Ένας πρώην ιμάμης της Μιανμάρ θρηνεί πάνω από 170 ανθρώπους, φίλους, συγγενείς και πρώην συνεργάτες από τον φονικό σεισμό που έπληξε την χώρα, αφήνοντας πίσω πάνω από 2700 νεκρούς
Καθώς ηχούσε το κάλεσμα για προσευχή στο Sagaing την περασμένη Παρασκευή, εκατοντάδες μουσουλμάνοι έσπευσαν στα πέντε τζαμιά στο κέντρο της Μιανμάρ. Ανυπομονούσαν να πραγματοποιήσουν την τελευταία προσευχή της Παρασκευής για το Ραμαζάνι, λίγες μέρες πριν από την εορταστική περίοδο του Είντ που θα σήμαινε το τέλος του ιερού μήνα.
Στη συνέχεια, στις 12:51 (τοπική ώρα), σημειώθηκε ο φονικός σεισμός. Τρία τζαμιά κατέρρευσαν, ανάμεσά τους και το Myoma το μεγαλύτερο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν σχεδόν όλοι. Εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, ο πρώην ιμάμης του τζαμιού Myoma, Soe Nay Oo, αισθάνθηκε τον σεισμό στη συνοριακή πόλη της Ταϊλάνδης Mae Sot.
Τις επόμενες ημέρες, ανακάλυψε ότι περίπου 170 συγγενείς, φίλοι και μέλη της πρώην εκκλησίας του είχαν πεθάνει, κυρίως στα τζαμιά. Μερικοί ήταν ηγετικές προσωπικότητες της στενής μουσουλμανικής κοινότητας της πόλης. «Σκέφτομαι όλους τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους και τα παιδιά των θυμάτων – μερικά από αυτά είναι μικρά παιδιά», είπε στο BBC. «Δεν μπορώ να συγκρατήσω τα δάκρυά μου όταν μιλάω για αυτό».

Περισσότεροι από 2.700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον σεισμό που συνέβη κοντά στο Sagaing και το Mandalay, τη δεύτερη πόλη της Μιανμάρ. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι διασώστες εξακολουθούν να ανασύρουν πτώματα από τα ερείπια. Ενώ η περιοχή ήταν γνωστή για τους αρχαίους βουδιστικούς ναούς της, οι πόλεις ήταν επίσης έδρα ενός σημαντικού μουσουλμανικού πληθυσμού.
Υπολογίζεται ότι 500 μουσουλμάνοι πέθαναν ενώ προσεύχονταν στα τζαμιά τους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο ηγέτης της χώρας, Min Aung Hlaing, τη Δευτέρα. Αυτόπτες μάρτυρες στο Sagaing είπαν στο BBC ότι ο δρόμος όπου βρίσκονταν τα τζαμιά, η Myoma Street, υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές στην πόλη.
Εκατοντάδες άνθρωποι αναζήτησαν καταφύγιο στην άκρη του δρόμου, είτε επειδή είναι πλέον άστεγοι, είτε επειδή φοβούνται πολύ να επιστρέψουν στα σπίτια τους σε περίπτωση που υπάρξουν μετασεισμοί. Οι προμήθειες τροφίμων αναφέρεται ότι είναι σπάνιες.
Μόνο στο Myoma, περισσότεροι από 60 άνθρωποι λέγεται ότι καταπλακώθηκαν από την κατάρρευση, ενώ δεκάδες περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους στα τζαμιά Myodaw και Moekya. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πιστοί προσπάθησαν να δραπετεύσουν, σύμφωνα με τον Soe Nay Oo, ο οποίος έχει λάβει πολλές αναφορές από επιζώντα μέλη της κοινότητάς του.
Αυτή τη στιγμή ζει στην Ταϊλάνδη με τη σύζυγο και την κόρη του, αφού δραπέτευσε από τη Μιανμάρ αμέσως μετά το πραξικόπημα που έλαβε χώρα το 2021. Υπήρχαν πτώματα έξω από την κύρια αίθουσα προσευχής, είπε, στην περιοχή όπου οι πιστοί πλένονται. Μερικοί βρέθηκαν επίσης να κρατούν τα χέρια άλλων ανθρώπων, σε κάτι που έμοιαζε με απόπειρες να τους τραβήξουν μακριά από το κτήριο που καταρρέει.

Ανάμεσα στα πολλά αγαπημένα πρόσωπα που έχασε ο Soe Nay Oo ήταν και μία από τις ξαδερφες της γυναίκας του. Ο θάνατός της, είπε, ήταν «το πιο οδυνηρό πράγμα που έχω υπομείνει» στα 13 χρόνια του ως ιμάμης. «Ήταν αυτή που μας έδειξε περισσότερο την αγάπη της», είπε ο Soe Nay Oo. «Όλοι στην οικογένεια την αγαπούσαν. Η απώλεια είναι αφόρητη για εμάς»
Ένας άλλος συγγενής της συζύγου του, ένας αξιοσέβαστος επιχειρηματίας που είχε κάνει το ισλαμικό προσκύνημα στη Μέκκα, πέθανε επίσης. «Ήταν πάντα δίπλα μας όποτε τον χρειαζόμασταν. Έχασα όλους όσους αγαπούσα σαν αδέρφια όπως αυτός» Μερικοί από τους στενούς φίλους που πέθαναν περιλαμβάνουν τον πρώην βοηθό του, τον οποίο θυμόταν για την έντονη εργασιακή του ηθική και το αξιοσημείωτο ταλέντο του στην απαγγελία του Κορανίου.
Πέθανε και η διευθύντρια του τοπικού δημόσιου σχολείου, η οποία ήταν και η μόνη γυναίκα έφορος του τζαμιού Myoma. Τη θυμάται ως μια γενναιόδωρη ψυχή που συχνά πλήρωνε για προγράμματα από την τσέπη της. Κάθε φορά που ακούει για ένα ακόμη άτομο από την κοινότητα που πέθανε, βιώνει ένα νέο κύμα θλίψης. «Αισθάνομαι συντετριμμένος… έρχονται πάντα στο μυαλό μου, οι αναμνήσεις που αγαπούσα από αυτούς»
Είναι δύσκολο για τον Soe Nay Oo να είναι μακριά από την πρώην εκκλησία του. Όπως πολλοί άλλοι άνθρωποι από τη Μιανμάρ που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, νιώθει την ενοχή του επιζώντα. «Αν ήμουν ο ιμάμης ακόμα, την ώρα του σεισμού, θα είχα πάει μαζί τους – αυτό μπορώ να το δεχτώ ειρηνικά. Αν όχι, τουλάχιστον θα μπορούσα να είμαι εκεί για να κάνω ό,τι μπορώ. Τώρα δεν μπορώ να γυρίσω πίσω. Είναι οδυνηρό να το σκέφτομαι»
Ο Soe Nay Oo άρχισε να κλαίει στον ρεπόρτερ του BBC. «Αυτό το θλιβερό και απογοητευτικό συναίσθημα που έχω αυτή τη στιγμή, δεν το έχω ξανανιώσει έτσι στη ζωή μου. Είμαι το είδος του ανθρώπου που δύσκολα θα έκλαιγα»
Προσθέτει ότι δεν μπορεί να κοιμηθεί εδώ και μέρες. Η ανησυχία του έχει μεγαλώσει από το γεγονός ότι δεν έχει ακούσει ακόμη νέα από κάποια μέλη της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων των αδερφών του που βρίσκονταν στο Mandalay.
Ο Soe Nay Oo έχει σταματήσει τη δουλειά του στην Ταϊλάνδη και αυτή τη στιγμή βοηθά στον συντονισμό των προσπαθειών διάσωσης στο Sagaing – μοιράζοντας όποια πληροφορία μπορεί να πάρει από τις επαφές του στην πόλη. Τουλάχιστον 1.000 μουσουλμάνοι στην περιοχή έχουν πληγεί, οι οποίοι εξακολουθούν να χρειάζονται βοήθεια, εκτιμά.