13 Απριλίου 2025

Αγκινάρες αλά Πολίτα


Οι αγκινάρες αλά πολίτα είναι ένα αυθεντικό πιάτο της πολίτικης κουζίνας, γεμάτο φρεσκάδα, αρώματα και νοστιμιά. Ένα ελαφρύ, υγιεινό φαγητό που μυρίζει άνοιξη, ιδανικό για όσους αγαπούν τις λαδερές συνταγές και την εποχική μαγειρική.

Αγκινάρες αλά Πολίτα – Χρόνος παρασκευής

  • Προετοιμασία: 20 λεπτά

  • Μαγείρεμα: 40 λεπτά

  • Συνολικά: 1 ώρα

 Υλικά (για 4 άτομα)

  • 8 αγκινάρες (καθαρισμένες ή κατεψυγμένες)

  • 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες

  • 2 πατάτες κομμένες σε κύβους

  • 1 πράσο κομμένο σε φέτες

  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

  • 1/2 ματσάκι άνηθο

  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό (προαιρετικά)

  • Χυμός από 2 λεμόνια

  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο

  • Αλάτι, πιπέρι

  • 1 κ.γ. αλεύρι (για το δέσιμο της σάλτσας, προαιρετικά)

  • 2 φλ. ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες (αν χρησιμοποιούμε φρέσκες) και τις βάζουμε σε λεμονόνερο για να μη μαυρίσουν.

  2. Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα φρέσκα και το ξερό κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν.

  3. Προσθέτουμε τα καρότα, τις πατάτες και το πράσο. Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά να μαραθούν.

  4. Βάζουμε τις αγκινάρες στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το ζεστό νερό ή τον ζωμό.

  5. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

  6. Προς το τέλος, προσθέτουμε τον άνηθο και τον χυμό λεμονιού.

  7. Αν θέλουμε να δέσουμε τη σάλτσα, διαλύουμε 1 κουταλάκι αλεύρι σε λίγο κρύο νερό και το ρίχνουμε στο φαγητό, ανακατεύοντας απαλά.

  8. Αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις ακόμη και σερβίρουμε.

Tips

  • Οι φρέσκες αγκινάρες δίνουν ανώτερη γεύση, αλλά και οι κατεψυγμένες είναι μια εξαιρετική λύση.

  • Για πιο πλούσια σάλτσα, προσθέστε λίγη μουστάρδα μαζί με τον χυμό λεμονιού.

  • Συνοδεύεται ιδανικά με ζεστό ψωμί και φέτα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ