Όλα όσα έγιναν χθες σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
Τα τελευταία δύο χρόνια οι συνεδριάσεις της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ κινούνταν μεταξύ του απόλυτου πολιτικού χάους (την περίοδο της «κασσελακιάδας») και σχετικής ηρεμίας (ειδικά κατά τις πρώτες συνεδριάσεις μετά την εκλογή Φάμελλου).
Αυτό που δεν είχαμε ξαναδεί όμως, ήταν έξω από την εκάστοτε αίθουσα της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι να συζητούν τις εξελίξεις… στο ΠΑΣΟΚ. Υπ’ αυτή την έννοια, ήταν πρωτοφανής η αίσθηση που επικρατούσε στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ, όπου για πρώτη φορά σε τουλάχιστον δύο χρόνια, τα στελέχη του κόμματος μπορούσαν να αναφωνήσουν με ανακούφιση «εμείς τουλάχιστον είμαστε καλύτερα». Θα ήταν βέβαια ανακριβές να υποστηρίξει κανείς ότι και η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ δεν έβγαλε ειδήσεις και δεν ανέδειξε τις δικές της εσωκομματικές κόντρες.
Εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ την ώρα του ΣΥΡΙΖΑ
Σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη της εισηγητικής ομιλίας του Σωκράτη Φάμελλου στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, «έσκασε» η είδηση ότι το ΠΑΣΟΚ παραπέμπει την Κατερίνα Μπατζελή στην επιτροπή δεοντολογίας, λόγω των δηλώσεων που είχε κάνει επικρίνοντας ως τοξική μια προηγούμενη ανακοίνωση του κόμματος, που ανέφερε τον Νίκο Παππά του ΣΥΡΙΖΑ με τη φράση «ο κύριος 13-0».
Με τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες να θέλουν την κ. Μπατζελή να παραπέμπεται ακόμη και με το ερώτημα της διαγραφής, η πρώτη αντίδραση στην απόφαση παραπομπής ήρθε από το στρατόπεδο του Χάρη Δούκα. Συνεργάτες του έκαναν λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά και υπενθυμίζοντας δηλώσεις άλλων στελεχών για διαφορετικά θέματα, για τα οποία δεν υπήρξε αντίστοιχη αντίδραση. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και μία που είχε κάνει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος.
Στην παραπάνω διαρροή απάντησε… με διαρροή η πλευρά του Παύλου Γερουλάνου. Συνεργάτες του έκαναν κατηγόρησαν τον Χάρη Δούκα ότι χρησιμοποιεί ανόητα επιχειρήματα της Ομάδας Αλήθειας και ότι υποβαθμίζει τον πολιτικό διάλογο.
Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη λοιπόν παρενέβησαν στην έντονη αντιπαράθεση και με ειρωνικό ύφος καλούν όσους «έχουν μείνει ακόμα στην περίοδο των εσωκομματικών εκλογών», να «κάνουν καμιά δουλειά για να γίνουμε ξανά δύναμη κυβερνητικής αλλαγής».
Ο ιδιότυπος εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να κέρδισε την επικαιρότητα σήμερα, όμως τίποτα δεν δείχνει ότι θα τελειώσει εδώ. Στελέχη του κόμματος κάνουν λόγο για «πόλεμο» που βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη. Άλλωστε ο χρονισμός του περιστατικού δεν μπορεί να το απομονώσει από το γενικότερο πολιτικό περιβάλλον, καθώς όλο και περισσότερες δημοσκοπήσεις ανιχνεύουν την Πλεύση Ελευθερίας με μεγαλύτερο ποσοστό από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δείχνει πως θα έχανε από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα απόνερα της σημερινής ανταλλαγής ανακοινώσεων θα γίνουν αισθητά την ερχόμενη εβδομάδα, ειδικά όταν κριθεί και η τύχη της Κατερίνας Μπατζελή στο κόμμα μετά την παραπομπή της.
Δελτίο… θυέλλης από τον ΣΥΡΙΖΑ
Ταυτόχρονα με όλα αυτά, η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίαζε χθες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με τα κεντρικά στελέχη να μην κηρύσσουν κάποιον πόλεμο μεταξύ τους, αλλά δίνοντας ραντεβού για θύελλα στο συνέδριο, το οποίο θα γίνει τελικά στα μέσα Ιουνίου. Παράλληλα έγινε ξεκάθαρο από όλες τις πλευρές ότι πλέον Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν αποτελεί συνομιλητή του ΣΥΡΙΖΑ και δεν συγκαταλέγεται για τον ίδιο στο «μπλοκ» των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας. Επίσης, όλα δείχνουν ότι η περίοδος του «φλερτ» με το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει ανεπιστρεπτί και πλέον τα δύο κόμματα θα βρίσκονται σε έντονη αντιπαράθεση.
Παράλληλα, ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε για άλλη μια φορά, αλλά με μεγαλύτερη ένταση χθες, μεγάλο άνοιγμα προς όσους διαφώνησαν κατά τα τελευταία χρόνια και οδηγήθηκαν εκτός κόμματος σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς. Στο συγκεκριμένο στοιχείο, η Κουμουνδούρου δίνει πολλή βάση, συγκροτώντας μάλιστα Επιτροπή Επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη της οποίας θα ανακοινωθούν σε ειδική εκδήλωση μετά το Πάσχα. Στην ομιλία του ο Σωκράτης Φάμελλος απηύθυνε ευρύ κάλεσμα σε όλους όσους αποχώρησαν στο παρελθόν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι οι απόψεις που υιοθέτησαν δε θα αποτελέσουν εμπόδιο στην επιστροφή τους στο κόμμα.
«Στόχος μου είναι να γίνει ξανά ισχυρός ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και δε με αφορά τι έχει στηρίξει ο κάθε σύντροφός μου γιατί ξέρω ότι έχουμε μόνο μία προοπτική και αυτή είναι να δυναμώσουμε και να πετύχουμε όλες και όλοι μαζί», τόνισε ο κ. Φάμελλος.
Η βασική διαιρετική τομή που παρουσιάστηκε ήταν αυτή ανάμεσα στον πρόεδρο του κόμματος Σωκράτη Φάμελλο και τον ανταγωνιστή του για την προεδρία στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές, βουλευτή Χανίων, Παύλο Πολάκη.
Ο κ. Πολάκης, που έλαβε τη δεύτερη θέση στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος, άσκησε σφοδρή κριτική για την κομματική λειτουργία, την «κακώς εννούμενη θεσμικότητα», το άνοιγμα και την πρόταση συνεργασίας στο ΠΑΣΟΚ, τη στάση απέναντι στο πρόγραμμα εξοπλισμών «ReArm Europe», καθώς και τη στάση απέναντι στις αλλαγές που έχει ανάγκη ο χώρος της Δικαιοσύνης.
Συγκεκριμένα, στην πολύ πυκνή του ομιλία, ο Παύλος Πολάκης ξεκίνησε λέγοντας ότι «δεν πάμε καλά!», ενώ χαρακτήρισε προβληματική την εσωκομματική λειτουργία.
Ο κ. Πολάκης εγκάλεσε τον Σωκράτη Φάμελλο πάντως σχεδόν για κάθε επιλογή του ασκώντας κριτική στην κομματική λειτουργία, την «κακώς εννούμενη θεσμικότητα», τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά, το άνοιγμα και την πρόταση συνεργασίας στο ΠΑΣΟΚ, τη στάση απέναντι στο πρόγραμμα εξοπλισμών «ReArm Europe», καθώς και τη στάση απέναντι στις αλλαγές που έχει ανάγκη ο χώρος της Δικαιοσύνης.
Ειδικά σε ό,τι φορά το ζήτημα της θεμσικότητας, υποστήριξε ότι «σε κάθε δύσκολη απόφαση καταλήγουμε να κρυβόμαστε πίσω από μια κακώς εννοούμενη θεσμικότητα», τόνισε ο κ. Πολάκης και συνέχισε: «Για ποιο λόγο; Για να μην ενοχλούμε; Μα εγώ θέλω να ενοχλώ και θέλω να ενοχλούμε». Ζήτησε επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει μάχη κατά του νέου προγράμματος επανεξοπλισμού της Ευρώπης και κατέθεσε τα βασικά σημεία για τα οποία πρέπει να αποφανθεί το Συνέδριο.
Η ομιλία του Παύλου Πολάκη προκάλεσε αντιδράσεις πάντως, με την Όλγα Γεροβασίλη να λαμβάνει τον λόγο και να τονίζει με νόημα ότι «Υπάρχουν και τα λεκτικά διαπιστευτήρια σοβαρότητας και θεσμικότητας. Όποιος όμως είναι σοβαρός, θεσμικός, ρεαλιστής δεν κινείται κάνοντας απλά θόρυβο αλλά το εκπέμπει μέσω των αρχών, της συμπεριφοράς και του οραματικού σχεδίου για την πατρίδα που μας αξίζει».
Στα περί εσωκομματικής λειτουργίας, τα οποία άγγιξαν ακόμη και συγκεκριμένα πρόσωπα χωρίς να το κατονομάζει, απάντησε σύμφωνα με πληροφορίες και ο Διονύσης Τεμπονέρας, ενώ σε μια έντονα φορτισμένη ομιλία, ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης άστραψε και βρόντηξε κατά πάντων.
Πάντως και ο Νίκος Παππάς, άσκησε κριτική προς την ηγεσία του κόμματος ξεκαθαρίζοντας ότι αν και συμφωνεί με την πολιτική των συνεργασιών διαφωνεί με το να υπάρξει ενιαίος πολιτικός φορέας που υα συνδέσει τις προοδευτικές δυνάμεις, όπως είχε προτείνει πρόσφατα ο κ. Φάμελλος λαμβάνοντας την απόρριψη της Χαριλάου Τρικούπη. Αντίστοιχη κριτική περί πρωτοφανούς κίνησης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των οργάνων άσκησε και ο κ. Πολάκης.
Η τάση δημιουργίας χάσματος που υπάρχει ανάμεσα στον Παύλο Πολάκη και τον Σωκράτη Φάμελλο επιβεβαιώθηκε και αργά το βράδυ, καθώς απορρίφθηκε πρόταση που κατατέθηκε από τους Πολάκη και Παππά, για επιλογή νέας γραμματείας του Οργανωτικού Γραφείου από την ΚΟΕΣ. Αντ’ αυτού πέρασε η θέση του Σωκράτη Φάμελλου να αποφασίζει η ΠΓ τη σύνθεση του Οργανωτικού.
Κάπως έτσι λοιπόν, η χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πρόβλεψη ότι… έρχεται θύελλα στο Συνέδριο του Ιουνίου, ή ακόμη νωρίτερα, όταν μετά το Πάσχα θα συνεδριάσει εκ νέου η ΚΕ του κόμματος.
Μεταγραφές υψηλού συμβολισμού στον ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι με μια λιτή ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε λίγη ώρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης της ΚΕ την επανένταξη στο κόμμα δύο στελεχών που μέχρι πριν λίγες ημέρες είχαν στελεχιακές θέσεις στο ΠΑΣΟΚ.
Πρόκειται για την Πανεπιστημιακό του τμήματος Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ, Μαριζέτα Αντωνοπούλου και τον Γενικό Γραμματέα Παρατηρητηρίου Θεσμών του ΕΚΠΑ, Δημήτρη Μελίδη.
Τα δύο πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πλέον προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ και ήταν παρόντα στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος δεχόμενοι το θερμό καλωσόρισμα δεκάδων μελών της ΚΕ που τους πλησίασαν για να τους ευχηθούν «καλή αρχή».