Στην Βουλή αναμένεται να κατατεθούν εντός της εβδομάδας οι σχετικές διατάξεις για τον νέο Εξωδικαστικό Μηχανισμό τα οποία θα περιλαμβάνουν νέα μέτρα – «ασπίδα» για χιλιάδες νοικοκυριά με «κόκκινα» δάνεια.
Οι νέες διατάξεις βελτιώνουν τις προϋποθέσεις ένταξης στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό και έχουν ως στόχο να διευρύνουν την προστασία πέρα από τα όρια που σήμερα ορίζουν τα ευάλωτα νοικοκυριά. Μετά τις παρεμβάσεις, θα έχουν αυξημένο βαθμό προστασίας ενώ θα περιλαμβάνονται ακόμα και νοικοκυριά με εισόδημα 35.000 ευρώ.
Οι 3 βασικές αλλαγές
Οι τρεις βασικές αλλαγές που θα φέρει το νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή αφορούν στα εξής:
1) Διπλασιάζονται τα όρια (εισοδηματικά και περιουσιακά), προκειμένου ο οφειλέτης να χαρακτηριστεί ως επιλέξιμος, στο πλαίσιο της υποχρεωτικής αποδοχής του Εξωδικαστικού μηχανισμού από τους πιστωτές. Βασική προϋπόθεση είναι ο οφειλέτης να έχει ανώτατο όριο ήδη μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών οφειλών (σε τράπεζες ή servicers) τις 300.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, το νέο όριο εισοδήματος φτάνει τις 14.000 ευρώ, για οικογένεια δύο μελών τις 21.000 ευρώ και για πενταμελή οικογένεια τις 42.000 ευρώ. Αντίστοιχα, τα όρια της ακίνητης περιουσίας φτάνουν έως και τις 360.000 ευρώ.
2) Ο πιστωτής θα έχει υποχρέωση να έχει καταθέσει τουλάχιστον 3 μήνες πριν τον πλειστηριασμό, έγγραφη πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη με κάθε πρόσφορο τρόπο για την οφειλή την οποία επισπεύδει τον πλειστηριασμό. Ωστόσο, η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται στην περίπτωση που ο οφειλέτης δεν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης του πιστωτή, παρέχοντας κατ’ ελάχιστον διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και τηλέφωνο επικοινωνίας.
3) Καταργείται η αποκλειστική προθεσμία των 60 ημερών, εντός της οποίας ο ευάλωτος οφειλέτης καλείται να υποβάλει αίτηση για ένταξή του στο Πρόγραμμα Συνεισφοράς του Δημοσίου. Όπως προβλέπει ο Εξωδικαστικός, το Δημόσιο θα συνεισφέρει στις δόσεις που είναι αναγκαίες, για την αναστολή της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης που έχει εκκινήσει από επισπεύδοντα πιστωτή κατά της κύριας κατοικίας του οφειλέτη ή της διαδικασίας εκποίησης αυτής στο πλαίσιο της πτώχευσης.
Η συνεισφορά παρέχεται μέχρι τη μεταβίβαση της κύριας κατοικίας στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης.