Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται χρήματα τα οποία φαινομενικά προορίζονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενδέχεται να αποτελούν βιτρίνα για τη χρηματοδότηση ύποπτων δραστηριοτήτων και σκοπιμοτήτων της Τουρκίας
Σοβαρές ενδείξεις για τη διακίνηση μαύρου χρήματος από την Τουρκία προς την Θράκη, επικαλείται δημοσίευμα τοπικής ιστοσελίδας της Θράκης, μέσω της διοργάνωσης των θρησκευτικών γευμάτων Iftar.
Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται στο thraction.gr χρήματα τα οποία φαινομενικά προορίζονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενδέχεται να αποτελούν βιτρίνα για τη χρηματοδότηση ύποπτων δραστηριοτήτων που σχετίζονται και με το προξενείο.
Συγκεκριμένα η μεθοδολογία φαίνεται να είναι ότι στην Τουρκία, είτε από δήμους και φιλανθρωπικές οργανώσεις, είτε από «άγνωστους δωρητές» συγκεντρώνονται χρήματα προκειμένου να διοργανωθούν στην ελληνική Θράκη τέτοιου είδους γεύματα Ιφτάρ. Τα ποσά όμως είναι για … χιλιάδες άτομα, όταν οι συμμετέχοντες δεν ξεπερνούν τις λίγες εκατοντάδες. Με το ερώτημα να είναι το τι ακριβώς γίνεται με τα υπόλοιπα χρήματα.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα η ιστοσελίδα επικαλείται την περίπτωση του Ιφτάρ στο Ήπιο. Όπου όπως τονίζεται στην ιστοσελίδα:«Στο ιφτάρ που διοργανώθηκε στο από τα μαύρα ταμεία του ΑΚΡ και του παραερντογανικού καθεστώτος είχαν εκταμιευθεί χρήματα για 2000 μερίδες φαγητού!! Στο ιφτάρ προσήλθαν οι οικογένειες του χωριού και κάποιοι προσκεκλημένοι από Κομοτηνή και Ξάνθη, σύνολο 300-350».
«Τα υπόλοιπα χρήματα ποιοί τα μοιράσθηκαν;» αναρωτιέται η ιστοσελίδα, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για μαύρο χρήμα που διασπείρεται με σκοπό την εξυπηρέτηση τουρκικών σκοπιμοτήτων στην περιοχή.
Σύμφωνα μάλιστα με το ίδιο δημοσίευμα στόχος αυτού του είδους των μεθοδεύσεων της Τουρκίας δεν είναι μόνον η χώρα μας αλλά και η Βουλγαρία, όπου χρησιμοποιούνται παρόμοιοι μέθοδοι, με σκοπό να «φουσκώσουν» οι τσέπες των ανθρώπων που συνδέονται με τα παραπάνω συμφέροντα.
Φυσικά δεν μπορεί κανείς παρά να ελπίζει ότι οι αρμόδιες αρχές στην Θράκη, ελέγχουν εξονυχιστικά τις ροές χρήματος από την Τουρκία. Ειδικά με δεδομένο ότι σήμερα υπήρξε ερώτηση από 11 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, σχετικά με τις επιθετικές εξαγορές περιουσιών στην περιοχή της Θράκης.
Στην δε ερωτησή τους αυτή δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία επιχειρεί να «αγοράσει» μέρος της Θράκης, με διάφορους τρόπους σημειώνοντας: «Τα τελευταία χρόνια μας καταγγέλλεται από συμβολαιογράφους, δικηγόρους, δημόσιους λειτουργούς αλλά και απλούς πολίτες, ότι έχουν πολλαπλασιαστεί αξιοσημείωτα οι αγορές ακινήτων και επιχειρήσεων ιδιαίτερα στις περιοχές της Αν. Μακεδονίας και Θράκης καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που δεν είναι απλά «παραμεθόριες» αλλά και «αμυντικές». Επίσης σε σχετική δημόσια καταγγελία προέβη και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης στις 27.2.2025 στο Forum της Αν. Μακεδονίας και Θράκης μιλώντας για επιθετικές Τουρκικές και Βουλγαρικές αγορές και «εποικισμό του Έβρου από Μουσουλμάνους».
Και ζητούν από την Πολιτεία να επαναφέρει ελέγχους σχετικά με τις κινήσεις αυτές.
Τι είναι τα Ιφτάρ;
Τα δείπνα ιφτάρ (ή iftar στα αγγλικά, από το αραβικό “إفطار” που σημαίνει “διακοπή νηστείας”) είναι τα γεύματα που καταναλώνονται από τους μουσουλμάνους μετά τη δύση του ηλίου κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, του ιερού μήνα νηστείας στο Ισλάμ. Το Ραμαζάνι διαρκεί 29 ή 30 ημέρες, ανάλογα με τον σεληνιακό κύκλο, και οι πιστοί απέχουν από φαγητό, ποτό και άλλες φυσικές ανάγκες από την αυγή μέχρι το ηλιοβασίλεμα. Το ιφτάρ σηματοδοτεί το τέλος της καθημερινής νηστείας και συνήθως ξεκινά με την κατανάλωση χουρμάδων και νερού, ακολουθούμενη από ένα πλήρες γεύμα.Τα δείπνα ιφτάρ έχουν τόσο θρησκευτική όσο και κοινωνική σημασία. Συχνά διοργανώνονται σε οικογενειακό ή κοινοτικό επίπεδο, με φίλους, συγγενείς ή γείτονες να συγκεντρώνονται για να φάνε μαζί. Σε πολλές περιπτώσεις, οι κοινότητες ή φιλανθρωπικοί οργανισμοί προσφέρουν δωρεάν ιφτάρ σε όσους έχουν ανάγκη, ενισχύοντας το πνεύμα της αλληλεγγύης και της γενναιοδωρίας που χαρακτηρίζει το Ραμαζάνι. Σε ορισμένες χώρες, τα ιφτάρ μπορεί να είναι μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις, με χιλιάδες συμμετέχοντες.