4 Απριλίου 2025

Χάος στην Εθνική Συσπείρωση μετά την καταδίκη Λεπέν -Το «χαστούκι» που μπορεί να γίνει δώρο (βίντεο)


Η καταδίκη της Μαρίν Λεπέν βυθίζει στο χάος την «Εθνική Συσπείρωση», αλλά θα μπορούσε να ενισχύσει την ακροδεξιά, σύμφωνα με ανάλυση του Guardian.

H καταδίκη της Λεπέν είναι ένας πολιτικός σεισμός που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τερματίσει τις φιλοδοξίες της για τις προεδρικές εκλογές του 2027 καθώς βυθίζει το ακροδεξιό κόμμα της στο χάος, ακριβώς τη στιγμή που στόχευε να αναλάβει την εξουσία στη Γαλλία. Έχοντας χάσει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για πέντε χρόνια με άμεση ισχύ μετά την καταδίκη της για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων προς όφελος του κόμματός της, το πολιτικό μέλλον της Λεπέν τίθεται τώρα σε αμφιβολία. Πιθανότατα δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τέταρτη εκστρατεία για την προεδρία σε δύο χρόνια.

Η καταδίκη της Λεπέν και άλλων 24 μελών του κόμματος για υπεξαίρεση κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ένα τεράστιο πλήγμα για το κόμμα της, το οποίο εδώ και καιρό προσπαθεί να παρουσιαστεί ως η έντιμη, καθαρή εναλλακτική λύση στους παλιούς πολιτικούς που συλλαμβάνονταν με τα χέρια στο ταμείο.

Από το «Ψηλά το κεφάλι, Καθαρά χέρια» στη διαφθορά»

Το «Ψηλά το κεφάλι, καθαρά χέρια» ήταν κάποτε ένα σύνθημα του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού Εθνικού Μετώπου – που τώρα μετονομάστηκε σε Εθνική Συσπείρωση – για να αποστασιοποιηθεί από τους άπληστους παραδοσιακούς πολιτικούς. Η τιμωρία της Λεπέν – την οποία είχε παρομοιάσει νωρίτερα με «πολιτική θανατική καταδίκη» – είναι ακόμη πιο επιζήμια γιατί ξεκίνησε την πολιτική της σταδιοδρομία ως «σταυροφόρος κατά της διαφθοράς», λέγοντας σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ το 2004: «Όλοι έχουν πάρει χρήματα από το ταμείο εκτός από το Εθνικό Μέτωπο… Οι Γάλλοι έχουν βαρεθεί να βλέπουν τους πολιτικούς να κατασπαταλούν δημόσιο χρήμα. Είναι σκανδαλώδες».

Ο πρόεδρος του κόμματος, Ζορντάν Μπαρντελά 29 ετών, ο οποίος είναι δημοφιλής αλλά άπειρος, θα μπορούσε τώρα να γίνει αντικαταστάτης για την προεδρική κούρσα, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο. Καθώς το κόμμα συναντήθηκε για συνομιλίες κρίσης τη Δευτέρα, είπε ότι η γαλλική δημοκρατία «εκτελέστηκε» από την «άδικη» ετυμηγορία. Η Λεπέν και οι συνάδελφοί τους στο κόμμα έχουν κριθεί ένοχοι για σοβαρές κατηγορίες: τη συστηματική υπεξαίρεση κεφαλαίων των Ευρωπαίων φορολογουμένων.

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι μεταξύ 2004 και 2016, το κόμμα δημιούργησε ένα εκτεταμένο σύστημα απάτης στο οποίο έπαιρναν χρήματα που προορίζονταν αποκλειστικά για τους βοηθούς του Ευρωκοινοβουλίου για να πληρώσουν αντ ‘αυτού το προσωπικό που εργαζόταν για το κόμμα στα κεντρικά του γραφεία στη Γαλλία -μεταξύ των οποίων έναν σωματοφύλακα και μία γραμματέα. Η απάτη κόστισε στους Ευρωπαίους φορολογούμενους, συμπεριλαμβανομένων των Γάλλων φορολογουμένων, τουλάχιστον 4 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Γάλλος εισαγγελέας είχε πει στο δικαστήριο ότι το κόμμα της Λεπέν αντιμετώπισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σαν «αγελάδα μετρητών» και δημιούργησε μια συγκεντρωτική, άκρως οργανωμένη «πολεμική μηχανή» για την υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παράνομη χρηματοδότηση του κόμματος που δεν είχε χρήματα «παραβιάζοντας όλους τους βασικούς κανόνες».

Κατά τη διάρκεια της δίμηνης δίκης, το δικαστήριο διαπίστωσε πως το σύστημα υπεξαίρεσης ήταν «θρασύ». Σε ένα email στη Λεπέν, ένας κομματικός εργαζόμενος, ο οποίος υποτίθεται ότι είχε προσληφθεί ως κοινοβουλευτικός βοηθός για τέσσερις μήνες, έγραψε: «Θα ήθελα να δω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αυτό θα μου επέτρεπε επίσης να συναντήσω το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το οποίο είμαι κολλητός».

Προφανώς δεν είχε πάει ποτέ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου υποτίθεται ότι εργαζόταν. Ένας άλλος υποτιθέμενος κοινοβουλευτικός βοηθός πραγματοποίησε μόνο ένα τηλεφώνημα στο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσα σε 11 μήνες και δεν υπήρχαν έγγραφα που να δείχνουν ότι εκτελούσε κάποια εργασία. Το κόμμα επέδειξε «περιφρόνηση για τα δημόσια κεφάλαια που προέρχονταν από τις τσέπες των δικών του ψηφοφόρων», είπε ο εισαγγελέας στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια της δίκης.

Οι πιστοί της Λεπέν θα συσπειρωθούν

Αλλά είναι πιθανό ο πυρήνας των ψηφοφόρων της Λεπέν να συσπειρωθεί γύρω της. Η ετυμηγορία και η ποινή θα μπορούσαν ακόμη και να ενισχύσουν την πολιτική υποστήριξη για την ακροδεξιά. Η Λεπέν δεν κατηγορήθηκε ότι έβαλε τα χρήματα προσωπικά στις τσέπες της, αλλά ότι διοχέτευε τα χρήματα στο κόμμα. Συχνά αποκαλεί την υπόθεση πολιτική επίθεση εναντίον της, λέγοντας ότι οι δικαστές ήθελαν τον «πολιτικό της θάνατο».



Η καταδίκη και η αυστηρή ποινή, που της απαγορεύουν να διεκδικήσει το αξίωμα με άμεση ισχύ, εξυπηρετεί την αφήγηση θυματοποίησής της: ότι υπάρχει μια ελίτ που θέλει να σταματήσει την ίδια και το κόμμα της και να σταματήσει την πολιτική της καριέρα. Ανώτερα στελέχη του κόμματος δήλωσαν, πριν από τις ετυμηγορίες, ότι οι καταδίκες θα μπορούσαν πράγματι να αυξήσουν την υποστήριξη για την «Εθνική Συσπείρωση» στη Γαλλία. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δείξει στις ΗΠΑ ότι μπορεί κανείς να διατηρήσει πολιτική υποστήριξη ακόμη και με ποινική καταδίκη.



Για περισσότερο από μια δεκαετία, η Λεπέν προσπάθησε να κάνει το ακροδεξιό, αντι-μεταναστευτικό κόμμα της να φαίνεται κυρίαρχο και αξιοσέβαστο σε ένα ευρύτερο εκλογικό σώμα. Αυτή η προσπάθεια ωστόσο έχει πλέον καταστραφεί, ακόμα κι αν παρουσιαστεί ως θύμα.



Οι ιδέες της Λεπέν -συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του αριθμού των αστυνομικών και της απαγόρευσης της μουσουλμανικής μαντίλας σε όλους τους δημόσιους χώρους- έχουν σταθερά κερδίζει την υποστήριξη του γαλλικού κοινού και το κόμμα της αναδείχθηκε ως το μοναδικό μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο μετά τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές του 2024.

Το ερώτημα τώρα είναι πώς το 50χρονο κόμμα θα προετοιμαστεί για την προεδρική κούρσα του 2027 εάν δηλαδή θα κληθεί να διεκδικήσει για πρώτη φορά την προεδρία χωρίς τη Λεπέν ως υποψήφια – χωρίς τη Μαρίν ή τον αείμνηστο πατέρα της, Ζαν-Μαρί Λεπέν.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ