεων των βρετανικών Μέσων Ενημέρωσης.
Προηγουμένως απόρρητα έγγραφα περιγράφουν λεπτομερώς πώς ο πρώην σύμβουλος του πρίγκιπα, Ντόμινικ Χάμσαϊρ είδε τον Γιανγκ Τενγκμπό ως το «μόνο φως στο τέλος του τούνελ» του Άντριου μετά την καταστροφική συνέντευξή του στο Newsnight το 2019, κατά την οποία ερευνήθηκε η φιλία του με τον καταδικασμένο για σεξουαλικά εγκλήματα Τζέφρι Επστάιν και υπέστη όπως εκτιμάται ανεπανόρθωτη ζημιά.
Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης λεπτομέρειες για το «κανάλι επικοινωνίας» του πρίγκιπα Άντριου με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ – συμπεριλαμβανομένης της αποστολής μιας ετήσιας επιστολής γενεθλίων – και πώς η MI5 παρενέβη για να εμποδίσει την επαφή μεταξύ του Άντριου και του φερόμενου ως κατασκόπου.
Αλλά η κατάθεση του μάρτυρα επέμεινε ότι δεν υπήρχε «τίποτα να κρύψει» σε αυτές τις ανταλλαγές – και ήταν γεμάτες από «τίποτα υψηλού επιπέδου», όπως ευχές γενεθλίων.
Σύμφωνα με τη δήλωση του Χάμσαϊρ , ο «δίαυλος επικοινωνίας» του πρίγκιπα με τον Κινέζο πρόεδρο χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό για την προώθηση της Pitch@Palace νεοσύστατης επιχειρηματικής πρωτοβουλίας του στην Κίνα.
Αυτό ωστόσο έφερε εμπλοκή σήμερα και του Βασιλιά Κάρολου στο κινεζικό σκάνδαλο κατασκοπείας, αφού τα νέα δικαστικά έγγραφα ισχυρίστηκαν ότι ενημερώθηκε προσωπικά για ένα επενδυτικό ταμείο που αφορούσε στον φερόμενο πράκτορα.
Ο Χάμσαϊρ, ο δούκας και ο βασιλιάς συζήτησαν «τι μπορεί να κάνει ο δούκας για να προχωρήσει με τρόπο αποδεκτό από την Αυτού Μεγαλειότητα» αφού οι επιχειρηματικές του ευκαιρίες στέρεψαν μετά τις αποκαλύψεις για τη σχέση του με τον δισεκατομμυριούχο Αμερικανό παιδόφιλο Τζέφρι Επστάιν.
Περιέγραψε τον Άντριου ως «πολύτιμο σημείο επικοινωνίας με την Κίνα» – αν και το έγγραφο αποκαλύπτει ότι ο Χάμσαϊρ πίστευε ότι «η Κίνα θα προτιμούσε μια διαφορετική βασιλική οικογένεια».
Ο Κινέζος επιχειρηματίας ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2002 και προσέφυγε στην Ειδική Επιτροπή Προσφυγών για τη Μετανάστευση σχετικά με την απόφαση να του απαγορεύσει την είσοδο στη Βρετανία εν μέσω ισχυρισμών ότι κατασκόπευε για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ).
Τον Δεκέμβριο, η Ειδική Επιτροπή Προσφυγών Μετανάστευσης (Siac) δήλωσε ότι ο Γιανγκ είχε σχηματίσει έναν «ασυνήθιστο βαθμό εμπιστοσύνης» με τον πρίγκιπα.
Διαπίστωσε ότι ο Γιανγκ δεν είχε αποκαλύψει τους δεσμούς του με έναν βραχίονα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), το οποίο εμπλέκεται σε μυστικές «πολιτικές παρεμβάσεις».
Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για ύποπτους Κινέζους κρατικούς πράκτορες που χρησιμοποιούν τη θέση τους για να επηρεάσουν κρυφά βασικούς υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στο βρετανικό κράτος, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, ακαδημαϊκών και επιχειρηματικών ηγετών.
Αυτοί οι πράκτορες στοχεύουν να κάνουν διακριτικά και αργά τα βασικά πρόσωπα δεκτικά στους στόχους του Κ.Κ.Κ. σε μια μακροπρόθεσμη επιχείρηση που συχνά αναφέρεται ως «αιχμαλωσία ελίτ».