30 Μαρτίου 2025

Καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση Ιμάμογλου: Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο – Νέο κύμα διαδηλώσεων το Σάββατο (βίντεο)


Στο απόγειο της πολιτικής έντασης, η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στο επίκεντρο καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να εκλέξει τον διάδοχο του Εκρέμ Ιμάμογλου, την ώρα που οι διαδηλωτές ετοιμάζονται για νέα μαζική κινητοποίηση το Σάββατο.

Η Τουρκία βιώνει μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους της τελευταίας δεκαετίας, με αφορμή τη σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Ενώ οι δρόμοι της πόλης παραμένουν γεμάτοι από χιλιάδες διαδηλωτές, το Δημοτικό Συμβούλιο της Κωνσταντινούπολης συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι με σκοπό την ανάδειξη νέου δημάρχου. Παράλληλα, το Σάββατο προγραμματίζεται νέα μεγάλη διαμαρτυρία στο Μάλτεπε, με τη στήριξη της αντιπολίτευσης.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το Δημοτικό Συμβούλιο Κωνσταντινούπολης θα προχωρήσει στην εκλογή του αντικαταστάτη του Εκρέμ Ιμάμογλου, μετά την αμφιλεγόμενη σύλληψή του με κατηγορίες για διαφθορά. Πιθανότερος διάδοχος θεωρείται ο Νουρί Ασλάν, στενός πολιτικός του σύμμαχος και μηχανικός ναυπηγός, μέλος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ο οποίος χαίρει της στήριξης του ίδιου του Ιμάμογλου.



Ιμάμογλου: Το Σάββατο ξανά στους δρόμους – Κάλεσμα Οζέλ για μαζική συμμετοχή

Η τελευταία συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης μπροστά από το δημαρχείο, με τον αρχηγό του CHP, Οζγκιούρ Οζέλ, να ανακοινώνει νέο μεγάλο ραντεβού διαμαρτυρίας για το Σάββατο στο Μάλτεπε, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Οι κινητοποιήσεις, που έχουν ξεσπάσει αμέσως μετά τη σύλληψη του Ιμάμογλου, θυμίζουν σε ένταση τις διαδηλώσεις του Γκεζί το 2013.



Αντιδράσεις Ερντογάν – «Τρομοκρατία των δρόμων»

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να απαξιώσει το κύμα διαμαρτυρίας, χαρακτηρίζοντας τις συγκεντρώσεις ως «τρομοκρατικές ενέργειες». Σε δηλώσεις του επιτέθηκε στους διαδηλωτές, λέγοντας πως «δεν έχουν που να πάνε» και ότι ο δρόμος τους είναι «αδιέξοδος». Παράλληλα, συνεχίζεται η καταστολή των κινητοποιήσεων με εντατικούς ρυθμούς.



Μπαράζ συλλήψεων – Προφυλακίσεις και στοχοποίηση δημοσιογράφων

Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 1.500 άτομα έχουν συλληφθεί σε όλη την Τουρκία, μεταξύ των οποίων και ο φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), Yasin Akgul. Επτά δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν σε προφυλάκιση από τις αρχές, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις. Ο πρόεδρος του AFP, Φαμπρίς Φρις, με επιστολή του προς την τουρκική προεδρία, ζήτησε την άμεση αποφυλάκιση του Akgul, υποστηρίζοντας ότι κάλυπτε τις εξελίξεις δημοσιογραφικά και δεν συμμετείχε στις διαδηλώσεις.

Κρίση και στο εσωτερικό του CHP – Στο στόχαστρο η ηγεσία

Η πολιτική κρίση επεκτείνεται πλέον και εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, με τις εισαγγελικές αρχές να ερευνούν καταγγελίες για δωροδοκία κατά τη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου του κόμματος. Ο ίδιος ο Οζγκιούρ Οζέλ, προκειμένου να αποτρέψει πιθανή καθαίρεσή του ή διορισμό επιτρόπου, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου στις 6 Απριλίου.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ