Η αύξηση του κατώτατου μισθού αγγίζει το 28%, όπως σημείωσε η Νίκη Κεραμέως
Στην εξειδίκευση όλων των παραμέτρων που αφορούν στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και του ημερομισθίου για το 2025 προχώρησε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας ότι ξεκίνησε στα 650 ευρώ το 2019, σήμερα είναι στα 830 ευρώ και από 1η Απριλίου στα 880 ευρώ. Είναι μια αύξηση που αγγίζει το 28%, όπως σημείωσε.
Σύμφωνα με την ίδια από αυτή την πρωτοβουλία για την αύξηση του κατώτατου μισθού και του ημερομισθίου ωφελούνται κατά προσέγγιση πάνω από 1,6 εκατομμύρια πολίτες και έμμεσα ακόμη περισσότεροι. Παράλληλα η κ. Κεραμέως πραγματοποίησε μια συνολική παρουσίαση της αγοράς εργασίας, ενώ περιέγραψε τις βασικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας, με στόχο την περαιτέρω τόνωση της απασχόλησης.
Ο πρώτος άξονας είναι ιδιαίτερη έμφαση σε εκείνες τις πληθυσμιακές ομάδες στις οποίες, όπως ανέφερε η υπουργός Εργασίας, βλέπουμε σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. «Πρώτα απ’ όλα πάμε και εστιάζουμε στις πληθυσμιακές ομάδες στις οποίες βλέπουμε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης και αναφέρομαι στις γυναίκες, στους νέους, στους συμπολίτες μας, με αναπηρία και στους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Με θέσπιση κινήτρων, με ειδικές πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού στην τελευταία Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για αφορολόγητες παροχές από εργοδότες προς εργαζόμενους γονείς έως 5.000 ευρώ για κάθε παιδί», επεσήμανε.
Ο δεύτερος άξονας αφορά στην κατάρτιση και αναβάθμιση δεξιοτήτων, ιδιαίτερα τις πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες. Ένα πολύ σημαντικό έργο που κάνει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Έχει έχουν ήδη ολοκληρωθεί προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων που υπερβαίνουν τους 420.000 ωφελούμενους, σημείωσε.
Τρίτος άξονας σύμφωνα με την υπουργό είναι τα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης. «Για παράδειγμα ένα πρόγραμμα που τρέχει αυτή τη στιγμή για συμπολίτες μας που είναι 55 ετών και άνω. Οι οποίοι είναι σε μια δύσκολη ηλικία για να βρουν δουλειά. Έρχεται λοιπόν αυτό το πρόγραμμα και επιδοτεί ακριβώς την απασχόληση σε πολύ μεγάλο βαθμό. Απασχόληση σε Δήμους, Περιφέρειες, νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και σε συμπολίτες μας, αυτοί και βρίσκουν δουλειά σε μια κρίσιμη ηλικία και αρκετοί από αυτούς είναι κοντά στα συντάξιμα χρόνια, είναι κοντά στις προϋποθέσεις για να βγουν στη σύνταξη, αλλά τους λείπουν κάποια χρόνια. Και τρίτον, έχουν πολύ σημαντική εργασιακή εμπειρία, την οποία την εισφέρουν σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα οποία έχουν ανάγκη από αυτή την πολύτιμη εργασιακή εμπειρία».
Τέταρτος άξονας η έμφαση στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση μέσω των σχολών Μαθητείας της Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης. Η κ. Κεραμέως δήλωσε: «Όπως ξέρετε, οι σχολές αυτές το πρωί, όταν κάποιος φοιτά ακριβώς αυτές οι σχολές, κάνει πρακτική άσκηση σε κάποια επιχείρηση και το απόγευμα παρακολουθεί θεωρητικά μαθήματα στις σχολές μαθητείας της ΔΥΠΑ. Σχολές οι οποίες προσφέρουν εκπαίδευση, κατάρτιση σε επαγγέλματα και δεξιότητες που είναι σε πολύ μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας. Όπως είναι όλοι οι χώροι της μαγειρικής σεφ, ζαχαροπλάστες, όπως είναι οι τεχνικοί πάσης φύσεως επαγγέλματα, δηλαδή σε πολύ μεγάλη ζήτηση».
Ο πέμπτος άξονας είναι η αξιοποίηση του μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας. «Πηγαίνουμε και βλέπουμε και σε πραγματικό χρόνο και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας προκειμένου αυτό να ληφθεί υπόψη σε κάθε πρωτοβουλία, σε κάθε μας δράση. Για παράδειγμα, σε προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων, λαμβάνοντας υπόψη ακριβώς ποιες είναι οι τάσεις της αγοράς εργασίας», είπε η υπουργός.
Ο έκτος άξονας είναι οι Ημέρες Καριέρας και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας. Οι Ημέρες Καριέρας Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης έχουν γίνει πάνω από 42 τέτοιες ημέρες σε 17 πόλεις της χώρας μας. «Πάνω από 9.000 συμπολίτες μας έχουν βρει δουλειά μέσα από αυτές τις δράσεις σύζευξης μεταξύ αφενός επιχειρήσεων που αναζητούν προσωπικό και πολιτών οι οποίοι αναζητούν εργασί», τόνισε η υπουργός.
Έβδομος άξονας η ενίσχυση της συμμόρφωσης με τη εργασιακή νομοθεσία. Όπως σημείωσε η κ. Κεραμέως έχει γίνει εκτενής αναφορά για τη χρήση ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία αυτή τη στιγμή που μιλάμε προστατεύει πάνω από 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους.