2 Απριλίου 2025

Λελούσης, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ: «Πίσω από οποιοδήποτε οπλικό σύστημα, υπάρχει το έμψυχο δυναμικό»


Τι ανέφερε στο πλαίσιο της εφ’ όλη της ύλης συνέντευξης του ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός Χαράλαμπος Λαλούσης. 

Η ανάγκη δημιουργίας κοινής ευρωπαϊκής άμυνας και στενότερης αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ, οι αμυντικές δαπάνες σε συνδυασμό με τις επιχειρησιακές ανάγκες των Επιτελείων, οι σύγχρονες τεχνολογίες αλλά και ζητήματα όπως ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή σκακιέρα, οι ισορροπίες στο Αιγαίο, οι σχέσεις με την Τουρκία και η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας, τέθηκαν -μεταξύ άλλων- επί τάπητος, στο πλαίσιο της εφ’ όλη της ύλης συνέντευξης του Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΣ, στρατηγού Χαράλαμπου Λαλούση, στον Αθήνα 9,84.

«Πίσω από οποιοδήποτε οπλικό σύστημα, υπάρχει το έμψυχο δυναμικό. Έχουμε ικανούς ανθρώπους με υψηλό ηθικό. Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό κάνει τη διαφορά», ανέφερε, εξαίροντας το ρόλο και των τριών Κλάδων (Στρατού, Πολεμικής Αεροπορίας και Πολεμικού Ναυτικού), συνομιλώντας με τον Δημήτρη Τζιβελέκη.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε να έχουμε έναν ετοιμοπόλεμο στρατό, ικανό να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή «έναν στρατό που αξίζει στην πατρίδα μας ώστε ποτέ να μην έρθουμε στη δύσκολη θέση να αναρωτηθούμε αν έπρεπε να κάνουμε περισσότερα».

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Άμυνα και το ρόλο της χώρας μας, τόνισε ότι ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει τη σημαντικότερη δύναμη της Ευρώπης και ξεκαθάρισε ότι «όσο ενισχυόμαστε, ενισχύεται και η αποτροπή μας», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το δικαίωμα της άμυνας και του εξοπλισμού των νησιών μας είναι αναφαίρετο και γίνεται επειδή υπάρχει απειλή.

«Αυτό που επιχειρεί τώρα η Ευρώπη, εμείς το κάναμε συνεχώς επειδή αισθανόμασταν την απειλή. Τώρα που την νιώθουν και οι Ευρωπαίοι, αντιλαμβάνονται πόσο αναγκαίο είναι να εξοπλίζεσαι», τόνισε.

Επίσης, εκτίμησε ότι θα πρέπει να εντάξουμε την εκπαίδευση σε drones στο γενικότερο πλαίσιο της στρατιωτικής εκπαίδευσης και να δημιουργηθεί ένα νέο αμυντικό δόγμα αντιμετώπισής τους.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα αυτόνομα συστήματα αποτελούν το μέλλον των εξοπλιστικών προγραμμάτων, της αμυντικής τεχνολογίας. Έχουν αλλάξει τα πάντα. Πλέον, ο πόλεμος δεν θα γίνεται έχοντας οπτική επαφή με τον αντίπαλο. Είναι σημαντικό να υπάρξει ένα τακτικό δόγμα αντιμετώπισης drones και αυτό να αποτελεί κύριο στοιχείο στην εκπαίδευση, σε κάθε άσκηση», εξήγησε.

Ο πόλεμος των drones

«Η τεχνολογία έχει εισχωρήσει στον σύγχρονο πόλεμο και αυτό το βλέπουμε στην περίπτωση της Ουκρανίας. Έχουμε ένα πόλεμο των drones, ακόμα και με οπτική ίνα, τα οποία χρησιμοποιούν τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Ουκρανοί. Ανάλογη τεχνολογία έχει αναπτύξει και η Τουρκία. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μελετούν τα συμπεράσματα του πολέμου. Εκ των προτεραιοτήτων του εξοπλιστικού προγράμματος αποτελεί η απόκτηση drones αλλά και συστημάτων αντι-drones προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια ενδεχόμενη τέτοιου είδους απειλή».

«Δημιουργία ενιαίας ευρωπαϊκής άμυνας»

«Η κοινή αμυντική προσπάθεια της Ευρώπης δομείται μέσα από συνεργασίες. Η δημιουργία ενιαίας ευρωπαϊκής άμυνας είναι καθαρά πολιτικό θέμα. Είναι σημαντικό να αντιλαμβάνεται η Ευρώπη μια ενδεχόμενη απειλή ως κοινή, προκειμένου να υπάρχει συνεργασία. Η ΕΕ έχει μηχανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ. Έχουμε πολλά βήματα να κάνουμε με την έννοια του ευρωστρατού που αντιλαμβανόμαστε όλοι. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η αλληλεγγύη. Η προσέγγιση της Ευρώπης είναι να έχει έναν συμπληρωματικό ρόλο, ακόμα και η αυτονομία της να μην έρθει σε αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ. Δεδομένου ότι πολλές χώρες της ΕΕ είναι και μέλη του ΝΑΤΟ, η ενίσχυση των χωρών στο πλαίσιο της ΕΕ, ενισχύει αντίστοιχα και το ΝΑΤΟ».

Κοινή αντίληψη της απειλής

«Η Ελλάδα έχει πάντα ισχυρό λόγο εντός της Ευρώπης καθώς διαθέτει την εμπειρία αντιμετώπισης της απειλής και διατηρεί έναν ισχυρό στρατό. Και φυσικά, τονίζαμε πάντα την έννοια της αλληλεγγύης, των ευρωπαϊκών συνόρων, της κοινής αντίληψης της απειλής και αυτό το είδαμε και στα γεγονότα του 2020, όταν κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε την υβριδική απειλή στον Έβρο και καταφέραμε να διαφυλάξουμε όχι μόνο τα ελληνικά σύνορα αλλά και τα ευρωπαϊκά. Η Ευρώπη συνειδητοποίησε πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε η Ελλάδα εκείνη την κρίσιμη στιγμή».

Αμυντική θωράκιση και προκλήσεις

«Επειδή οι από αέρος απειλές είναι πλέον διαφορετικές από ότι στο παρελθόν αλλά και πολυσύνθετες, υπάρχει μια πολυεπίπεδη προσέγγιση σε ότι αφορά στην αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα. Η αντιπυραυλική προστασία της Ελλάδας συγκαταλέγεται μεταξύ των προτεραιοτήτων του νέου εξοπλιστικού προγράμματος που θα παρουσιαστεί στην επόμενη εβδομάδα στη Βουλή».

Ισορροπίες στο Αιγαίο και εξοπλισμοί

«Η Τουρκία συντηρεί τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας, πέρα από κάθε πρόβλεψη διεθνούς δικαίου. Η αναθεωρητική στάση της, αποτελεί πραγματική απειλή για την Ελλάδα και αυτό το έχουν πλέον αντιληφθεί οι νατοϊκοί κύκλοι και η ΕΕ. Εμείς, έχουμε το αναφαίρετο δικαίωμα της άμυνας και του εξοπλισμού των νησιών μας. Ενισχύεται διαρκώς η αεροναυτική μας δύναμη και τα νησιά μας με νέα οπλικά συστήματα. Δεν είναι κάτι που γίνεται τυχαία αλλά επειδή υπάρχει απειλή. Το κόστος της άμυνας και της αποτροπής είναι πολύ λιγότερο από το κόστος ενός πολέμου και επισφαλών καταστάσεων. Καλώς γίνεται, δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά».

Περί συμμαχιών

«Οι συμμαχίες είναι απαραίτητες και η χώρα μας έχει ισχυρές συμμαχίες με χώρες όπως με η Γαλλία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία. Όμως, στην απειλή, πρώτα από όλα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μπορεί να είμαστε μόνοι μας».

Ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας

«Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε και να ενισχύουμε την αμυντική μας βιομηχανία, να αναλάβουμε προγράμματα και να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Θα ήταν χρήσιμο να δημιουργηθεί ένας φορέας για την αμυντική μας βιομηχανία που να είναι επικεντρωμένος σε αυτό το κομμάτι».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ