Η διαταγή απαγορεύει επίσης στον Οργανισμό για τα Παγκόσμια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των ΗΠΑ να διακόψει τη χρηματοδότηση επιχορηγήσεων
Ένας ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε τις προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ για περικοπές στη «Φωνή της Αμερικής» (Voice of America, VOA), χαρακτηρίζοντας την κίνηση «κλασική περίπτωση αυθαίρετης και κατά το δοκούν λήψης αποφάσεων».
Συγκεκριμένα ο δικαστής Τζέιμς Πολ Ότκεν εμπόδισε τον Οργανισμό των ΗΠΑ για τα Παγκόσμια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (USAGM), ο οποίος διαχειρίζεται και τη «Φωνή της Αμερικής», να απολύσει περισσότερους από 1.200 δημοσιογράφους, μηχανικούς και άλλο προσωπικό που έθεσε στο περιθώριο πριν από δύο εβδομάδες, στον απόηχο της εντολής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για περικοπές στη χρηματοδότησή του.
Ο Ότκεν εξέδωσε προσωρινή εντολή με την οποία απαγορεύει στον οργανισμό «οποιαδήποτε περαιτέρω προσπάθεια απόλυσης, μείωσης της δύναμης, τοποθέτησης σε άδεια ή διαθεσιμότητα» υπαλλήλων ή εργολάβων, καθώς και το κλείσιμο οποιωνδήποτε γραφείων ή την απαίτηση από τους υπαλλήλους στο εξωτερικό να επιστρέψουν στις ΗΠΑ.
Η διαταγή απαγορεύει επίσης στον Οργανισμό για τα Παγκόσμια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των ΗΠΑ να διακόψει τη χρηματοδότηση επιχορηγήσεων για άλλα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων των Radio Free Europe/Radio Liberty, Radio Free Asia και Radio Free Afghanistan. Ο οργανισμός δήλωσε την Πέμπτη ότι αποκαθιστά τη χρηματοδότηση του Radio Free Europe μετά από εντολή δικαστή στην Ουάσινγκτον.
Σε μια ακρόαση χθες, Παρασκευή στο Μανχάταν, ο Ότκεν κατηγόρησε την κυβέρνηση Τραμπ για περικοπές «σε μια υπηρεσία που έχει εξουσιοδοτηθεί και χρηματοδοτηθεί από το Κογκρέσο».
Ο δικαστής επέκρινε την ηγεσία του Οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής συμβούλου Κάρι Λέικ, επειδή τράβηξε την πρίζα «φαινομενικά εν μία νυκτί» χωρίς «να λάβει υπόψη τις επιπτώσεις».
Ο Ότκεν αποφάσισε μετά την προσφυγή ενός συνασπισμού δημοσιογράφων της «Φωνής της Αμερικής», εργατικών συνδικάτων και των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα κατά της κυβέρνησης Τραμπ την περασμένη εβδομάδα για να εμποδίσει τις περικοπές και οι οποίοι επιδιώκουν να επιστρέψει η Φωνή της Αμερικής στον αέρα.
Οι ενάγοντες υποστήριξαν ότι το κλείσιμο παραβίασε τη διαπίστωση δικαστηρίου κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ ότι οι δημοσιογράφοι της «Φωνής της Αμερικής» διαθέτουν ένα τείχος προστασίας της ελευθερίας του λόγου που τους προστατεύει από τις παρεμβάσεις του Λευκού Οίκου.
Η απουσία τους από τα ραδιοκύματα άφησε ένα κενό που καλύπτεται από «προπαγανδιστές των οποίων τα μηνύματα θα μονοπωλήσουν τα παγκόσμια ραδιοκύματα», ανέφεραν οι ενάγοντες.
Ο Τραμπ και άλλοι Ρεπουμπλικανοί έχουν κατηγορήσει τη Φωνή της Αμερικής για «αριστερή προκατάληψη» και για αποτυχία να προβάλλει «φιλοαμερικανικές» αξίες στο παγκόσμιο ακροατήριό της, παρόλο που έχει λάβει εντολή από το Κογκρέσο να λειτουργεί ως μη κομματικός ειδησεογραφικός οργανισμός.
Η «Φωνή της Αμερικής» έκλεισε αμέσως μετά την έκδοση εκτελεστικού διατάγματος από τον Τραμπ στις 14 Μαρτίου, με το οποίο περικόπηκε η χρηματοδότηση του Οργανισμού Παγκόσμιων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και έξι άλλων άσχετων ομοσπονδιακών φορέων – μέρος της εκστρατείας του για τη συρρίκνωση της κυβέρνησης και την ευθυγράμμισή της με την πολιτική του ατζέντα.
Ο Λευκός Οίκος αποκάλεσε την υπηρεσία «Η φωνή της ριζοσπαστικής Αμερικής» και δήλωσε ότι η εντολή του Τραμπ θα «διασφαλίσει ότι οι φορολογούμενοι δεν θα είναι πλέον στο γάντζο για τη ριζοσπαστική προπαγάνδα». Ανέφερε ακόμα κάλυψη που όπως είπε ήταν «πολύ ευνοϊκή» για τον πρώην πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Το Κογκρέσο διέθεσε σχεδόν 860 εκατομμύρια δολάρια για τον Οργανισμό Παγκόσμιων Μέσων Ενημέρωσης για το τρέχον οικονομικό έτος.
Σύμφωνα με την αγωγή, οι εργαζόμενοι της Φωνής της Αμερικής ενημερώθηκαν ότι έπρεπε να τελειώσουν τις ζωντανές εκπομπές τους στις 15 Μαρτίου και στη συνέχεια να εκκενώσουν το κτίριο. Αμέσως μετά, σύμφωνα με την αγωγή, έχασαν την πρόσβαση στα συστήματα υπολογιστών του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος της Φωνής της Αμερικής δεν έχει ενημερωθεί έκτοτε.
Η «Φωνή της Αμερικής» που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εκπέμπει σε όλο τον κόσμο σε 49 γλώσσες με αποστολή να φτάσει σε χώρες χωρίς ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.