Η ερευνητική ομάδα έκανε γεώτρηση στον πυθμένα της Μεγάλης Γαλάζιας Τρύπας για να αποκτήσει στοιχεία για τα ιστορικά κλιματικά πρότυπα και έκανε μια σημαντική ανακάλυψη.
Αναλύοντας έναν πυρήνα ιζημάτων μήκους 30 μέτρων, διαπίστωσαν ότι οι τροπικοί κυκλώνες αυξήθηκαν προοδευτικά σε συχνότητα κατά τη διάρκεια σχεδόν έξι χιλιετιών, με μια ιδιαίτερα αξιοσημείωτη αύξηση από την αρχή της βιομηχανικής εποχής.
Τα δεδομένα αυτά αποκαλύπτουν μια τάση που ανησυχεί την επιστημονική κοινότητα . Ο Dominik Schmitt, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και μέλος της ερευνητικής ομάδας βιοϊζηματολογίας στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης, δήλωσε: «Η συχνότητα των καταιγίδων που έφτασαν στην περιοχή μελέτης ήταν πολύ υψηλότερη τις τελευταίες δύο δεκαετίες από ό,τι τις τελευταίες έξι χιλιετίες, μια σαφής ένδειξη της επιρροής της σύγχρονης υπερθέρμανσης του πλανήτη».
Η Μεγάλη Γαλάζια Τρύπα
Η τρομερή υποθαλάσσια δομή, που βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών του Μπελίζ, χρησιμεύει ως ένα τέλειο φυσικό γεωλογικό αρχείο. Αυτή η υποθαλάσσια καταβόθρα σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων, πριν από περίπου 10.000 χρόνια, όταν η στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε σημαντικά και κάλυψε αυτό που κάποτε ήταν ένα χερσαίο σπήλαιο.
Η σχολαστική ανάλυση των εξαχθέντων ιζηματογενών στρωμάτων επέτρεψε στους επιστήμονες να προσδιορίσουν με ακρίβεια τον αριθμό των τροπικών κυκλώνων που σημειώθηκαν τα τελευταία 5.700 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο πυρήνας ιζημάτων αποκάλυψε ότι από τέσσερις έως δεκαέξι τροπικές καταιγίδες και τυφώνες περνούσαν από τη Μεγάλη Γαλάζια Τρύπα κάθε αιώνα.
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Geology παρουσιάζει συναρπαστικά στοιχεία. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία για εννέα τροπικές καταιγίδες που πέρασαν από την ίδια περιοχή, αντιπροσωπεύοντας μια άνευ προηγουμένου αύξηση της συχνότητας αυτών των ατμοσφαιρικών φαινομένων στον ωκεανό.
Η ομάδα εντόπισε ότι η Διατροπική Ζώνη Σύγκλισης (ITCZ) μεταναστεύει σταθερά προς τα νότια εδώ και χιλιετίες. Αυτή η ζώνη κοντά στον ισημερινό, όπου συγκλίνουν οι εμπορικοί άνεμοι των δύο ημισφαιρίων, παίζει βασικό ρόλο στο σχηματισμό των ωκεάνιων κυκλώνων.
Ανθρώπινος παράγοντας στην ανακάλυψη
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο οδηγούν στην πρόσφατη αύξηση των τροπικών καταιγίδων, διαπιστώνει η μελέτη. Η υπερθέρμανση του πλανήτη κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής εποχής, η οποία συνοδεύεται από ταχεία άνοδο της θερμοκρασίας των ωκεανών και πιο έντονα φαινόμενα La Niña, δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την ταχεία ανάπτυξη και εντατικοποίηση αυτών των φαινομένων.
Οι προβλέψεις των επιστημόνων είναι ανησυχητικές για την Καραϊβική. Οι ερευνητές προβλέπουν ότι έως και 45 τροπικές καταιγίδες και τυφώνες θα μπορούσαν να πλήξουν την περιοχή πριν από το τέλος του 21ου αιώνα, αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ κάθε προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ που έχει καταγραφεί στον ιζηματογενή πυρήνα.
Η ανακάλυψη παρέχει νέα εικόνα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο Schmitt τόνισε ότι ο υψηλός αυτός αριθμός «υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που συνέβη τα τελευταία 5.700 χρόνια» και απέδωσε την αύξηση αυτή άμεσα σε ανθρωπογενείς παράγοντες.
Η μεθοδολογία που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές από το Μπελίζ ήταν καινοτόμος. Ανέλυσαν τα στρώματα των ιζημάτων σαν να μετρούσαν δακτυλίους δέντρων, επιτρέποντάς τους να ανακατασκευάσουν με ακρίβεια την ιστορία των καταιγίδων στην Καραϊβική επί χιλιετίες και να τη συγκρίνουν με τη σημερινή δραστηριότητα των κυκλώνων.