Χιλιάδες θύματα, ανυπολόγιστες καταστροφές και αγωνία για τους εγκλωβισμένους κάτω από τα ερείπια, μία μέρα μετά τον φονικό σεισμό στη Μιανμάρ.
Οι διασώστες αναζητούν απεγνωσμένα επιζώντες στη Μιανμάρ, μετά τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, από τον οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.644 άνθρωποι, τραυματίστηκαν πάνω από 3.000 και ολόκληρες πόλεις καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών εκτιμά ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει τους 10.000. Οι προσπάθειες παρεμποδίζονται από την έλλειψη βαρέων μηχανημάτων, καθώς οι ζημιές στο οδικό δίκτυο είναι σοβαρότατες.
LIVE εικόνα από τις πληγείσες περιοχές στη Μιανμάρ:
Mερική κατάπαυση του πυρός από την αντίσταση για να διευκολύνει τις προσπάθειες διάσωσης
Η σκιώδης κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Μιανμάρ, η οποία συντονίζει τον λαϊκό αγώνα κατά του κυβερνώντος στρατού, ανακοίνωσε μονομερή μερική κατάπαυση του πυρός προκειμένου να διευκολύνει τις προσπάθειες διάσωσης από τον μεγάλο σεισμό, όπως τονίσθηκε σε αποψινή (29/03) ανακοίνωση.
Από αύριο, η Λαϊκή Δύναμη Άμυνας (PDF) θα εφαρμόσει παύση δύο εβδομάδων στις επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στις σεισμόπληκτες περιοχές. Ακόμη, αναφέρεται ότι θα «συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη και μη κυβερνητικές οργανώσεις για να διασφαλίσει την ασφάλεια, τις μεταφορές και τη δημιουργία προσωρινών καταυλισμών διάσωσης και ιατρικής περίθαλψης», στις περιοχές που ελέγχει.
Η Μιανμάρ, ένα από τα φτωχότερα έθνη της Ασίας, ταλανίζεται από εμφύλιο πόλεμο που «ξέσπασε» μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021. Οι αδύναμες υποδομές την καθιστούν ανεπαρκώς εξοπλισμένη για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών.
Ο σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση κτιρίων εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, με τις αρχές να αγωνίζονται να απελευθερώσουν περισσότερους από 100 άλλους που πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια ενός υπό ανέγερση πολυώροφου κτιρίου. Έχουν εντοπιστεί σημάδια ζωής.
Το σύστημα υγείας έχει «παραλύσει»
Οι καταστροφές από το σφοδρό «χτύπημα» του Εγκέλαδου έχουν προκαλέσει διακοπή υδροδότησης και ηλεκτροδότησης σε δίκτυα που τροφοδοτούν και τα τοπικά νοσοκομεία, παρεμποδίζοντας τη λειτουργία τους.
Μάλιστα, μέσα στην απελπισία του, ένας άνδρας από την περιοχή του Μάνταλεϊ προσπαθούσε να σώσει ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια, με τα χέρια του. «Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να αφαιρέσουν τα συντρίμμια», σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Διεθνής αρωγή για τους πληγέντες
Η στρατιωτική διοίκηση επέτρεψε την άφιξη διασωστών από κράτη του εξωτερικού. Κινέζικη αποστολή προσγειώθηκε στη Γιανγκόν και θα μετακινηθεί οδικώς προς τις πληγείσες περιοχές.
Ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, γνωστοποίησε ότι το Πεκίνο θα προσφέρει βοήθεια ύψους 13,77 εκατ. δολαρίων.
Η Ινδία έστειλε στρατιωτικό αεροσκάφος με εφόδια και ανακοίνωσε αποστολή πλοίων με 40 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η Ρωσία, η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη αποστέλλουν, επίσης, διασωστικές ομάδες και προμήθειες.
Παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι Ηνωμένες Πολιτείες στη στρατιωτική ηγεσία της Μιανμάρ, η Ουάσιγκτον ανέφερε ότι θα προσφέρει βοήθεια.
Σε πολιτικό επίπεδο, η αποδοχή διεθνούς βοήθειας από τη χούντα θεωρείται σπάνια και ερμηνεύεται από διπλωματικούς κύκλους ως προσπάθεια αποφυγής περαιτέρω διεθνούς απομόνωσης.
Ταϊλάνδη: Ο Εγκέλαδος «σκόρπισε» τον θάνατο και στη Μπανγκόκ
Στην Ταϊλάνδη, ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμη και στη Μπανγκόκ. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα της χώρας, με τις αρχές να επιχειρούν για τον απεγκλωβισμό περισσότερων από 100 άλλων, που πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια ενός υπό ανέγερση πολυώροφου κτιρίου· έχουν εντοπιστεί σημάδια ζωής. Ανάμεσα στους εγκλωβισμένους βρίσκονται και εργάτες από τη Μιανμάρ.
Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ανουτίν Τσαρνβιρακούλ, υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν όλο το εικοσιτετράωρο.
Μέχρι και 5.000 κτήρια στη Μπανγκόκ ενδέχεται να έχουν υποστεί ζημιές, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Μηχανικών της Ταϊλάνδης. «Τις τελευταίες ώρες, εξετάζουμε εκατοντάδες περιστατικά. Όπου υπάρχει κίνδυνος, στέλνουμε αμέσως μηχανικούς», τόνισε ο Άνεκ Σιριπάνιτσορν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου.