“Οι άνθρωποι ουρλιάζουν: “Βοηθήστε με, βοηθήστε με”. Νιώθω τόσο απελπισμένος”
Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη Μιανμάρ μετά από τον ισχυρό σεισμό ξεπέρασε τους 1.000 και άλλοι 1.670 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τη στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας.
Τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να προσπαθούν να βρουν επιζώντες στη Μιανμάρ αλλά και στην Ταϊλάνδη. «Ξεθάβουμε ανθρώπους με γυμνά χέρια», είπε στο BBC μια ομάδα διασωστών στο Μανταλέι, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας που ήταν πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.
Η ίδια ομάδα διασωστών έκανε έκκληση για βοήθεια λέγοντας πώς χρειάζονται μηχανήματα για να φτάσουν στους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια, μου λέει. “Ξεθάβουμε ανθρώπους με γυμνά χέρια. Δεν αρκεί για να βγάλουμε τα πτώματα και τους ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι κάτω από τα χαλάσματα”, λέει.
“Οι άνθρωποι ουρλιάζουν: “Βοηθήστε με, βοηθήστε με”. Νιώθω τόσο απελπισμένος”.
Ζητά διεθνή βοήθεια η χώρα
Το στρατιωτικό καθεστώς της χώρας βρίσκεται σε αδιέξοδο και ζητά διεθνή βοήθεια, για να αντιμετωπίσει την τεράστια καταστροφή.
Οι σεισμοί προκάλεσαν χάος και καταστροφές στη Μιανμάρ, με κατάρρευση κατοικιών, κτηρίων, γεφυρών ή χώρων λατρείας, σε μια χώρα εξαντλημένη από την εμφύλια σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μετα το πραξικόπημα της χούντας.
Ο σεισμός είναι ο πιο ισχυρός που σημειώθηκε στη Μιανμάρ σε διάστημα μεγαλύτερο των 100 ετών, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωλογικής Επισκόπησης των ΗΠΑ (USGS), ενώ έγινε αισθητός μέχρι 1.000 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο, στη γειτονική Ταϊλάνδη, όπου οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σύμφωνα με τελευταίο απολογισμό.
Στέλνει βοήθεια η Ινδία
Η Ινδία έστειλε αεροσκάφος με ανθρωπιστική βοήθεια στη Μιανμάρ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της, την επομένη του ισχυρού σεισμού που έπληξε μια χώρα ήδη ρημαγμένη από εμφύλιο πόλεμο.
Ο επικεφαλής της χούντας στη Μιανμάρ Μιν Αούνγκ Χλάινγκ είχε απευθύνει χθες, Παρασκευή, έκκληση για διεθνή βοήθεια, προσκαλώντας “κάθε χώρα, κάθε οργανισμό” να έρθει και να προσφέρει βοήθειά στη Μιανμάρ, όπου ο σεισμός έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 694 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 1.670, σύμφωνα με τελευταίο απολογισμό.
Το γεγονός ότι η στρατιωτική εξουσία, απομονωμένη μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου 2021, κάλεσε σε βοήθεια από το εξωτερικό προκαλεί φόβους για μεγάλης κλίμακας καταστροφή.
Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 απογειώθηκε με προορισμό τη Μιανμάρ μεταφέροντας κιτ υγιεινής, κουβέρτες, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
“Μια ομάδα έρευνας και διάσωσης καθώς και μια ιατρική ομάδα συνοδεύουν επίσης την πτήση αυτή”, διευκρίνισε. “Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατάστασης”, είπε, υποσχόμενος επιπρόσθετη βοήθεια.
Και η Κίνα βοηθά
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον ηγέτη της Μιανμάρ μετά τον σεισμό και, σύμφωνα με την κινεζική πρεσβεία στη Μιανμάρ, μίλησαν τηλεφωνικά. Μια κινεζική ομάδα διάσωσης έφτασε στη Γιανγκόν, την πρώην πρωτεύουσα της Μιανμάρ, νωρίς το Σάββατο, ενώ η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν επίσης προσφερθεί να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια και ανακούφιση. Ο σεισμός, που είχε μικρό εστιακό βάθος, σημειώθηκε χθες βορειοδυτικά της πόλης Σαγκάινγκ (κέντρο) γύρω στις 08:20 ώρα Ελλάδας (12:50 ώρα Μιανμάρ και 13:20 ώρα Ταϊλάνδης) ενώ, μερικά λεπτά αργότερα, ακολούθησε νέος σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών.
Heart-breaking footage of people searching for loved ones in Myanmar after the M7.7 earthquake 😭
This video has broken me. Having a break now. pic.twitter.com/GSsdMh1NtU
— Volcaholic 🌋 (@volcaholic1) March 28, 2025