Ερευνητές προχώρησαν σε γεώτρηση και αναλύοντας τα στοιχεία από τον μυστηριώδη πυθμένα ανακάλυψαν προχώρησαν σε ανησυχητικές διαπιστώσεις
Η Μεγάλη Μπλε Τρύπα του Μπελίζ βάθους 125 μέτρων αποτελεί ένα από τα πιο μυστηριώδη χαρακτηριστικά της Γης.
Τώρα, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι η φυσική παραδοξότητα παρέχει στοιχεία μιας ανησυχητικής τάσης.
Ένας στρωματοποιημένος πυρήνας ιζήματος που εξάγεται από τον πυθμένα της τρύπας παρέχει ένα αρχείο καταιγίδων 5.700 ετών – και δείχνει ότι ο καιρός χειροτερεύει.
Το 2022, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γκέτε στη Φρανκφούρτη μετέφεραν μια πλατφόρμα γεώτρησης πάνω από την ανοιχτή θάλασσα στην Μπλε Τρύπα και στη συνέχεια προχώρησαν στην εξαγωγή ενός πυρήνα ιζήματος 30 μέτρων από το υποβρύχιο σπήλαιο.
Τώρα, η ανάλυση αποκαλύπτει ότι το πολυεπίπεδο ίζημα έχει χρησιμεύσει ως αρχείο για ακραία καιρικά φαινόμενα για χιλιάδες χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των τροπικών καταιγίδων και των τυφώνων.
Ο πυρήνας του ιζήματος μοιάζει λίγο με δακτυλίους δέντρων, με ετήσια στρώματα που εναλλάσσονται στο χρώμα μεταξύ γκρι-πράσινου και ανοιχτό πράσινου.
Με τα χρόνια, τα κύματα καταιγίδας έχουν μεταφέρει χονδροειδή σωματίδια από τον κοντινό ύφαλο ατόλλης στην τρύπα, σχηματίζοντας ξεχωριστά στρώματα στο κάτω μέρος.
Αυτές οι αποθέσεις καταιγίδας ξεχωρίζουν από τα γκριζοπράσινα ιζήματα όσον αφορά στο μέγεθος, τη σύνθεση και το χρώμα των κόκκων, τα οποία κυμαίνονται από μπεζ έως λευκό.
Η ερευνητική ομάδα, η οποία περιελάμβανε επίσης επιστήμονες από την Κολωνία, το Γκέτινγκεν, το Αμβούργο και τη Βέρνη, εντόπισε συνολικά 574 γεγονότα καταιγίδας τα τελευταία 5.700 χρόνια.
Αυτό παρέχει ένα πολύ μεγαλύτερο στιγμιότυπο των κλιματικών διακυμάνσεων και των κύκλων τυφώνων από τα οργανικά δεδομένα και τα ανθρώπινα αρχεία, τα οποία χρονολογούνται μόλις πριν από περίπου 175 χρόνια.
Ανακάλυψαν ότι η κατανομή των στρωμάτων των καταιγίδων στον πυρήνα των ιζημάτων δείχνει ότι η συχνότητα των τροπικών καταιγίδων και των τυφώνων στη νοτιοδυτική Καραϊβική έχει αυξηθεί σταθερά τα τελευταία 6.000 χρόνια.
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας συνδέθηκαν επίσης με αυξημένη δραστηριότητα καταιγίδων.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι χιλιετιών, από 4 μέχρι 16 τροπικές καταιγίδες και τυφώνες περνούσαν πάνω από τη Μεγάλη Μπλε Τρύπα ανά 100 χρόνια.
Ωστόσο, τα εννέα στρώματα καταιγίδας από τα τελευταία 20 χρόνια δείχνουν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι σημαντικά πιο συχνά στην περιοχή αυτή τον 21ο αιώνα, προειδοποίησαν οι ερευνητές.
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι περίπου 45 τροπικές καταιγίδες και τυφώνες θα μπορούσαν να περάσουν πάνω από αυτή την περιοχή μόνο στον αιώνα μας», δήλωσε ο καθηγητής Eberhard Gischler, ο οποίος εργάστηκε επίσης στη μελέτη.
«Αυτό θα υπερέβαινε κατά πολύ τη φυσική μεταβλητότητα των τελευταίων χιλιετιών».
Οι φυσικές κλιματικές διακυμάνσεις δεν μπορούν να εξηγήσουν αυτή την αύξηση, προειδοποίησαν οι ερευνητές, επισημαίνοντας αντ ‘αυτού τη συνεχιζόμενη αύξηση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Εποχής, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών και ισχυρότερα παγκόσμια γεγονότα Λα Νίνια.