Τα φαλάφελ είναι παραδοσιακοί ρεβιθοκεφτέδες που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή και αποτελούν αγαπημένο street food σε όλο τον κόσμο. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και γεμάτα άρωμα από μυρωδικά και μπαχαρικά. Ιδανικά για vegans και χορτοφάγους, σερβίρονται σε πίτα με ταχίνι ή χούμους και φρέσκα λαχανικά.
Θρεπτική Αξία (ανά μερίδα 3 φαλάφελ)
-
Θερμίδες: 280 kcal
-
Πρωτεΐνη: 10 γρ.
-
Υδατάνθρακες: 30 γρ.
-
Λίπη: 12 γρ.
-
Φυτικές ίνες: 7 γρ.
-
Χωρίς χοληστερόλη, πλούσια σε φυλλικό οξύ και σίδηρο
Φαλάφελ: Χρόνος παρασκευής
-
Προετοιμασία: 15 λεπτά
-
Αναμονή (μούλιασμα): 12 ώρες (κατά προτίμηση όλη νύχτα)
-
Μαγείρεμα: 15 λεπτά
-
Συνολικός χρόνος: περίπου 13 ώρες (εκ των οποίων 12 ώρες αναμονή)
Υλικά (για ~20 φαλάφελ)
-
250 γρ. αποξηραμένα ρεβίθια (μουλιασμένα σε νερό όλη νύχτα)
-
1 μικρό κρεμμύδι
-
3 σκελίδες σκόρδο
-
1 ματσάκι μαϊντανό
-
1/2 ματσάκι κόλιανδρο (ή έξτρα μαϊντανό)
-
1 κ.γ. κύμινο
-
1/2 κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη
-
1/4 κ.γ. baking soda
-
2-3 κ.σ. αλεύρι (αν χρειάζεται)
-
Αλάτι & πιπέρι
-
Σουσάμι (προαιρετικά)
-
Ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για τηγάνισμα
Εκτέλεση
-
Σουρώνουμε τα ρεβίθια και τα στεγνώνουμε καλά με πετσέτα.
-
Τα ρίχνουμε στο μπλέντερ με όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το λάδι). Χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα μείγμα σαν “τρίμμα”, όχι αλοιφή.
-
Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα. Αν είναι πολύ υγρό, προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
-
Πλάθουμε σε μικρά κεφτεδάκια και (αν θέλουμε) τα κυλάμε σε σουσάμι.
-
Ζεσταίνουμε λάδι και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
-
Εναλλακτικά, ψήνουμε σε φούρνο στους 200°C για 25 λεπτά, γυρνώντας τα στη μέση.
Tips
-
Αντί για φρέσκο κόλιανδρο μπορείς να βάλεις λίγη μέντα ή δυόσμο για πιο ελληνική γεύση.
-
Για πιο τραγανά φαλάφελ, άφησέ τα στο ψυγείο αρκετές ώρες πριν τα τηγανίσεις.
-
Σερβίρονται τέλεια με πίτα, χούμους, σάλτσα γιαουρτιού ή ταχίνι-λεμόνι.
-
Αν θέλεις να τα φυλάξεις, διατηρούνται στην κατάψυξη πριν ή μετά το τηγάνισμα.