Αν δεν έχεις δοκιμάσει πατσαβουρόπιτα, χάνεις μία από τις πιο απολαυστικές εκδοχές της ελληνικής πίτας! Το όνομά της έρχεται από τον τρόπο που τσαλακώνεται (σαν πατσαβούρα) το φύλλο, δημιουργώντας αυτήν την ακανόνιστη, τραγανή υφή που όλοι αγαπάμε. Φτιαγμένη με τυριά, γίνεται μια εύκολη, οικονομική και πεντανόστιμη λύση για κάθε στιγμή της ημέρας.
Ένα ταψί γεμάτο πατσαβουρόπιτα εξαφανίζεται πριν καλά-καλά κρυώσει! Η τραγανή κρούστα και τα τυριά που λιώνουν μέσα δημιουργούν την τέλεια ισορροπία. Ιδανική για παρέα, οικογενειακό τραπέζι ή και πρωινό.
Πατσαβουρόπιτα με τυριά – Υλικά
-
1 πακέτο φύλλο κρούστας (500 γρ.)
-
400 γρ. φέτα (θρυμματισμένη)
-
200 γρ. ανθότυρο ή γιαούρτι στραγγιστό
-
4 αυγά
-
1 φλιτζάνι γάλα
-
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο (ή λιωμένο βούτυρο)
-
Πιπέρι (προαιρετικά λίγο μοσχοκάρυδο)
-
Σουσάμι για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
-
Προθέρμανση φούρνου: στους 180°C, στις αντιστάσεις ή στον αέρα.
-
Ετοιμάζεις τη γέμιση: Σε ένα μπολ ανακατεύεις τη φέτα, το ανθότυρο (ή το γιαούρτι), 3 αυγά, λίγο πιπέρι και αν θέλεις λίγο μοσχοκάρυδο. Ανακατεύεις καλά.
-
Πατσαβούριασμα του φύλλου: Παίρνεις κάθε φύλλο κρούστας, το τσαλακώνεις (σαν ακορντεόν ή βεντάλια) και το βουτάς ελαφρώς στο λάδι ή το βούτυρο. Μπορείς και να το αλείψεις με πινέλο.
-
Συναρμολόγηση: Σε λαδωμένο ταψί, τοποθετείς τα “πατσαβουριασμένα” φύλλα, το ένα δίπλα στο άλλο, στρώνοντάς τα σαν φίδι ή σε όποιο σχήμα θέλεις. Στο ενδιάμεσο βάζεις και τη γέμιση κατά διαστήματα. Μπορείς και να την απλώσεις από πάνω αφού στρώσεις όλα τα φύλλα.
-
Επικάλυψη: Ανακατεύεις το 1 αυγό που έχεις κρατήσει με το γάλα και λίγο λάδι, και περιχύνεις την πίτα από πάνω. Αν θέλεις πασπαλίζεις με σουσάμι.
-
Ψήσιμο: Ψήνεις στους 180°C για περίπου 40-50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά και να γίνει τραγανή.
Tips:
-
Αν θέλεις πιο πλούσια γεύση, πρόσθεσε λίγο κεφαλοτύρι ή κασέρι.
-
Για πιο ελαφριά εκδοχή, μπορείς να αντικαταστήσεις το γάλα με γιαούρτι.