4 Απριλίου 2025

«Θύελλα» στο Πεντάγωνο: Νέα διαρροή απόρρητου εγγράφου – Πού «ρίχνουν» βάρος οι Ηνωμένες Πολιτείες


Νέα διαρροή απόρρητων επιχειρησιακών πληροφοριών από το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, που ρίχνει «φως» στη νέα αμυντική στρατηγική

Απόρρητο έγγραφο εννέα σελίδων δίνει μία… γεύση των μελλοντικών σχεδίων των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά την άμυνα και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε κράτη του εξωτερικού και παράλληλα προκαλεί νέο… πονοκέφαλο στο Πεντάγωνο, από όπου οι διαρροές τις τελευταίες εβδομάδες είναι συνεχείς.

Πλέον, η αποτροπή κινεζικής εισβολής στην Ταϊβάν και η ενίσχυση της άμυνας της ηπειρωτικής επικράτειας τίθεται στο επίκεντρο των αμερικανικών στρατιωτικών προτεραιοτήτων, σύμφωνα με απόρρητο υπόμνημα του Υπουργού Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Think Tank του Heritage Foundation.

Το έγγραφο με την ένδειξη «απόρρητο / όχι για υπηκόους τρίτων κρατών» σε πολλά σημεία του, κυκλοφόρησε εσωτερικά στο Πεντάγωνο στα μέσα Μαρτίου και σκιαγραφεί την υλοποίηση του οράματος του Ντόναλντ Τραμπ για την αντιμετώπιση της Κίνας και την υπεράσπιση των αμερικανικών συμφερόντων στον «εγγύς περίγυρο», όπως η Γροιλανδία και η Διώρυγα του Παναμά, σύμφωνα με τη Washington Post.

Σε πολλά σημεία, οι διατυπώσεις του εγγράφου αντιγράφουν σχεδόν λέξη προς λέξη αποσπάσματα έκθεσης της Heritage Foundation του 2024. Μάλιστα, ένας εκ των συντακτών της συγκεκριμένης έκθεσης, ο Αλεξάντερ Βελέζ – Γκριν, κατέχει σήμερα προσωρινή θέση ως ανώτατος αξιωματούχος πολιτικής στο Πεντάγωνο.

Απόκλιση από το ΝΑΤΟ, εστίαση στον Ειρηνικό

Το υπόμνημα δίνει εντολή για μη «ανάληψη ρίσκου» σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, όπως η Ευρώπη και η Μέση Ανατολή, λόγω περιορισμών σε προσωπικό και πόρους. Σύμφωνα με τις οδηγίες, το βάρος της αποτροπής απειλών από τη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν θα μεταφερθεί στους συμμάχους.

Το ΝΑΤΟ καλείται να αναλάβει «πολύ μεγαλύτερη» ευθύνη, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προσανατολίζονται στρατηγικά προς την Ινδό – Ειρηνική.

Σε αντίθεση με τη στρατηγική του Τζο Μπάιντεν το 2022, που τόνιζε τη σημασία των συμμαχιών, η νέα κατεύθυνση προβλέπει ότι η Αμερική δεν θα διαθέσει σημαντικές δυνάμεις για την υπεράσπιση της Ευρώπης, εκτός εάν δεν εμπλέκονται στη βασική αποστολή αποτροπής της Κίνας ή στην άμυνα της ηπειρωτικής χώρας.

Η αναδιάταξη των δυνάμεων στον Ειρηνικό περιλαμβάνει αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας με υποβρύχια, βομβαρδιστικά, μη επανδρωμένα πλοία, επίλεκτες μονάδες του Στρατού και των Πεζοναυτών, καθώς και εξοπλισμό για την καταστροφή υπόγειων και ενισχυμένων στόχων.

Πίεση προς την Ταϊβάν και ρήξη με την Ευρώπη

Παρ’ ότι το έγγραφο επιβεβαιώνει τη στήριξη για την αποτροπή κινεζικής επιθετικότητας στην Ταϊβάν, ταυτόχρονα ζητά από την Ταϊπέι να αυξήσει δραστικά τις αμυντικές της δαπάνες, ακόμη και έως το 10% του ΑΕΠ, ποσοστό υπερδιπλάσιο από ό,τι δαπανούν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν αντιμετωπίζει δυσκολίες στις σχέσεις με τη νέα αμερικανική διοίκηση, εν μέσω αυξανόμενων αμφιβολιών για την αξιοπιστία της στήριξης από την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με πηγές.

Οι ανησυχίες εντάθηκαν μετά τη χαοτική συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ και του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο Οβάλ Γραφείο, τον Φεβρουάριο.

Η Ταϊβάν ανακοίνωσε πρόσφατα αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ. Η Κίνα απάντησε με επιθετικούς ελιγμούς αεροσκαφών και πλοίων, προειδοποιώντας ότι «όποιος παίζει με τη φωτιά, θα καεί».

Σύμφωνα με αναλυτές και αξιωματούχους του Κογκρέσου που μελέτησαν το υπόμνημα, η ομοιότητα με την έκθεση της Heritage Foundation είναι «σαφέστατη». Ο Υποστράτηγος Γκάρικ Χάρμον, επικεφαλής σχεδιασμού της Διοίκησης Αφρικής, συνέστησε στο προσωπικό να μελετήσει την έκθεση του Heritage για να κατανοήσει καλύτερα τις νέες προτεραιότητες.

Ο στρατός επεκτείνεται σε εσωτερικά ζητήματα

Η καθοδήγηση προβλέπει ενεργότερη συμμετοχή του στρατού σε επιχειρήσεις κατά της παράτυπης μετανάστευσης και της διακίνησης ναρκωτικών, παραδοσιακά αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Επίσης, προτείνει την ενίσχυση της πυρηνικής αποτροπής και της αντιπυραυλικής άμυνας με το μελλοντικό πρόγραμμα «Χρυσός Θόλος» (Golden Dome) του Τραμπ.

Το έγγραφο κάνει λόγο για απροσδιόριστες απειλές εντός του δυτικού ημισφαιρίου και περιγράφει την ανάγκη υπεράσπισης των αμερικανικών συμφερόντων «από τη Γροιλανδία μέχρι το Ακρωτήριο Χορν». Ο Τραμπ, μάλιστα, επεσήμανε προχθές (28/03) πως «πρέπει να αποκτήσουμε τη Γροιλανδία», προκαλώντας νέα ένταση με τη Δανία.

Το υπόμνημα περιορίζει την προτεραιότητα στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, επικεντρώνοντας αυτές σε ομάδες που απειλούν άμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι δράσεις κατά τρομοκρατών σε περιοχές όπως η Αφρική και η Μέση Ανατολή, που δεν έχουν διεθνείς φιλοδοξίες, παύουν να είναι άμεση προτεραιότητα.

Παραμένει ασαφές πώς αυτή η στρατηγική θα υλοποιηθεί, αλλά το βέβαιο είναι πως αλλάζει ριζικά την κατεύθυνση της αμερικανικής άμυνας, προκαλώντας ερωτήματα εντός και εκτός συνόρων.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ