Τα μηνύματα της Ουάσινγκτον τις τελευταίες εβδομάδες πυκνώνουν καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας όπλων
Έντονες είναι οι αντιδράσεις Αμερικανών αξιωματούχων στο σχέδιο της Κομισιόν για τον επανεξοπλισμό της Γηραιάς Ηπείρου με όπλα αποκλειστικά κατασκευασμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που σημαίνει την εξαίρεση των αμερικάνικων εταιρειών από διαγωνισμούς για όπλα.
Τα μηνύματα της Ουάσινγκτον τις τελευταίες εβδομάδες πυκνώνουν καθώς η ΕΕ λαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας όπλων, περιορίζοντας παράλληλα δυνητικά τις αγορές ορισμένων τύπων αμερικανικών όπλων.
Τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης Τραμπ στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της σύντομης περικοπής της στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία και της χαλάρωσης της πίεσης προς τη Μόσχα, προκάλεσαν εκνευρισμό στους Ευρωπαίους, ωθώντας πολλούς να αναρωτηθούν αν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αξιόπιστος εταίρος.
Σύμφωνα με το Reuters σε μια συνάντηση στις 25 Μαρτίου, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο είπε στους υπουργούς Εξωτερικών της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις αμυντικές προμήθειες των χωρών της ΕΕ.
Επικαλούμενο δύο τουλάχιστον πηγές, το Reuters ισχυρίζεται ο Ρούμπιο είπε ότι οποιοσδήποτε αποκλεισμός αμερικανικών εταιρειών από τους ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς θα αντιμετωπιστεί αρνητικά από την Ουάσινγκτον, κάτι που οι δύο αυτές πηγές ερμήνευσαν ως αναφορά στους προτεινόμενους κανόνες της ΕΕ.
Ένας βορειοευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος δεν συμμετείχε στη συνάντηση της Βαλτικής, δήλωσε ότι τους είπαν επίσης πρόσφατα Αμερικανοί αξιωματούχοι ότι οποιοσδήποτε αποκλεισμός από τις προμήθειες όπλων της ΕΕ θα θεωρηθεί … μη επιτρεπτός.
Ο Ρούμπιο σχεδιάζει να συζητήσει τις προσδοκίες του για το ότι οι χώρες της ΕΕ θα συνεχίσουν να αγοράζουν αμερικανικά όπλα κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. “Είναι ένα θέμα που ο υπουργός έχει θέσει και θα συνεχίσει να θέτει”, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι ο Τραμπ χαιρετίζει τις πρόσφατες προσπάθειες των Ευρωπαίων συμμάχων να “ενισχύσουν τις αμυντικές τους ικανότητες και να αναλάβουν την ευθύνη για τη δική τους ασφάλεια”, αλλά προειδοποίησε κατά της δημιουργίας νέων εμποδίων που αποκλείουν τις αμερικανικές εταιρείες από τα ευρωπαϊκά αμυντικά έργα. «Η διατλαντική αμυντική βιομηχανική συνεργασία κάνει τη Συμμαχία ισχυρότερη», δήλωσε ο ίδιος. Τα υπουργεία Εξωτερικών πάντως της Λετονίας και της Εσθονίας δεν απάντησαν σε αιτήματα σχολιασμού, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας αρνήθηκε να σχολιάσει.
Οι αντιτιθέμενες αμερικάνικες πολιτικές
Η ανησυχία των ΗΠΑ σχετικά με τους περιορισμούς στις αγορές όπλων αντικατοπτρίζει μια ένταση που βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ για την Ευρώπη. Ο Πρόεδρος Τραμπ από την μία έχει προτρέψει τους Ευρωπαίους συμμάχους να αυξήσουν τις δαπάνες τους για την άμυνα και να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά τους. Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ανταποκρίνεται σε αυτή την προτροπή, στρέφεται προς την εσωτερική παραγωγή όπλων, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου που υποδηλώνουν ότι η δέσμευσή του στο ΝΑΤΟ δεν είναι αδιαπραγμάτευτη.
Αυτή η εξέλιξη, ωστόσο, έρχεται σε αντίθεση με έναν άλλο στόχο της κυβέρνησης Τραμπ, που είναι η διεύρυνση της πρόσβασης των αμερικανικών κατασκευαστών σε ξένες αγορές.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την άμυνα στα μέσα Μαρτίου, γνωστή ως “ReArm Europe”, περιλάμβανε σχέδιο για δανεισμό 150 δισεκατομμυρίων ευρώ (162 δισεκατομμύρια δολάρια) που θα χορηγούνταν ως δάνεια σε κυβερνήσεις της ΕΕ για αμυντικά έργα.
Πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ τάσσονται υπέρ μιας πιο ενιαίας, πανευρωπαϊκής προσέγγισης στην άμυνα. Η κυβέρνηση Τραμπ – όπως και προηγούμενες κυβερνήσεις – έχει πιέσει στο παρελθόν για αγορές αμερικανικών όπλων από την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της φετινής Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου. Ορισμένες πηγές θεωρούν τα πρόσφατα μηνύματα από την Ουάσινγκτον ως συνέχεια της πάγιας αμερικανικής πολιτικής.
Παρόλα αυτά, αρκετές πηγές ανέφεραν ότι η έμφαση των ΗΠΑ στο ζήτημα έχει ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η ΕΕ κινείται πιο αποφασιστικά προς την αποδέσμευση των προμηθειών όπλων της από εξωτερικούς παράγοντες.
«Είναι ενοχλημένοι με την πρόταση ReArm και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποκλείονται», δήλωσε μια ανώτερη ευρωπαϊκή πηγή.