31 Μαρτίου 2025

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Ενστάσεις για την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού


Κατά την παρουσίαση της έκθεσης του ΓΠΒ για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, ο επικεφαλής του γραφείου , καθηγητής, Ιωάννης Τσουκαλάς, εκτίμησε ότι με βάση την υπεραπόδοση της οικονομίας για το 2024 και ειδικότερα, την καλύτερη του αναμενομένου απόδοση των φορολογικών εσόδων, δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος της τάξης των 2 δισ. ευρώ για ελαφρύνσεις και μέτρα ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων

Δημοσιονομικό χώρο 2 δισ. ευρώ από την υπεραπόδοση της οικονομίας το 2024 και επιπλέον περιθώρια από τη ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες διαπιστώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, απορρίπτοντας όμως, μέτρα όπως την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και τις συντάξεις.

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης του ΓΠΒ για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, ο επικεφαλής του γραφείου , καθηγητής, Ιωάννης Τσουκαλάς, εκτίμησε ότι με βάση την υπεραπόδοση της οικονομίας για το 2024 και ειδικότερα, την καλύτερη του αναμενομένου απόδοση των φορολογικών εσόδων, δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος της τάξης των 2 δισ. ευρώ για ελαφρύνσεις και μέτρα ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων.

Ο κ. Τσουκαλάς προειδοποίησε ότι τα μέτρα που θα επιλεγούν, θα πρέπει να είναι στη σωστή κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απέρριψε ως ιδέα την επαναφορά του 13ου -14ου μισθού στο Δημόσιο ή και στις συντάξεις, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις οδήγησαν τη χώρα στην πολυετή δημοσιονομική κρίση της προηγούμενης 10ετίας.

Επιπλέον πόροι

Στην έκθεση αναφέρεται ότι μπορεί να προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, από την πρόσφατη κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενεργοποιήσει τη ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες. Αναφερόμενη στο θέμα, η έκθεση τονίζει ότι ο δημοσιονομικός χώρος ο οποίος δύναται να προκύψει από την ευρωπαϊκή συμφωνία για τις αμυντικές δαπάνες θα μπορούσε, ανάλογα με το εύρος που θα έχει, να αξιοποιηθεί επίσης για πολιτικές που ενισχύουν την παραγωγική δυναμικότητα της ελληνικής οικονομίας, όπως η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών της μισθωτής εργασίας.

Δασμοί Τραμπ

Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά και στον πόλεμο των δασμών που έχουν ξεκινήσει οι ΗΠΑ προς όλους τους εμπορικούς τους εταίρους και την Ε.Ε. Τονίζεται, συγκεκριμένα, ότι η παγκόσμια οικονομία κλυδωνίζεται εξαιτίας της εντεινόμενης γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας που πηγάζει από τον φόβο ενός απρόβλεπτου εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ, Ε.Ε. και Κίνας. Μία ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία θα αφαιρούσε μία σημαντική πηγή παγκόσμιας γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας και συνακόλουθα θα αποτελούσε παράγοντα που θα συνεισφέρει θετικά στη μελλοντική ανάπτυξη στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση και στη χώρα μας. Ωστόσο, τονίζεται ότι οι δασμοί που επιβλήθηκαν στην Ε.Ε. για τις εξαγωγές σιδήρου και αλουμινίου παρά τις ευελιξία που έχουν δείξει στο παρελθόν αναζητώντας εναλλακτικές αγορές για να εξάγουν τα προϊόντα τους θα δεχθούν αρνητική επίδραση από τους δασμούς Τραμπ.

Προτεραιότητες

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον το ΓΠΒ θέτει ως προτεραιότητα τη συνέχιση της ταχείας μείωσης του δημοσίου χρέους, η οποία ενισχύει την εκλαμβανόμενη αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής (ένας παράγοντας που οδήγησε στις πρόσφατες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης ήταν η πορεία του δημόσιου χρέους).

Στην ίδια κατεύθυνση προβλέπει για φέτος ανάπτυξη από 2,3% έως και 2,5%, με οδηγούς την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων, παρά τη διεθνή δυσμενή συγκυρία. Στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής γίνεται εκτενής αναφορά και στην απόδοση της φορολογικής διοίκησης, η οποία έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια στην ροή είσπραξης στα τρέχοντα φορολογικά έσοδα, αλλά και τον ρυθμό αποκλιμάκωσης των κόκκινων οφειλών στις εφορίες.

Αύξηση επενδύσεων κατά 9,2%

Η έκθεση τονίζει τόσο για φέτος όσο και για τα επόμενα χρόνια τη σημασία που θα έχει για το ΑΕΠ αλλά και την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου η αύξηση των επενδύσεων που αναμένεται να φτάσει το 9,2% για φέτος. Μάλιστα περιλαμβάνει και μια εκτίμηση για το πότε θα κλείσει το επενδυτικό κενό που έχει δημιουργήσει η πολυετής οικονομική κρίση χρησιμοποιώντας δύο σενάρια.

Τα σενάρια

Στο πρώτο και πιο αισιόδοξο σενάριο υποθέτει ότι οι επενδύσεις θα «τρέχουν» με

ετήσιο ρυθμό 6,6%, δηλαδή τον μέσο όρο της περιόδου 2017-2024. Σε αυτό το σενάριο, η οικονομία θα ανακτήσει το κεφαλαιακό απόθεμα του 2010 το 2030. Στο δεύτερο και πιο συντηρητικό σενάριο, υποθέτουμε ότι οι επενδύσεις θα «τρέχουν» με ετήσιο ρυθμό 4,0%. Σε αυτό το σενάριο, από το οποίο αφαιρούμε τη στήριξη από τους πόρους του ΤΑΑ, η οικονομία θα ανακτήσει το κεφαλαιακό απόθεμα του 2010 το 2036. Σε μία οικονομία, το ύψος των επενδύσεων πρέπει να είναι τέτοιο ώστε όχι μόνο να επαρκεί να καλύψει την απόσβεση του υπάρχοντος κεφαλαίου, αλλά να «περισσεύει» ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει και νέο κεφάλαιο.

Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ