Ένα φιλόδοξο και πολυδιάστατο εξοπλιστικό πρόγραμμα διάρκειας 12 ετών και ύψους 25-28 δισεκατομμυρίων ευρώ παρουσιάζει σήμερα στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σηματοδοτώντας τη μετάβαση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ένα νέο επιχειρησιακό και τεχνολογικό περιβάλλον, με έμφαση στην αυτάρκεια, την εγχώρια παραγωγή και την προηγμένη άμυνα.
Στο βήμα της Ολομέλειας ανεβαίνει σήμερα στις 11:00 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ενημερώσει το Κοινοβούλιο για τον στρατηγικό σχεδιασμό του νέου εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας, έπειτα από αίτημά του, βάσει του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός θα περιγράψει τους βασικούς άξονες του σχεδίου που εκτείνεται σε βάθος 12ετίας και περιλαμβάνει την απόκτηση μαχητικών F-35, υπερσύγχρονων φρεγατών και υποβρυχίων, αλλά και την υλοποίηση του καινοτόμου προγράμματος «Ασπίδα του Αχιλλέα» – ενός ενοποιημένου συστήματος αντιπυραυλικής, αντιαεροπορικής και αντι-drone άμυνας.
Νέα φιλοσοφία, νέες ανάγκες
Με βασικό μήνυμα ότι «η Άμυνα της χώρας περνά στη νέα εποχή», ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει τη σημασία της τεχνολογικής και βιομηχανικής αναβάθμισης, αλλά και της αυξημένης εμπλοκής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στον σχεδιασμό και την παραγωγή των νέων οπλικών συστημάτων.
Ο σχεδιασμός βασίζεται σε τρεις κύριους πυλώνες:
Ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος
Η χώρα θα επενδύσει σε σύγχρονα οπλικά συστήματα, όπως drones και anti-drones, προηγμένα ραντάρ, καθώς και στην αναβάθμιση της αντιπυραυλικής της ασπίδας μέσω της «Ασπίδας του Αχιλλέα», ενός ολιστικού αμυντικού πλαισίου που θα καλύπτει θάλασσα, αέρα και έδαφος.
Τεχνολογική και ερευνητική αξιοποίηση
Προωθείται η ενσωμάτωση της κυβερνοάμυνας στις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ στρατιωτικά ιδρύματα θα συνεργάζονται με ελληνικά ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις για την ανάπτυξη και κατασκευή εθνικών οπλικών συστημάτων.
Ενίσχυση της εγχώριας συμμετοχής
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να καταστήσει σαφές πως κάθε νέα προμήθεια θα προϋποθέτει συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας – είτε με παραγωγή εξαρτημάτων είτε με την απασχόληση ελληνικού τεχνικού προσωπικού. «Καμία συμφωνία χωρίς ελληνικό αποτύπωμα», θα είναι το μήνυμα.
Νέα οργάνωση, νέο προσωπικό
Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στον νέο σχεδιασμό της στρατιωτικής θητείας, με έμφαση στη λειτουργική διάταξη των μονάδων με επιχειρησιακά και όχι γεωγραφικά κριτήρια, αλλά και στη βελτίωση των αποδοχών για το στρατιωτικό προσωπικό.
Τις επόμενες ημέρες, περισσότερες τεχνικές και διαβαθμισμένες λεπτομέρειες θα δοθούν από τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, σε κλειστή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.
Το εξοπλιστικό σχέδιο που παρουσιάζεται δεν αποτελεί απλώς μια αναβάθμιση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά μια συνολική επανατοποθέτηση της Ελλάδας ως χώρας με αποτρεπτική ισχύ, τεχνολογική αυτάρκεια και ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας και της οικονομίας στην εθνική ασφάλεια.