Μια καινοτόμος εξέταση αίματος που εντοπίζει έγκαιρα τη νόσο Αλτσχάιμερ και παρακολουθεί την πρόοδό της, υπόσχεται να φέρει επανάσταση στην κλινική διαχείριση της άνοιας, δίνοντας στους γιατρούς πολύτιμα εργαλεία για πιο στοχευμένες θεραπείες.
Επιστήμονες ανέπτυξαν μια προηγμένη αιματολογική εξέταση, ικανή να εντοπίζει αν ένα άτομο πάσχει από Αλτσχάιμερ, αλλά και να αξιολογεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται η νόσος. Η νέα αυτή μέθοδος αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας για κάθε ασθενή, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που μπορεί να ωφεληθούν από νέες στοχευμένες φαρμακευτικές αγωγές, όπως η δονανεμάμπη και η λεκανεμάμπη – φάρμακα που επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου, αλλά κυρίως σε πρώιμα στάδια.
«Η ανάγκη για ακριβείς, προσιτές και ευρέως εφαρμόσιμες διαγνωστικές μεθόδους είναι πλέον πιο επιτακτική από ποτέ», ανέφερε ο καθηγητής Όσκαρ Χάνσον από το Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία, συν-συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine.
Η μελέτη εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο θραύσμα της πρωτεΐνης ταυ, το eMTBR-tau243, που εντοπίζεται στο αίμα και αντανακλά την παθολογική εναπόθεση της ίδιας πρωτεΐνης στον εγκέφαλο – βασικό δείκτη της νόσου Αλτσχάιμερ. Η ανάλυση 902 ατόμων έδειξε ότι το συγκεκριμένο μόριο εμφανίζει αυξημένα επίπεδα σε ασθενείς με ήπια γνωστική εξασθένηση και ακόμη περισσότερο σε όσους πάσχουν από άνοια, χωρίς να παρουσιάζει ανάλογη αύξηση σε άλλες μορφές γνωστικών διαταραχών.
Η καθηγήτρια Τάρα Σπάιρς-Τζόουνς από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου χαρακτήρισε τα ευρήματα «ιδιαίτερα ενθαρρυντικά», σημειώνοντας πως ο νέος βιοδείκτης ξεπερνά σε αξιοπιστία τις υπάρχουσες μεθόδους και θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την αξιολόγηση των φαρμάκων σε κλινικά δοκιμαστικά στάδια. Παρ’ όλα αυτά, τόνισε ότι πρόκειται για μία τεχνικά απαιτητική διαδικασία, που προς το παρόν μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε εξειδικευμένα εργαστήρια.
Από την πλευρά της, η Δρ. Σόνα Σκέιλς του οργανισμού Alzheimer’s Research UK ανέφερε ότι το eMTBR-tau243 προστίθεται στη λίστα των πολλά υποσχόμενων βιοδεικτών για την πρώιμη διάγνωση μέσω αιματολογικών εξετάσεων. Ειδικά η συσχέτιση των επιπέδων του με τη νοητική κατάσταση του ασθενούς θεωρείται σημαντική και ανοίγει τον δρόμο για καλύτερη πρόγνωση και εξατομικευμένη παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου.