8 Απριλίου 2025

Ζουμερά μπιφτέκια με σος μανιταριών


Μια comfort food συνταγή που συνδυάζει την παράδοση με τη γκουρμέ απόλαυση είναι τα ζουμερά μπιφτέκια από μοσχαρίσιο κιμά με πλούσια σάλτσα μανιταριών, κρέμα γάλακτος και μουστάρδα. Συνοδεύονται τέλεια με πουρέ πατάτας ή πιλάφι.

Χρόνος παρασκευής

  • Συνολικός χρόνος: 45 λεπτά
  • Προετοιμασία: 15 λεπτά
  • Ψήσιμο: 30 λεπτά

Υλικά για τα μπιφτέκια με σος μανιταριών

  • 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 αυγό
  • 3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1/2 φλ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη σος μανιταριών:
250 γρ. μανιτάρια λευκά ή πλευρώτους, κομμένα σε φέτες

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κ.σ. βούτυρο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1/2 φλ. λευκό κρασί (προαιρετικά)

200 ml κρέμα γάλακτος

1 κ.γ. μουστάρδα Dijon

Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε τα μπιφτέκια:
    Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια. Ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε 4 μεγάλα ή 6 μικρά μπιφτέκια.

  2. Ψήσιμο:
    Ψήνουμε τα μπιφτέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 25-30 λεπτά, ή τα τηγανίζουμε με λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν εσωτερικά.

  3. Φτιάχνουμε τη σος:
    Σε βαθύ τηγάνι, σοτάρουμε το κρεμμύδι με το βούτυρο και το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να ροδίσουν.
    Σβήνουμε με κρασί (αν χρησιμοποιήσουμε) και αφήνουμε να εξατμιστεί.
    Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

  4. Σερβίρισμα:
    Βάζουμε τα μπιφτέκια στο πιάτο και περιχύνουμε με τη σος μανιταριών. Συνοδεύουμε με ρύζι, πατάτες ή σαλάτα.

Tips

  • Αν θέλεις πιο ελαφριά σάλτσα, μπορείς να αντικαταστήσεις την κρέμα γάλακτος με light ή γιαούρτι στραγγιστό (πρόσθεσε στο τέλος).

  • Δοκίμασε να προσθέσεις λίγο θυμάρι στα μανιτάρια για πιο γήινη γεύση.

  • Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και μείγμα μοσχαρίσιου και χοιρινού κιμά για πιο ζουμερό αποτέλεσμα.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ