Την ώρα που η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι οφείλει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στη σκιά της ισχυρής Ρωσίας, η Ελλάδα αποδεικνύεται ότι διαθέτει «φώτα» και είναι έτοιμη να προσφέρει πολύτιμα μαθήματα, καθώς γνωρίζει καλά πώς είναι να συνορεύει κανείς με αντίπαλο.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg, η Ελλάδα υπερέβαινε σταθερά τον στόχο δαπανών του ΝΑΤΟ, του 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ακόμη και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, όταν, παρά τα εξοντωτικά μέτρα λιτότητας, κατάφερνε να ξεπερνά χώρες όπως τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, στην Ελλάδα ο στρατός αποτελεί ισχυρό θεμέλιο και η χώρα συγκαταλέγεται στη μειοψηφία των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Οι αμυντικές δαπάνες λοιπόν, ήταν παραδοσιακά μια πολιτική που υποστηριζόταν από κάθε κυβέρνηση.
«Η αμυντική δομή της Ελλάδας στηρίζεται κυρίως γύρω από την αποτροπή της Τουρκίας», δήλωσε η Ινώ Αφεντούλη, εκτελεστική διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στην Αθήνα και πρώην αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Δεν υπάρχει άλλη προτεραιότητα».
Τα γεγονότα στην Τουρκία φιλοξενούνται ευρέως στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, όπως προσφάτως η φυλάκιση του πολιτικού αντιπάλου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την ίδια ώρα, η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου απέδειξε την ισχυρή αμυντική θέση της χώρας και οι εν λόγω εικόνες ταξίδεψαν εκτός συνόρων, φιλοξενούμενες ομοίως σε διεθνή μέσα.
«Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας είναι ιδιαίτερη καθώς αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις ασφαλείας», δήλωσε ο Σπύρος Μπλαβούκος, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Βρίσκεται σε μια συνεχή ετοιμότητα όσον αφορά τις αμυντικές της δαπάνες και τα προγράμματα στρατιωτικού εξοπλισμού της».
Η Ελλάδα ξοδεύει περισσότερα από τους πλουσιότερους Ευρωπαίους ομολόγους της, σύμφωνα με γράφημα που δημοσίευσε το ΝΑΤΟ.
.jpg?t=CwXyLHTHWOq96kXXzvsHhw)
Το Bloomberg αναφέρει πως η Ελλάδα έχει προβεί σε σπουδαίες κινήσεις στην αγορά στρατιωτικού υλικού, σε αντίθεση με την Τουρκία, ωστόσο έχει μειωμένη εγχώρια παραγωγή. Κάτι τέτοιο οφείλει να γίνει παράδειγμα για την Ευρώπη, συμπλήρωσε ο Σπύρος Μπλαβούκος. «Θα πρέπει να “οικοδομήσετε” μια εθνική βιομηχανία με βάση αυτά που έχετε και αυτά που θα χρειαστείτε στο μέλλον», είπε. «Δεν μιλάμε για βαριά όπλα ή αεροπλάνα, αλλά ίσως για ανταλλακτικά ή αμυντικό λογισμικό».
Τα επόμενα αμυντικά βήματα της Ελλάδας
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει προγραμματίσει να παρουσιάσει την επόμενη αμυντική στρατηγική της στις αρχές του επόμενου μήνα. Θα επικεντρωθεί στη μεγαλύτερη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και στην «αγκαλιά» των τοπικών startups, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.
Η ώθηση για επέκταση των δυνατοτήτων ασφάλειας στο πλαίσιο του σχεδίου ReArm Europe θα μπορούσε να ευνοήσει την Ελλάδα. Η χώρα έχει δύο κύριες αμυντικές εταιρείες: την Hellenic Defense Systems, η οποία παράγει διάφορους τύπους πυρομαχικών και την Hellenic Aerospace Industry, η οποία υποστηρίζει μαχητικά αεροσκάφη και κατασκευάζει εξαρτήματα για αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των F-16.
.jpg?t=Q33iwGZ-FHg_5q2CAx7PuA)
Με έδρα την Τανάγρα δίπλα στην αεροπορική βάση, η Ελληνική Αεροδιαστημική Βιομηχανία βρίσκεται στη διαδικασία παραγωγής των δικών της drones καθώς και ενός συστήματος anti-drone. Μια πρώιμη έκδοση του τελευταίου αναπτύχθηκε σε ελληνικά πολεμικά πλοία που συμμετείχαν στην πρόσφατη ναυτική επιχείρηση Aspides της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα.
«Οι σύγχρονοι πόλεμοι έχουν αποδείξει ότι η ύπαρξη μιας εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε αξιόπιστες ένοπλες δυνάμεις διαχρονικά», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Αλέξανδρος Διακόπουλος, κάνοντας παράλληλα λόγο και για αυτονομία.
Σε συνεχή ετοιμότητα η βάση της Τανάγρας
Το δημοσίευμα αναφέρεται στη συνεχή ετοιμότητα της βάσης της Τανάγρας. Όταν ηχεί ο συναγερμός στην αεροπορική βάση, δεν χρειάζονται περισσότερα από πέντε λεπτά για να απογειωθεί ένα μαχητικό αεροσκάφος Rafale και να βρεθεί πάνω από το Αίγαιο πέλαγος.