Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας ζητά την παρέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης για τη διερεύνηση ενδεχόμενης πειθαρχικής ευθύνης της Προέδρου του Αρείου Πάγου. Αφορμή αποτέλεσε η ενέργειά της να ζητήσει πειθαρχικό έλεγχο δικαστικών λειτουργών που είχαν εμπλακεί στους χειρισμούς της υπόθεσης του κυκλώματος στην Πολεοδομία Ρόδου.
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από συνεδρίαση της Ολομέλειας, οι δικηγόροι εκφράζουν προβληματισμό για τις οδηγίες και τις εγκυκλίους που απηύθυνε η Πρόεδρος προς τους δικαστές, υποστηρίζοντας ότι ενδέχεται να παραβιάζουν την αρχή της δικαστικής ανεξαρτησίας.
Μεταξύ των μέτρων που αποφασίστηκαν είναι η πρόταση για αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, η ενημέρωση ευρωπαϊκών θεσμών και η διοργάνωση ημερίδας με θέμα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνήλθε εκτάκτως στην Αθήνα την 27η Μαρτίου 2025, κατόπιν εισηγήσεως της Συντονιστικής Επιτροπής και, αφού αξιολόγησε τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της ηγεσίας του Αρείου Πάγου στο δικαιοδοτικό έργο των Ελλήνων δικαστών, ενέκρινε την εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής και αποφάσισε:
Τη διερεύνηση της πειθαρχικής ευθύνης της Προέδρου του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με τον ΚΟΔΚΔΛ (Ν. 4938/2022) από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, για τις παρεμβάσεις της, μέσω εγκυκλίων, οδηγιών και κίνησης πειθαρχικών διώξεων σε βάρος δικαστικών λειτουργών.
Τη διοργάνωση ημερίδας με θέμα τη Δικαστική Ανεξαρτησία, σε συνεργασία με όσες δικαστικές ενώσεις επιθυμούν, προς ανάδειξη της αναγκαιότητας περιφρούρησης των θεσμικών εγγυήσεων που την περιβάλλουν.
Την πρόταση προς τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, για πραγματοποίηση αποχής μίας ημέρας από τα καθήκοντά τους, ως έκφραση διαμαρτυρίας του δικηγορικού σώματος, σε μέρα που θα προσδιορίσει η Συντονιστική Επιτροπή.
Την ενημέρωση των αρμόδιων θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης (CCBE), επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το κεκτημένο του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, από τις παρεμβάσεις της ηγεσίας της Δικαιοσύνης στο δικαιοδοτικό έργο των Ελλήνων δικαστικών λειτουργών.