30 Μαρτίου 2025

Αλμυρά κριτσίνια με τυρί και αρωματικά βότανα


Αυτά τα σπιτικά αλμυρά κριτσίνια είναι το τέλειο συνοδευτικό για το κρασί, τη μπύρα ή απλώς ως σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας. Φτιάχνονται εύκολα και μπορείς να τα προσαρμόσεις με τα αγαπημένα σου υλικά, όπως τυριά, μυρωδικά ή ακόμα και καυτερό πιπέρι!

Αλμυρά κριτσίνια -Υλικά (για περίπου 30 τεμάχια)

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (ή 25 γρ. νωπή)

  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη

  • 1/2 κ.γ. αλάτι

  • 200 ml χλιαρό νερό

  • 60 ml ελαιόλαδο

  • 100 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα

  • 1 κ.γ. ρίγανη

  • 1 κ.γ. θυμάρι

  • 1 αυγό για άλειμμα (προαιρετικά)

  • Σουσάμι, μαυροκούκι ή παπαρουνόσπορος για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό και τη ζάχαρη. Αφήνουμε 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί.

  2. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι, το αλάτι, το τυρί και τα μυρωδικά. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή, ελαστική ζύμη.

  3. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 45-60 λεπτά.

  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις ή αέρα).

  5. Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και τα πλάθουμε σε μπαστουνάκια.

  6. Τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα, αλείφουμε (αν θέλουμε) με αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή μαυροκούκι.

  7. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.

  8. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν τα αποθηκεύσουμε.

Tips

  • Αν θέλεις extra τραγανότητα, άφησέ τα στον φούρνο με ανοιχτή πόρτα για 5-10 λεπτά μετά το ψήσιμο.

  • Μπορείς να τα κάνεις πικάντικα προσθέτοντας λίγο καγιέν ή πάπρικα στη ζύμη.

  • Διατηρούνται σε μεταλλικό κουτί έως και 1 εβδομάδα!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ