Η ερευνήτρια κατέληξε στα συμπεράσματά της εμβαθύνοντας στα έργα αρχαίων συγγραφέων όπως ο Κικέρωνας και αναλύοντας επιγραφές σε αρχαίους ναούς
Η επιστήμη έχει ήδη αποδείξει στο παρελθόν ότι τα αγάλματα στην αρχαία Ρώμη και την Ελλάδα είχαν έντονο χρώμα για να μοιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο με τους αρχαίους θεούς.
Υποτίθεται επίσης ότι τα ζωντάνευαν με αρώματα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Phys, υποστηρίζει ένας Δανός αρχαιολόγος. Δεν επρόκειτο για ψυχρά και άχρωμα έργα, αλλά για αναπαραστάσεις αρχαίων θεών που έπαιζαν με όλα τα χρώματα και τις μυρωδιές.
«Ένα λευκό μαρμάρινο άγαλμα δεν προοριζόταν να θεωρηθεί ως ένα άγαλμα από πέτρα. Είχε σκοπό να μοιάζει με έναν πραγματικό θεό ή θεά», δήλωσε η Cecilie Brons, αρχαιολόγος και επιμελήτρια του μουσείου Glyptotek στην Κοπεγχάγη, στον δανέζικο επιστημονικό ιστότοπο Videnskab. Σύμφωνα με την ίδια, οι αρχαίοι καλλιτέχνες συνήθιζαν να αρωματίζουν τα αγάλματά τους για να τα κάνουν πιο αληθοφανή.
Η ερευνήτρια κατέληξε στα συμπεράσματά της εμβαθύνοντας στα έργα αρχαίων συγγραφέων όπως ο Κικέρωνας και αναλύοντας επιγραφές σε αρχαίους ναούς. «Τα αρώματα και τα αιθέρια έλαια αναφέρονται συχνά ως μέρος της διακόσμησης που εφαρμοζόταν στα θρησκευτικά πολιτιστικά γλυπτά στην αρχαιότητα», ανέφερε η ειδικός σύμφωνα με τους Times of India.
Οπτική και οσφρητική εμπειρία
Η ίδια ανέφερε διάφορα παραδείγματα. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι στη σικελική πόλη Σεγκέστα άλειφαν τα αγάλματα της Αρτέμιδος, της θεάς του κυνηγιού, του δάσους και των ζώων, με αλοιφές και αρωματικά έλαια.
Στο ελληνικό νησί της Δήλου, οι ντόπιοι συνήθιζαν να τρίβουν άρωμα τριαντάφυλλου στα γλυπτά για να τα διατηρούν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, σύμφωνα με την επιστήμονα, η οποία το διάβασε από επιγραφές σε ναούς εκεί.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Oxford Journal of Archaeology, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θαυμασμός ενός αγάλματος στην αρχαιότητα δεν ήταν μόνο μια οπτική αλλά και μια οσφρητική εμπειρία.
Οι επιστήμονες έχουν ήδη ανακαλύψει ίχνη χρωστικών ουσιών από χρώματα που έχουν ξεθωριάσει από καιρό και που οι καλλιτέχνες είχαν βάψει τα αγάλματα στο παρελθόν. Έτσι, δεν ήταν μαρμάρινα λευκά, όπως πίστευαν επί μακρόν, αλλά έντονα χρωματισμένα. Και ήταν επίσης αρωματικά.