Το τσουρέκι είναι ένα παραδοσιακό γλυκό ψωμί που συνήθως συναντάμε το Πάσχα. Σήμερα όμως θα το απογειώσουμε με σοκολάτα, δημιουργώντας ένα απίστευτα αρωματικό και λαχταριστό γλυκό που θα εντυπωσιάσει μικρούς και μεγάλους!
τσουρέκι με σοκολάτα – Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 30 λεπτά
-
Αναμονή (φούσκωμα): 2 ώρες
-
Ψήσιμο: 35-40 λεπτά
-
Συνολικός χρόνος: περίπου 3,5 ώρες
Υλικά (για 2 μεγάλα τσουρέκια):
Για τη ζύμη:
-
750 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
-
120 γρ. ζάχαρη
-
120 ml γάλα χλιαρό
-
3 αυγά
-
150 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
-
1 κύβος νωπή μαγιά ή 8 γρ. ξερή
-
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
-
1/2 κ.γ. μαχλέπι
-
1/2 κ.γ. κακουλέ
-
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση:
-
200 γρ. κουβερτούρα (ψιλοκομμένη ή σταγόνες)
-
100 γρ. πραλίνα φουντουκιού
-
50 γρ. τριμμένα φουντούκια (προαιρετικά)
Για την επάλειψη:
-
1 αυγό χτυπημένο με 1 κ.σ. νερό
Εκτέλεση:
-
Ξεκινάμε με τη μαγιά:
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα με 1 κ.γ. ζάχαρη και 1 κ.σ. αλεύρι. Αφήνουμε να ενεργοποιηθεί για 10-15 λεπτά. -
Ζύμωμα:
Σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε τη μαγιά, τα αυγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά και σιγά σιγά το αλεύρι. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο σε δόσεις και ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη που δεν κολλάει. -
Πρώτο φούσκωμα:
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1,5 ώρα). -
Πλάσιμο:
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη και κάθε μέρος σε 3 λωρίδες. Απλώνουμε λίγη πραλίνα και σοκολάτα πάνω σε κάθε λωρίδα, τις κλείνουμε καλά και πλέκουμε πλεξούδα. -
Δεύτερο φούσκωμα:
Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε ταψί με λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για 40-50 λεπτά. -
Ψήσιμο:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Αλείφουμε τα τσουρέκια με το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Tips:
-
Αν θέλεις πιο έντονη σοκολατένια γεύση, πρόσθεσε και λίγη κακάο στη ζύμη.
-
Για extra γυαλάδα, πέρασε τα με σιρόπι (νερό + ζάχαρη) μόλις βγουν από τον φούρνο.
-
Διατηρούνται φρέσκα για 3-4 μέρες τυλιγμένα σε μεμβράνη.