Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση για το ενδιαφέρον που εκδηλώνει η Chevron για έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές στη Νότια Κρήτη – Μήνυμα Μητσοτάκη για συνέχιση της πολιτικής σταθερότητας τη χώρα
Το νέο ενδιαφέρον της Chevron, της 2ης μεγαλύτερης παγκοσμίως ιδιωτικής αμερικανικής εταιρείας ενέργειας, για έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης, μετά την ήδη ανακοινωθείσα συμμετοχή της στο πρόγραμμα δυτικά της Πελοποννήσου, δεν είναι καθόλου τυχαίο και είναι αποτέλεσμα μιας συστηματικής δουλειάς που έχει γίνει μέχρι σήμερα υποστηρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου κι προσθέτουν ότι ουσιαστικά η αμερικανική πολυεθνική αναγνωρίζει έμπρακτα την ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι και η Λιβύη, η οποία πρόσφατα δημοπράτησε θαλάσσια οικόπεδα στη δική της ΑΟΖ, ακολούθησε και αυτή τη μέση γραμμή, σεβόμενη δηλαδή ουσιαστικά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή μας, νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου, δραστηριοποιείται παράλληλα ήδη η Exxon Mobil έχοντας ένα προβάδισμα, ενδεχομένως με τις πρώτες δειγματοληπτικές γεωτρήσεις να λαμβάνουν χώρα και εντός του 2025.
Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον τονίζουν ότι τα παραπάνω «είναι μία απόδειξη ότι η Ελλάδα ασκεί στην πράξη τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σε πείσμα της κακόβουλης σπερμολογίας κάποιων. Αλλά είναι επίσης μία απόδειξη ότι η χώρα μας αναγνωρίζεται ως ένας ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή, τόσο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όσο και στο πεδίο των υδρογονανθράκων».
Χθες εξάλλου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το υπουργικό συμβούλιο έστειλε μήνυμα για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας. Απέναντι στις πρωτοφανείς γεωπολιτικές ανακατατάξεις που έχουν πλέον συνέπειες στις ζωές όλων μας (από τους πολέμους στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, μέχρι τη διαφαινόμενη νέα αντιπαράθεση στο επίπεδο των δασμών που θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία) η Ελλάδα δεν μπορεί να ομφαλοσκοπεί.
«Επιμένω σε αυτή τη συνολική διάσταση της πολιτικής μας, ειδικά σε μια εποχή όπου ο δημόσιος διάλογος τείνει να γίνεται μονοθεματικός και όπου συχνά υποβιβάζεται σε κομματικούς διαξιφισμούς, γεμάτους τοξικότητα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι η χώρα μας οφείλει να κατοχυρώσει το κεκτημένο της πολιτικής σταθερότητας, η οποία σε πολλές χώρες σήμερα ακόμα αποτελεί ζητούμενο, να διατηρήσει σε θετική τροχιά τα δημόσια οικονομικά της, ώστε οι πόροι να ανακουφίζουν την κοινωνία, ενώ, ταυτόχρονα, χρειάζεται και μια ευρύτερη στρατηγική για την παρουσία μας στους διεθνείς γεωπολιτικούς και οικονομικούς συσχετισμούς. Δυστυχώς, είναι κάτι το οποίο φαίνεται να μην απασχολεί καθόλου κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης.
«Στο πλαίσιο αυτό, στις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα της εθνικής άμυνας. Έχοντας εξασφαλίσει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, μπορούμε πια να σχεδιάζουμε σε βάθος χρόνου, έτσι ώστε να θωρακίσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις και να τις φέρουμε στο επίπεδο το οποίο αρμόζουν οι γεωπολιτικές προκλήσεις της εποχής», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης δίνοντς το αποτύπωμα των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης για νέα αύξηση κατώτατου μισθού, για υλοποίηση σημαντικών προτεραιοτήτων για καλύτερη υγεία, πιο σύγχρονη παιδεία, πιο αποτελεσματικό και πιο ψηφιακό κράτος.