Η κομπόστα μήλου είναι ένα από τα πιο κλασικά, ζεστά και παρηγορητικά γλυκίσματα. Ιδανική για πρωινό, ελαφρύ επιδόρπιο ή και συνοδευτικό για pancakes ή γιαούρτι. Φτιάχνεται με λίγα απλά υλικά, αλλά προσφέρει τεράστια απόλαυση!
Χρόνος παρασκευής
-
Προετοιμασία: 10 λεπτά
-
Μαγείρεμα: 20 λεπτά
-
Σύνολο: 30 λεπτά
Κομπόστα μήλου: Υλικά (για 4 μερίδες)
-
4 μήλα (κατά προτίμηση κόκκινα ή γλυκά)
-
500 ml νερό
-
100 γρ ζάχαρη (ή λιγότερη, ανάλογα με τη γλυκύτητα των μήλων)
-
1 ξυλάκι κανέλας
-
3-4 γαρύφαλλα
-
Χυμός από μισό λεμόνι
-
(Προαιρετικά) 1 φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού
Εκτέλεση
-
Πλένεις, καθαρίζεις και κόβεις τα μήλα σε κυβάκια ή φετούλες.
-
Σε κατσαρολάκι ρίχνεις το νερό, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και το χυμό λεμονιού.
-
Όταν πάρει βράση, ρίχνεις τα μήλα.
-
Χαμηλώνεις τη φωτιά και σιγοβράζεις για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να κρατούν το σχήμα τους.
-
Αφήνεις να κρυώσει. Μπορείς να τη σερβίρεις ζεστή ή κρύα.
Tips
-
Προτίμησε μήλα τύπου Fuji, Red Delicious ή Golden, που δεν λιώνουν εύκολα.
-
Αν θες έξτρα άρωμα, μπορείς να προσθέσεις λίγο βανίλια ή τριμμένο μοσχοκάρυδο.
-
Φυλάσσεται στο ψυγείο για 4-5 μέρες.
-
Δοκίμασε να την πολτοποιήσεις και να τη χρησιμοποιήσεις σαν μαρμελάδα ή παιδική τροφή.