Τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Ένα πιάτο γεμάτο θαλπωρή, που συνδυάζει αφράτα κεφτεδάκια με ρύζι με μια κρεμώδη, λεμονάτη σάλτσα που θυμίζει μαμαδίστικη φροντίδα. Ιδανικό για τις κρύες μέρες αλλά και για κάθε φορά που αναζητάμε κάτι παραδοσιακό και νόστιμο.
Γιουβαρλάκια: Χρόνος παρασκευής
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπτά
Μερίδες: 4-5 άτομα
Υλικά:
Για τα γιουβαρλάκια:
-
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
-
1/2 φλ. ρύζι καρολίνα
-
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
-
1 αυγό
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
-
Αλάτι & πιπέρι
Για το ζωμό:
-
1,5 λίτρο νερό ή ζωμό λαχανικών
-
1 καρότο σε ροδέλες (προαιρετικά)
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το αυγολέμονο:
-
2 αυγά
-
Χυμός από 1-2 λεμόνια (ανάλογα με τα γούστα)
-
Λίγο ζωμό από την κατσαρόλα
Εκτέλεση:
-
Ετοιμάζουμε τα γιουβαρλάκια: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, το αυγό, το ελαιόλαδο, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε μικρά μπαλάκια.
-
Βράζουμε: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το νερό με το ελαιόλαδο (και προαιρετικά το καρότο). Όταν πάρει βράση, προσθέτουμε τα γιουβαρλάκια ένα-ένα με προσοχή. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα σιγοβράζουμε για περίπου 35-40 λεπτά.
-
Φτιάχνουμε το αυγολέμονο: Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε σιγά-σιγά τον χυμό λεμονιού. Παίρνουμε λίγες κουταλιές από τον καυτό ζωμό και τον προσθέτουμε σιγά-σιγά στο αυγολέμονο για να “πάρει θερμοκρασία” (να μην κόψει). Μετά, ρίχνουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα, κουνώντας την κυκλικά για να πάει παντού.
-
Σερβίρουμε: Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 5 λεπτά και σερβίρουμε ζεστό, πασπαλισμένο με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Tips:
-
Αν θέλεις τα γιουβαρλάκια πιο ελαφριά, μπορείς να βράσεις πρώτα τα κεφτεδάκια στον ατμό και μετά να τα προσθέσεις στη σούπα.
-
Για πιο παχύρρευστη σάλτσα, μπορείς να διαλύσεις 1 κ.γ. κορν φλάουρ στο αυγολέμονο πριν το προσθέσεις.
-
Αν έχεις χρόνο, άφησε το μείγμα του κιμά στο ψυγείο για 30 λεπτά πριν πλάσεις τα γιουβαρλάκια — γίνονται ακόμα πιο νόστιμα!