14 Απριλίου 2025

Ξεχάσατε γιατί μπήκατε στο δωμάτιο – Δείτε γιατί σας συμβαίνει αυτό


Δεν θυμάστε για ποιο λόγο πήγατε από το σαλόνι στην κουζίνα και ανησυχείτε μήπως συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό; Οι επιστήμονες απαντούν

Σε όλους έχει συμβεί να μετακινούμαστε από το ένα δωμάτιο του σπιτιού στο άλλο για κάποιο λόγο, αλλά μόλις φτάνουμε στον προορισμό μας έχουν ξεχάσει γιατί πήγαμε εκεί…

Τώρα οι ειδικοί έρχονται να καθησυχάσουν λέγοντας πως είναι το αποτέλεσμα μιας απόλυτα φυσιολογικής αντίδρασης του εγκεφάλου στο νέο περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, είναι ένα φαινόμενο που ονομάζεται «φαινόμενο της πόρτας», σύμφωνα με Christian Jarrett, γνωστικό νευροεπιστήμονα και συγγραφέα.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός μας διαχωρίζει φυσικά τις δραστηριότητες και τις πληροφορίες, με βάση τα περιβαλλοντικά πλαίσια, όπως τα δωμάτια ή συγκεκριμένα μέρη.

Ο εγκέφαλος «επανέρχεται» ελαφρώς όταν κινείται μεταξύ των δωματίων, δήλωσε ο Jarrett στο BBC Science Focus, προκαλώντας πληροφορίες που σκέφτηκε ενώ βρισκόταν στο προηγούμενο δωμάτιο να διαφύγουν.

Ο Jarrett επεσήμανε τα ευρήματα μιας μελέτης του Πανεπιστημίου του Queensland που διερεύνησε το φαινόμενο της πόρτας.

«Διαπίστωσαν ότι το πέρασμα από πόρτες που ένωναν πανομοιότυπα δωμάτια ως επί το πλείστον δεν επηρέαζε τη μνήμη – ίσως επειδή δεν υπήρχε αρκετό αλλαγμένο πλαίσιο για να δημιουργηθεί ένα σημαντικό όριο γεγονότος», είπε.

«Μόνο όταν αυτοί οι ερευνητές αποσπούσαν την προσοχή των εθελοντών τους με μια ταυτόχρονη δευτερεύουσα εργασία, οι πόρτες μεταξύ πανομοιότυπων δωματίων επηρέαζαν τη μνήμη».

Το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο πιθανό, όταν υπάρχει μια σημαντική αλλαγή στο πλαίσιο – για παράδειγμα, αν αφήσετε το σαλόνι σας για τον κήπο.

Ο Jarrett πρόσθεσε ότι τα ευρήματα μπορεί επίσης να δείχνουν ένα πιθανό τρικ μπορεί να αποτρέψει το πρόβλημα.

«Προσπαθήστε να παραμείνετε συγκεντρωμένοι στον σκοπό σας όταν περνάτε από μια πόρτα για μια δουλειά», είπε, προσθέτοντας ότι μπορεί να είναι χρήσιμο να κάνετε μια σημείωση στο πίσω μέρος του χεριού σας.

Τα σχόλια του Jarrett απηχούν τα ευρήματα μιας ομάδας επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Notre Dame στην Ιντιάνα, οι οποίοι, το 2016, διεξήγαγαν ένα πείραμα που έριξε φως στο σύστημα «αρχειοθέτησης» του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι τα γεγονότα και οι αναμνήσεις «αρχειοθετούνται» από ένα δωμάτιο μόλις βγούμε σε ένα άλλο, αποθηκεύοντας πληροφορίες σε διαδοχικά κεφάλαια ή επεισόδια.

Οι πόρτες λειτουργούν ως ένα είδος σκανδάλης για αυτή τη διαδικασία, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Quarterly Journal of Experimental Psychology.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ