4 Απριλίου 2025

«Θυμωμένος» με τον Πούτιν ο Τραμπ: Απειλεί με πρόσθετους δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο


Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι είναι «πολύ θυμωμένος» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την έλλειψη προόδου στο θέμα της κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι είναι «εκνευρισμένος» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την προσέγγισή του στο θέμα της κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία και απείλησε να επιβάλει δασμούς στις εξαγωγές πετρελαίου της Μόσχας εάν ο Ρώσος ηγέτης δεν συμφωνήσει σε εκεχειρία εντός ενός μήνα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι θα επιβάλει δασμούς 25% ή 50% που θα επηρεάσει τις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο σε τηλεφωνική συνέντευξη στο NBC News, κατά την οποία απείλησε επίσης να βομβαρδίσει το Ιράν και δεν απέκλεισε τη χρήση βίας στη Γροιλανδία.

«Εάν η Ρωσία και εγώ δεν καταφέρουμε να κάνουμε συμφωνία για να σταματήσουμε την αιματοχυσία στην Ουκρανία, και αν θεωρήσω ότι έφταιγε η Ρωσία, κάτι που μπορεί να μην συμβαίνει, αλλά αν θεωρήσω ότι έφταιγε η Ρωσία, θα επιβάλω δευτερεύοντες δασμούς στο πετρέλαιο, σε όλο το πετρέλαιο που προέρχεται από τη Ρωσία», είπε ο Τραμπ.

«Αυτό σημαίνει ότι εάν αγοράζετε πετρέλαιο από τη Ρωσία, δεν θα μπορείτε να δραστηριοποιηθείτε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα υπάρχει δασμός 25% σε όλα … σε όλο το πετρέλαιο, δασμός 25 έως 50% σε όλο το πετρέλαιο»

Η απότομη αλλαγή πλεύσης σημειώθηκε αφότου ο Πούτιν προσπάθησε να επιτεθεί στη νομιμότητα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Παρασκευή, είπε ο Τραμπ. Εμφανιζόμενος στη ρωσική τηλεόραση, ο Πούτιν είχε προτείνει να τεθεί η Ουκρανία υπό μια προσωρινή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για τη διοργάνωση νέων εκλογών πριν διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία.

Ο Τραμπ είχε στο παρελθόν αποκαλέσει τον Ουκρανό πρόεδρο δικτάτορα, αλλά την Κυριακή είπε: «Ήμουν πολύ θυμωμένος, τσαντισμένος» όταν ο Πούτιν «άρχισε να αμφισβητεί την αξιοπιστία του Ζελένσκι, γιατί αυτό δεν πάει στη σωστή κατεύθυνση, καταλαβαίνετε;».

Είπε ότι «η νέα ηγεσία σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για μεγάλο χρονικό διάστημα, σωστά» και ότι ήθελε να ασκήσει πίεση στο Κρεμλίνο, το οποίο έχει δημιουργήσει μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με μια ειρηνευτική διευθέτηση και συμφώνησε μόνο σε περιορισμένες θαλάσσιες και ενεργειακές εκεχειρίες μέχρι στιγμής.

Ο Τραμπ επανέλαβε ότι «αν δεν επιτευχθεί συμφωνία και αν νομίζω ότι έφταιγε η Ρωσία, θα επιβάλω δευτερεύουσες κυρώσεις στη Ρωσία», αλλά στη συνέχεια έδειξε ότι θα υποχωρήσει γρήγορα εάν σημειωθεί πρόοδος ως προς την κατάπαυση του πυρός. «Ο θυμός θα διαλυθεί γρήγορα» εάν ο Πούτιν «κάνει το σωστό», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι αναμένει να μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του αυτή την εβδομάδα.

Αργότερα, μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων, ο Τραμπ επεσήμανε παρόμοιους δασμούς που επιβλήθηκαν στη Βενεζουέλα, οι οποίοι είπε ότι «είχαν πολύ ισχυρό αντίκτυπο». «Ξέρετε ότι κάθε πλοίο μόλις βγήκε και έφυγε. Πολλά από αυτά έφυγαν. Έριξαν τους σωλήνες ακριβώς στον ωκεανό και έφυγαν», είπε.

Ερωτηθείς από τον Guardian εάν η σχέση του με τον Πούτιν είχε φθάσει στο χαμηλότερο σημείο, ο Τραμπ απάντησε: «Όχι, δεν νομίζω, δεν νομίζω ότι θα κάνει πίσω στον λόγο του… Απογοητεύτηκα κατά κάποιον τρόπο. Μερικά από τα πράγματα που είπε τις τελευταίες δύο μέρες είχαν να κάνουν με τον Ζελένσκι… άρα υποτίθεται ότι έχεις να κάνεις μαζί του, είτε σου αρέσει είτε όχι. Δεν ήμουν ευχαριστημένος με αυτό».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποίησε επίσης την προηγούμενη συνέντευξη στο NBC για να πει στο Ιράν ότι εάν «δεν κάνουν συμφωνία» για να περιορίσουν το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων τους, «θα υπάρξουν βομβαρδισμοί. Θα είναι βομβαρδισμοί που δεν έχουν ξαναδεί». Αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες συμμετείχαν σε διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης νέες οικονομικές κυρώσεις ως εναλλακτική λύση. «Υπάρχει πιθανότητα, εάν δεν κάνουν συμφωνία, να τους επιβάλω δευτερεύοντες δασμούς», είπε ο Τραμπ. «Σκέφτομαι να επιβάλω δευτερεύοντες δασμούς στο Ιράν μέχρι να υπογραφεί μια συμφωνία».

Οι δευτερεύοντες δασμοί είναι μια νέα ιδέα. Οι ΗΠΑ εισήγαγαν δασμούς 25% την περασμένη εβδομάδα σε χώρες που αγοράζουν αργό πετρέλαιο και υγρά καύσιμα από τη Βενεζουέλα, η μεγαλύτερη από τις οποίες είναι η Κίνα, αφού ο Τραμπ κατηγόρησε τη χώρα της Λατινικής Αμερικής ότι στέλνει εγκληματίες και μέλη συμμοριών στις ΗΠΑ υπό την κάλυψη μεταναστών.

Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου υπόκεινται ήδη σε μια σειρά κυρώσεων από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ και άλλες χώρες της G7, με αποτέλεσμα η Κίνα και η Ινδία να παραμείνουν οι δύο μεγαλύτεροι αγοραστές, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Αυτό που δεν είναι ακόμη σαφές είναι εάν τα προτεινόμενα μέτρα θα είναι αποτελεσματικά μόλις τεθούν σε ισχύ.

Η Φινλανδία ανέφερε ότι μπορεί να είχε κάποιο ρόλο στην παρέμβαση του Τραμπ. Μια μέρα πριν από τη συνέντευξη, ο Τραμπ πέρασε χρόνο με τον Φινλανδό ομόλογό του, Aλεξάντερ Στουμπ, στο θέρετρο Mαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα. Οι δύο άνδρες είχαν πρωινό και μεσημεριανό γεύμα και έπαιξαν γκολφ σε μια ανεπίσημη επίσκεψη, ανέφερε το γραφείο του Φινλανδού προέδρου.

«Το μήνυμά μου στις συνομιλίες που έχω με τον πρόεδρο είναι ότι χρειαζόμαστε μια κατάπαυση του πυρός και χρειαζόμαστε μια προθεσμία για την κατάπαυση του πυρός και μετά πρέπει να πληρώσουμε ένα τίμημα για την παραβίαση μιας εκεχειρίας», είπε ο Στουμπ στον Guardian.

Άρα, νούμερο ένα, χρειαζόμαστε μια ημερομηνία κατάπαυσης του πυρός και θα προτιμούσα να είναι το Πάσχα, ας πούμε, στις 20 Απριλίου, όταν ο πρόεδρος Τραμπ συμπληρώσει τρεις μήνες στην εξουσία. Εάν μέχρι τότε δεν γίνει αποδεκτό ή σπάσει από τη Ρωσία, πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Και αυτές οι συνέπειες θα πρέπει να είναι κυρώσεις, μέγιστες κυρώσεις, θα συνεχίσουμε την πίεση μέχρι τις 20 και μετά θα δούμε τι θα συμβεί». Κατά τη διάρκεια προηγούμενης συνέντευξης στο NBC το Σάββατο, ο Τραμπ είπε: «Θα πάρουμε τη Γροιλανδία. Ναι, 100%» και υποστήριξε ότι ενώ υπάρχει «καλή πιθανότητα να το κάνουμε χωρίς στρατιωτική δύναμη… δεν βγάζω τίποτα από το τραπέζι».

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ είχε πει ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο της Ουκρανίας εντός 24 ωρών, σχόλια που όπως υποστήριξε πρόσφατα ήταν «λίγο σαρκαστικά». Κάτι τέτοιο έχει αποδειχτεί ανεδαφικό και οι τακτικές του να αναγκάσει τη Ρωσία και την Ουκρανία να συμφωνήσουν για κατάπαυση του πυρός έχουν μέχρι στιγμής επικεντρωθεί στον εκφοβισμό και την πίεση στο Κίεβο.

Ο Τραμπ και ο αντιπρόεδρός του, Τζέι Ντι Βανς, επέπληξαν τον Zελένσκι στο Οβάλ Γραφείο πριν από έναν μήνα, ενώ ακολούθησε η διακοπή της παροχής πληροφοριών και της στρατιωτικής βοήθειας από την Ουάσιγκτον. Στη συνέχεια, το Κίεβο υπέγραψε την αρχή της κατάπαυσης του πυρός 30 ημερών εάν το Κρεμλίνο ανταποδώσει με αντάλλαγμα την αποκατάσταση πληροφοριών και βοήθειας.

Ο Πούτιν είπε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι, αν και ήταν υπέρ της κατάπαυσης του πυρός, «υπάρχουν ενστάσεις» και οποιαδήποτε διακοπή των μαχών θα πρέπει «να αφαιρέσει τις βαθύτερες αιτίες αυτής της κρίσης», μια απαίτηση ασαφής. Ο Ρώσος πρόεδρος και οι σύμμαχοί του ζήτησαν την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, επέμειναν ότι η παρουσία δυτικών στρατευμάτων ως ειρηνευτικών δυνάμεων θα ήταν απαράδεκτη και ζήτησαν την πλήρη προσάρτηση τεσσάρων περιοχών, τρεις από τις οποίες έχει καταλάβει μόνο εν μέρει.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν μέσα και γύρω από τη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, σε ρωσικές επιθέσεις το βράδυ του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής. Ένα στρατιωτικό νοσοκομείο ήταν ανάμεσα στα κτήρια που χτυπήθηκαν. Το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας κατήγγειλε αυτό που είπε ότι ήταν «εσκεμμένος, στοχευμένος βομβαρδισμός».

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε επίσης σε δημοσιογράφους την Κυριακή ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας προσπαθούσε να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα ορυκτά. «Και αν το κάνει αυτό, θα έχει κάποια προβλήματα. Μεγάλα, μεγάλα προβλήματα. Κάναμε μια συμφωνία για τις σπάνιες γαίες και τώρα λέει, καλά, ξέρετε, θέλω να επαναδιαπραγματευτώ τη συμφωνία», είπε ο Τραμπ. «Θέλει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Λοιπόν, δεν επρόκειτο ποτέ να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Το καταλαβαίνει αυτό. Επομένως, αν θέλει να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία, έχει μεγάλα προβλήματα»

Ο Ζελένσκι είπε την περασμένη εβδομάδα στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ αλλάζουν «διαρκώς» τους όρους μιας προτεινόμενης συμφωνίας για τα ορυκτά, αλλά δεν ήθελε η Ουάσιγκτον να πιστεύει ότι είναι αντίθετος. Οι παρεμβάσεις του Τραμπ ακολούθησαν μια δύσκολη εβδομάδα για τον Λευκό Οίκο, κατά την οποία ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επικρίθηκαν ότι συζητούσαν επιθέσεις εναντίον ανταρτών Χούθι στην Υεμένη στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Signal, η οποία δεν είναι εξουσιοδοτημένη από το Πεντάγωνο.

Η εξαιρετικά ευαίσθητη συζήτηση, η οποία περιελάμβανε σχέδια βομβιστικών επιθέσεων, διέρρευσε επειδή ένας δημοσιογράφος από το περιοδικό Atlantic προστέθηκε κατά λάθος στη συνομιλία από τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικ Βαλτς.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ