Τα ευρήματα μεγάλης δημοσκόπησης της εταιρείας ερευνών Elabe, για λογαριασμό του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου BFMTV, η οποία «έτρεξε» αμέσως μετά την απόφαση ενοχής της Μαρίν Λεπέν.
Τη Δευτέρα (31/03), δικαστήριο στο Παρίσι έκρινε ένοχη την ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς. Η πλειοψηφία των Γάλλων θεωρεί δίκαια τη δικαστική απόφαση κατά της Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών Elabe, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του BFMTV αμέσως μετά την ετυμηγορία.
Δικαστήριο του Παρισιού έκρινε ένοχη την ισχυρότερη πολιτική αντίπαλο του Εμανουέλ Μακρόν για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων και της επέβαλε στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για πέντε χρόνια με άμεση ισχύ καθώς και τέσσερα χρόνια φυλάκισης, τα δύο από αυτά με αναστολή και πρόστιμο 100.000 ευρώ.
Μετά την εις βάρος της απόφαση, η Μαρίν Λεπέν επεσήμανε ότι η καταδίκη της αποτελεί «πολιτική απόφαση» του δικαστικού συστήματος, ενώ, υποστήριξε ότι αποχώρησε από τη δικαστική αίθουσα πριν από την ανακοίνωση της απόφασης επειδή είχε καταλάβει τέλεια τι έλεγε η Πρόεδρος, δηλαδή ότι λαμβάνει μία πολιτική απόφαση, μιλώντας στο γαλλικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TF1.
Ακόμη, επεσήμανε πως το κράτος δικαίου έχει παραβιαστεί πλήρως επειδή εμποδίζει την αποτελεσματική ένδικη προσφυγή, «ένα δικαίωμα που εγγυάται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Η Λεπέν αναφέρθηκε, επίσης, στον επικεφαλής της «Εθνικής Συσπείρωσης», Ζορντάν Μπαρντελά και είπε πως «ο Μπαρντελά είναι ένα αξιοθαύμαστο κεφάλαιο». Όμως, ξεκαθάρισε πως η ίδια δεν αποσύρεται με κανέναν τρόπο από την πολιτική ζωή.
Μπαρντελά, ο επικρατέστερος για το χρίσμα με φόντο τις προεδρικές εκλογές του 2027
Το 57% των Γάλλων εκτιμά πως ο 29χρονος Ζορντάν Μπαρντελά είναι το καταλληλότερο πρόσωπο για διάδοχος της Λεπέν για να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2027. Στην ίδια ερώτηση, το 89% των ψηφοφόρων της «Εθνικής Συσπείρωσης» έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον Μπαρντελά.
Μάλιστα, το 67% των ερωτηθέντων πιστεύει πως ο Μπαρντελά έχει τις ίδιες ή περισσότερες πιθανότητες με τη Λεπέν να κερδίσει τις εκλογές και να γίνει ο νέος ένοικος του Ελιζέ, ενώ, το 81% των ψηφοφόρων της «Εθνικής Συσπείρωσης» έχει αυτή την πεποίθηση.
Επιπλέον, 2 στους 3 Γάλλους (68%) πιστεύουν ότι ο κανόνας της «προσωρινής εκτέλεσης» σε περίπτωση καταδίκης πολιτικού ηγέτη είναι δίκαιος. Ο νόμος Sapin 2 για την καταπολέμηση της διαφθοράς, που ψηφίστηκε το 2016, προβλέπει ότι σε περίπτωση καταδίκης για υπεξαίρεση δημοσίων πόρων, η ποινή της μη εκλογιμότητας εκτελείται αμέσως.
Αυτό σημαίνει πως ακόμη και αν ένα πολιτικό πρόσωπο, που καταδικάζεται για αυτόν τον λόγο, ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης του, η ποινή της μη εκλογιμότητας εφαρμόζεται άμεσα, χωρίς να περιμένει την απόφαση του εφετείου.
Μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης κατά της Μαρίν Λεπέν, ο Ζορντάν Μπαρντελά έγραψε ότι «σήμερα δεν είναι μόνο η Μαρίν Λεπέν που καταδικάζεται άδικα, αλλά η Γαλλική Δημοκρατία που εκτελείται».
Το 59% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση δήλωσε πως διαφωνεί με τις δηλώσεις του Μπαρντελά. Στην ίδια σφυγμομέτρηση, το 42% των ερωτηθέντων δήλωσαν ικανοποιημένοι με τη δικαστική απόφαση κατά της Λεπέν, το 29% δήλωσαν δυσαρεστημένοι ενώ το υπόλοιπο 29% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν αδιάφοροι.
Η διαδικτυακή έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 1.008 ατόμων, ηλικίας 18 ετών και άνω.