1 Απριλίου 2025

Σήμερα η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Στο επίκεντρο ανασυγκρότηση και διεύρυνση των «πρώην» – Τι θα συζητηθεί


Αναμένεται με ενδιαφέρον και το αν στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ θα δούμε ως… καλεσμένο και κάποιο στέλεχος που είχε στο παρελθόν αποχωρήσει από το κόμμα.

Υπό τη σκιά της χθεσινής θυελλώδους συνεδρίασης της προανακριτικής επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, συνεδριάζει σήμερα η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, με τη θεματολογία να προβλέπεται να «πιάνει» τόσο τα ζητήματα της επικαιρότητας, όσο το κρίσιμο θέμα της ανασυγκρότησης του κόμματος και της διεύρυνσής του.

Άλλωστε, συνολικά ο χώρος της κεντροαριστεράς κινείται τις τελευταίες εβδομάδες στους ρυθμούς των πολύ αρνητικών δημοσκοπήσεων που φέρνουν στη δεύτερη θέση την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και στην έκτη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο επίκεντρο η ανασυγκρότηση

Η σημερινή, καθώς και η επόμενη συνεδρίαση της ΚΕ που θα γίνει μετά το Πάσχα, κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές με δεδομένο ότι θα προετοιμάσουν τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή του προγραμματικού και καταστατικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει τους επόμενους μήνες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, κατά την εισήγησή του στην πρόσφατη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, τόνισε ότι στην ΚΕ εκτός των πολιτικών θεμάτων της επικαιρότητας θα θα συγκροτηθούν Επιτροπή Θέσεων, Επιτροπή Καταστατικού, η Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου και η διευρυμένη Επιτροπή Επανεκκίνησης του κόμματος.

Όπως εξήγησε, η Επιτροπή Επανεκκίνησης θα πρέπει να συμβάλλει στην αμφίπλευρη διεύρυνση του κόμματος. Έχει ιδιαίτερη σημασία να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του κόμματος κάλεσε τα στελέχη του ΕΓ «Να απευθυνθούμε και σε παλιά στελέχη μας και συνεργάτες και από την κυβερνητική περίοδο, σε συντρόφους και συντρόφισσες που διαφωνήσαμε αλλά και σε νέα πρόσωπα, σε δημιουργικούς πολίτες, σε κεντρικά συνδικαλιστικά και αυτοδιοικητικά στελέχη, σε ανθρώπους της τέχνης και της διανόησης».

Πρόκειται δηλαδή για ένα ξεκάθαρο άνοιγμα προς τα στελέχη που αποχώρησαν από το κόμμα, ιδιαίτερα μετά το 2023, στους οποίους δίνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι πόρτες είναι ανοιχτές και οι επιστροφές γίνονται… δεκτές.

Άλλωστε, έκτοτε έχει μεσολαβήσει η ανοιχτή πρόσκληση ου έχει απευθύνει ο κ. Φάμελλος προς τα κόμματα της κεντροαριστεράς για συγκρότηση κοινού ψηφοδελτίου προκειμένου να ανατραπεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το ΠΑΣΟΚ έσπευσε άμεσα να απορρίψει οποιαδήποτε τέτοια κουβέντα, γεγονός που προκάλεσε και έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο κόμματα. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι η Νέα Αριστερά, ή τουλάχιστον ένας μεγάλος αριθμός στελεχών της, βλέπουν πολύ θετικά ένα ενδεχόμενο συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα δύο κόμματα δείχνουν τάσεις σύγκλισης σε πολλά θέματα, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι δεν τίθενται και όροι, οι οποίοι μακροπρόθεσμα θα μπορούσαν ακόμη και να αποτελέσουν και λόγους να μην ολοκληρωθεί κάποια συγκεκριμένη κίνηση.

Για παράδειγμα, ο κ. Φάμελλος δε μιλά τόσο για μια συνεργασία μεταξύ κομμάτων, αλλά καλεί τους αποχωρήσαντες να επιστρέψουν στην «αγκαλιά» του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι το οποίο δε φαίνεται να είναι και εύκολο βήμα ακόμη και για όσους αποχώρησαν χωρίς να ρίξουν «μαύρη πέτρα» πίσω τους.

Από την άλλη, ο Αλέξης Χαρίτσης στο άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών τονίζει: «Η πρόταση για μια ριζική επανεκκίνηση της χώρας, για τον περιορισμό της εξουσίας των προνομιούχων ελίτ και τη δημοκρατική χειραφέτηση των κοινωνιών μας πρέπει να είναι συγκεκριμένη και χειροπιαστή. Μπορούμε εδώ να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε στον τρόπο υλοποίησης ώσπου να βρεθεί σημείο σύγκλισης. Αλλά δεν γίνεται να μη συμφωνήσουμε ότι αυτός είναι ο στόχος. Η αλλαγή κυβέρνησης είναι προϋπόθεση. Αναγκαία συνθήκη. Οχι όμως μια αλλαγή στο πλαίσιο της παλιάς κανονικότητας που ένα κόμμα φεύγει για να έρθει ένα άλλο που ακολουθεί πάνω-κάτω την ίδια πολιτική».

Είναι σαφές λοιπόν, ότι ενώ οι διαθέσεις για πρώτη φορά κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος, οι πολιτικοί όροι και ισορροπίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ανασταλτικούς παράγοντες.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται με ενδιαφέρον και το αν στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ θα δούμε ως… καλεσμένο και κάποιο στέλεχος που είχε στο παρελθόν αποχωρήσει από το κόμμα.

«Κλειδί» σε αυτό το θέμα θα αποτελέσει και η ομάδα που έχει αναλάβει τη δύσκολη «αποστολή» να προσεγγίσει πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν μετά την ανάδειξη του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος, προκαλώντας του υπαρξιακή κρίση μέσα στον περίπου έναν χρόνο που έμεινε παρέμεινε πρόεδρος.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ