Η μελιτζανοσαλάτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ορεκτικά της ελληνικής κουζίνας. Καπνιστή, αρωματική και γεμάτη γεύση, συνοδεύει τέλεια ψητά, ψωμί ή πίτες. Η παρακάτω συνταγή είναι απλή, παραδοσιακή και φτιαγμένη για να αναδείξει τη γεύση της μελιτζάνας στο μέγιστο.
Μελιτζανοσαλάτα – χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 10 λεπτά
-
Ψήσιμο: 40 λεπτά
-
Σύνολο: 50 λεπτά
Υλικά (για 4 άτομα)
-
4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
-
1-2 σκελίδες σκόρδο (λιωμένες)
-
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
-
Χυμός από 1 λεμόνι ή 2 κ.σ. ξίδι
-
2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό (προαιρετικά)
-
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
-
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
Μαϊντανός για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
-
Ψήσιμο μελιτζανών: Τρυπήστε τις μελιτζάνες με πιρούνι και ψήστε τις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 35-40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να «καεί» η φλούδα τους. Εναλλακτικά, ψήστε τις σε κάρβουνα για πιο καπνιστή γεύση.
-
Ξεφλούδισμα: Αφαιρέστε τη φλούδα μόλις κρυώσουν λίγο και βγάλτε τη σάρκα με ένα κουτάλι.
-
Λιώσιμο: Τοποθετήστε τη σάρκα σε σουρωτήρι για 10 λεπτά να φύγουν τα υγρά. Έπειτα λιώστε τη με πιρούνι ή μπλέντερ, ανάλογα την υφή που προτιμάτε.
-
Ανακάτεμα: Προσθέστε το σκόρδο, το λεμόνι ή ξίδι, το λάδι, το γιαούρτι (αν χρησιμοποιήσετε), το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά.
-
Σερβίρισμα: Γαρνίρετε με μαϊντανό και λίγο έξτρα ελαιόλαδο. Σερβίρετε κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Tips
-
Οι μελιτζάνες φλάσκες είναι οι πιο κατάλληλες λόγω της γλυκιάς τους γεύσης.
-
Μπορείτε να προσθέσετε λίγη καπνιστή πάπρικα για πιο έντονο άρωμα.
-
Το γιαούρτι κάνει τη σαλάτα πιο δροσερή και απαλή. Αν θέλετε vegan εκδοχή, απλώς το παραλείπετε.
-
Διατηρείται στο ψυγείο έως και 3 μέρες.