9 Απριλίου 2025

Εκουαδόρ: Ίδρυμα προστασίας νερού έσωσε ολόκληρο οικοσύστημα βουνού


Το ίδρυμα «Κίτο» για την προστασία του νερού επέτρεψε σε ένα κρίσιμο οικοσύστημα του Εκουαδόρ, μοναδικό στον κόσμο και ζωτικής σημασίας τόσο για τα φυτά όσο και για τα ζώα, να διεκδικήσει ξανά τις τεράστιες εκτάσεις που του «ανήκουν»

Ψηλά κατά μήκος των βουνών του Εκουαδόρ, ένα πρόγραμμα που λειτουργεί εδώ και 25 χρόνια βοηθά στη διατήρηση των καθαρότερων υδάτων και της υγιούς άγριας ζωής.

Το ίδρυμα «Κίτο» για την προστασία του νερού, που ιδρύθηκε το 2000, επέτρεψε σε ένα κρίσιμο οικοσύστημα της Νότιας Αμερικής, μοναδικό στον κόσμο και ζωτικής σημασίας τόσο για τα φυτά όσο και για τα ζώα, να διεκδικήσει ξανά τις τεράστιες εκτάσεις που του «ανήκουν».

«Πριν από το ίδρυμα, το οικοσύστημα (páramo) στην Αντισάνα του Εκουαδόρ ήταν πολύ υποβαθμισμένο. Το μόνο πράγμα που έβλεπες ήταν πρόβατα». δήλωσε η Silvia Benitez, διευθύντρια γλυκών υδάτων της Nature Conservancy για τη Λατινική Αμερική. «Η αλλαγή ήταν εκπληκτική. Η βλάστηση επέστρεψε. Οι υγρότοποι έχουν αποκατασταθεί».

«Τώρα οι άνθρωποι βλέπουν ομάδες ελαφιών. Βλέπουν πούμα. Εγώ είδα μια αλεπού. Δεν είχα ξαναδεί ποτέ αλεπού σε αυτή την περιοχή».

Η ιστορία αυτής της επιτυχημένης πρωτοβουλίας, που «έκλεισε» τα 25 χρόνια, ξεκίνησε όταν η ΜΚΟ των Ηνωμένων Πολιτειών «Nature Conservancy» συνεργάστηκε με την εταιρεία ύδρευσης του Κίτο, γνωστή ως EPMAPS.

Το οικοσύστημα páramo

Η δεύτερη ψηλότερη πρωτεύουσα της Γης σε υψόμετρο, το Κίτο περιβάλλεται από ένα οικοσύστημα που ονομάζεται páramo, ένα σημείο βιοποικιλότητας όπου πλήθος βρύων, λειχήνων, φοινίκων και ενδημικών χόρτων δημιουργούν ένα ορεινό περιβάλλον που δεν μοιάζει με κανένα άλλο.

Το páramo καλύπτει πλαγιές σε υψόμετρο άνω των 3.000 μέτρων σε όλη την οροσειρά των Άνδεων και λειτουργεί σαν ένα γιγαντιαίο σφουγγάρι που απορροφά και συμπυκνώνει την υγρασία από το έδαφος πριν την απελευθερώσει σε ρυάκια και ποτάμια πιο κάτω.

Η οργάνωση «Nature Conservancy» εκτιμά ότι στην Κολομβία, όπου τα páramos καλύπτουν μόλις το 2% της έκτασης, αυτή η υπηρεσία ύδρευσης παρέχει το 70% του συνόλου του νερού στους πολίτες. Υπολογίζεται ότι το páramo δεσμεύει 6 φορές περισσότερο άνθρακα από τα τροπικά δάση.

Το EPMAPS και το Nature Conservancy συγκέντρωσαν, αρχικά, 21.000 δολάρια για την ίδρυση ενός ταμείου που θα χρέωνε όσους χρησιμοποιούσαν νερό από τα páramos γύρω από το Κίτο και θα τα αξιοποιούσε στα απαραίτητα μέτρα διατήρησης που απαιτούνται για την προστασία τους.

Ονομάζεται «Ταμείο για την Προστασία του Νερού», ή FONAG, και έχει συγκεντρώσει 2,5 εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία 25 χρόνια, με αποτέλεσμα τα páramos να διεκδικούν τις εκτάσεις που κάποτε είχαν χάσει, με την άγρια πανίδα να επανακάμπτει.

Η FONAG έχει μέχρι στιγμής προστατεύσει και διατηρήσει 135.900 στρέμματα páramos. Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Τις επόμενες δεκαετίες, η FONAG σχεδιάζει να προστατεύσει συνολικά 370.000 στρέμματα páramos.

Με πληροφορίες από Good News Network


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ