8 Απριλίου 2025

Μελιτζανοσαλάτα: Η συνταγή που θα λατρέψεις


Η μελιτζανοσαλάτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ορεκτικά της ελληνικής κουζίνας. Καπνιστή, αρωματική και γεμάτη γεύση, συνοδεύει τέλεια ψητά, ψωμί ή πίτες. Η παρακάτω συνταγή είναι απλή, παραδοσιακή και φτιαγμένη για να αναδείξει τη γεύση της μελιτζάνας στο μέγιστο.

Μελιτζανοσαλάτα – χρόνος προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 10 λεπτά

  • Ψήσιμο: 40 λεπτά

  • Σύνολο: 50 λεπτά

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες

  • 1-2 σκελίδες σκόρδο (λιωμένες)

  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο

  • Χυμός από 1 λεμόνι ή 2 κ.σ. ξίδι

  • 2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό (προαιρετικά)

  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • Μαϊντανός για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Ψήσιμο μελιτζανών: Τρυπήστε τις μελιτζάνες με πιρούνι και ψήστε τις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 35-40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να «καεί» η φλούδα τους. Εναλλακτικά, ψήστε τις σε κάρβουνα για πιο καπνιστή γεύση.

  2. Ξεφλούδισμα: Αφαιρέστε τη φλούδα μόλις κρυώσουν λίγο και βγάλτε τη σάρκα με ένα κουτάλι.

  3. Λιώσιμο: Τοποθετήστε τη σάρκα σε σουρωτήρι για 10 λεπτά να φύγουν τα υγρά. Έπειτα λιώστε τη με πιρούνι ή μπλέντερ, ανάλογα την υφή που προτιμάτε.

  4. Ανακάτεμα: Προσθέστε το σκόρδο, το λεμόνι ή ξίδι, το λάδι, το γιαούρτι (αν χρησιμοποιήσετε), το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά.

  5. Σερβίρισμα: Γαρνίρετε με μαϊντανό και λίγο έξτρα ελαιόλαδο. Σερβίρετε κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Tips

  • Οι μελιτζάνες φλάσκες είναι οι πιο κατάλληλες λόγω της γλυκιάς τους γεύσης.

  • Μπορείτε να προσθέσετε λίγη καπνιστή πάπρικα για πιο έντονο άρωμα.

  • Το γιαούρτι κάνει τη σαλάτα πιο δροσερή και απαλή. Αν θέλετε vegan εκδοχή, απλώς το παραλείπετε.

  • Διατηρείται στο ψυγείο έως και 3 μέρες.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ