5 Απριλίου 2025

Πλημμυρίδα AI εικόνων του Studio Ghibli – Ο αηδιασμένος Μιγιαζάκι και η αντίδραση του ChatGPT


Το Studio Ghibli έχει κερδίσει δύο Όσκαρ, το πρώτο το 2003 για το «Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων» -«Spirited Away»- στην κατηγορία «Καλύτερη ταινία animation» και το δεύτερο το 2024 για το «Το Αγόρι και ο Ερώδιος» -«The Boy And The Heron»- στην ίδια κατηγορία

Φρενίτιδα έχει δημιουργηθεί στα social media με την νέα μηχανή δημιουργίας εικόνων τεχνητής νοημοσύνης του OpenAI, με την οποία οι χρήστες δημιουργούν έργα animation με το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι, συνιδρυτή του Studio Ghibli μέσω του GPT-4o.

Η νέα αυτή τάση καταδεικνύει τόσο τη δύναμη της τεχνολογίας αλλά την ίδια στιγμή εγείρει ανησυχίες για τα πνευματικά δικαιώματα.

Η τελευταία ενημέρωση του GPT-4o, που κυκλοφόρησε την Τρίτη, παρουσιάζει πολλές πρακτικές βελτιώσεις, όπως η ακριβέστερη απόδοση κειμένου και η δυνατότητα να ακολουθεί πιο λεπτομερείς, σύνθετες οδηγίες.

Έχει επίσης εκπαιδευτεί εκτενώς σε μια «τεράστια ποικιλία στυλ εικόνας», σύμφωνα με μια ανάρτηση στον ιστότοπο του OpenAI, εντυπωσιάζοντας τους χρήστες με την ικανότητά του να δημιουργεί εικόνες και βίντεο που θυμίζουν τα αγαπημένα τους κινούμενα σχέδια αλλά και αναπαράγοντας διάσημες σειρές.

Ένα ήταν όμως το στυλ που κατέκλυσε γρήγορα το X και το Instagram, καθώς οι χρήστες του ChatGPT (και της υπηρεσίας μετατροπής κειμένου σε βίντεο του OpenAI, Sora) άρχισαν να μιμούνται τη δουλειά του αγαπημένου στούντιο κινουμένων σχεδίων που βρίσκεται πίσω από ταινίες όπως το «Spirited Away» και το «Howl’s Moving Castle», δημιουργώντας διάφορα δημοφιλή meme.

«Προσβολή για την ίδια τη ζωή»

Από την άλλη, ευρέως κοινοποιήθηκε και ένα βίντεο από το 2016 στο οποίο ο συνιδρυτής του Studio Ghibli, Χαγιάο Μιγιαζάκι, περιγράφει την τέχνη που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη ως «προσβολή για την ίδια τη ζωή». Ο Μιγιαζάκι είναι γνωστός για τα χειροποίητα κινούμενα σχέδια του και την μέθοδο καρέ – καρέ.

«Νιώθω τελείως αηδιασμένος», λέει στο βίντεο, απαντώντας σε ένα βίντεο με ένα τέρας που δημιουργήθηκε με AI. «Αν θέλετε πραγματικά να φτιάξετε τρομακτικά πράγματα, μπορείτε να το κάνετε, αλλά εγώ δεν θα ήθελα ποτέ να ενσωματώσω αυτή την τεχνολογία στη δουλειά μου σε καμία περίπτωση».

Αυτή η σκηνή 4 δευτερολέπτων της ταινίας «The Wind Rises» (2013), είναι αυθεντικό δημιούργημα του Studio Ghibli.

Η μηχανή δημιουργίας εικόνων του OpenAI προκάλεσε επίσης νέες συζητήσεις σχετικά με τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στην τέχνη.

Η ενημέρωση του OpenAI έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες αφότου σχεδόν 4.000 άνθρωποι υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή με την οποία καλούσαν τον οίκο δημοπρασιών Christie’s να ακυρώσει μια πρώτη στο είδος της δημοπρασία αφιερωμένη αποκλειστικά στην τέχνη της Τεχνητής Νοημοσύνης, λόγω ανησυχιών ότι τα προγράμματα που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ορισμένων έργων εκπαιδεύονται από έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα και εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους καλλιτέχνες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, διακωμώδησε την τάση στο X, αστειευόμενος ότι μετά από «μια δεκαετία προσπαθώντας να βοηθήσω να φτιάξω υπερ-νοημοσύνη για να θεραπεύσω τον καρκίνο ή οτιδήποτε άλλο, ήταν οι εικόνες του Studio Ghibli που προκάλεσαν το ενδιαφέρον του κοινού για το έργο μου».

Η αντίδραση του ChatGPT

Όπως συμβαίνει συχνά με την τέχνη που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη, οι εικόνες εγείρουν διάφορα ερωτήματα σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα – όχι μόνο γύρω από το Studio Ghibli αλλά και των εικόνων που αναδημιουργούνται.

Όταν το CNN ζήτησε από το ChatGPT να αναπαραγάγει μερικές εικόνες σαν του Studio Ghibli, η υπηρεσία αρνήθηκε, λέγοντας ότι «το αίτημα δεν ακολουθούσε την πολιτική περιεχόμενου μας».

Το Studio Ghibli έχει κερδίσει δύο Όσκαρ, το πρώτο το 2003 για το «Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων» («Spirited Away») στην κατηγορία «Καλύτερη ταινία animation» και το δεύτερο το 2024 για το «Το Αγόρι και ο Ερώδιος» («The Boy And The Heron») στην ίδια κατηγορία. Και οι δύο ταινίες έχουν δημιουργηθεί από τον Χαγιάο Μιγιαζάκι.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ