Αυτά τα σπιτικά αλμυρά κριτσίνια είναι το τέλειο συνοδευτικό για το κρασί, τη μπύρα ή απλώς ως σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας. Φτιάχνονται εύκολα και μπορείς να τα προσαρμόσεις με τα αγαπημένα σου υλικά, όπως τυριά, μυρωδικά ή ακόμα και καυτερό πιπέρι!
Αλμυρά κριτσίνια -Υλικά (για περίπου 30 τεμάχια)
-
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (ή 25 γρ. νωπή)
-
1/2 κ.γ. ζάχαρη
-
1/2 κ.γ. αλάτι
-
200 ml χλιαρό νερό
-
60 ml ελαιόλαδο
-
100 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα
-
1 κ.γ. ρίγανη
-
1 κ.γ. θυμάρι
-
1 αυγό για άλειμμα (προαιρετικά)
-
Σουσάμι, μαυροκούκι ή παπαρουνόσπορος για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
-
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό και τη ζάχαρη. Αφήνουμε 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
-
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι, το αλάτι, το τυρί και τα μυρωδικά. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή, ελαστική ζύμη.
-
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 45-60 λεπτά.
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις ή αέρα).
-
Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και τα πλάθουμε σε μπαστουνάκια.
-
Τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα, αλείφουμε (αν θέλουμε) με αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή μαυροκούκι.
-
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
-
Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν τα αποθηκεύσουμε.
Tips
-
Αν θέλεις extra τραγανότητα, άφησέ τα στον φούρνο με ανοιχτή πόρτα για 5-10 λεπτά μετά το ψήσιμο.
-
Μπορείς να τα κάνεις πικάντικα προσθέτοντας λίγο καγιέν ή πάπρικα στη ζύμη.
-
Διατηρούνται σε μεταλλικό κουτί έως και 1 εβδομάδα!