Πέρασε τη μισή ζωή του περιμένοντας να απαγχονιστεί για ένα τετραπλό έγκλημα που αποδείχθηκε ότι δεν διέπραξε
Ο Ιάπωνας Iwao Hakamata, 89 ετών σήμερα έχει χαρακτηριστεί ως ο μακροβιότερος θανατοποινίτης στον κόμσο περνώντας περισσότερα από 40 χρόνια στη φυλακή περιμένοντας να εκτελεστεί, πριν αθωωθεί.
Τώρα, θα λάβει αποζημίωση ύψους 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων, περίπου 85 δολάρια για κάθε μέρα που καταδικάστηκε άδικα, σύμφωνα με δικαστική απόφαση.
Ο πρώην επαγγελματίας πυγμάχος καταδικάστηκε σε θάνατο το 1968 για τετραπλή δολοφονία, παρά τον ισχυρισμό επανειλημμένα ότι η αστυνομία είχε κατασκευάσει στοιχεία εναντίον του.
Αθωώθηκε ότι μια εξέταση DNA έδειξε ότι τα αιματοβαμμένα ρούχα που χρησιμοποιήθηκαν για να τον καταδικάσουν φυτεύτηκαν πολύ μετά τις δολοφονίες, σύμφωνα με το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.
Ο νομικός του εκπρόσωπος περιέγραψε την αποζημίωση ως το «υψηλότερο ποσό» που δόθηκε ποτέ για άδικη καταδίκη στην Ιαπωνία, αλλά είπε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να αναπληρώσει αυτό που υπέστη ο πελάτης του.
Ο Χακαμάτα αποσύρθηκε ως επαγγελματίας πυγμάχος το 1961 και έπιασε δουλειά σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας σόγιας στη Σιζουόκα της κεντρικής Ιαπωνίας.
Πέντε χρόνια αργότερα συνελήφθη από την αστυνομία αφού το αφεντικό του, η σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους βρέθηκαν μαχαιρωμένα μέχρι θανάτου στο σπίτι τους.
Ο Χακαμάτα αρχικά παραδέχτηκε τις κατηγορίες εναντίον του, αλλά αργότερα άλλαξε την υπόθεσή του, κατηγορώντας την αστυνομία ότι τον ανάγκασε να ομολογήσει ξυλοκοπώντας και απειλώντας τον.
Ο Χακαμάτα, ο οποίος από τότε επέμεινε στην αθωότητά του, θα περνούσε περισσότερο από τη μισή του ζωή περιμένοντας να τον απαγχονίσουν.
Η υπόθεσή του έφερε παγκόσμιο έλεγχο στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης της Ιαπωνίας, όπου τα ποσοστά καταδίκης ανέρχονται στο 99%, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, και τροφοδότησε εκκλήσεις για κατάργηση της θανατικής ποινής στη χώρα.
Η αδερφή του Hakamata, Hideko, που είχε αγωνιστεί για πολύ καιρό για την απελευθέρωσή του, είπε στο CNN πέρυσι ότι οι δεκαετίες φυλάκισης είχαν προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στην ψυχική υγεία του αδελφού της.
Ο Χακαμάτα «ζούσε στον δικό του κόσμο», είπε.
«Μερικές φορές χαμογελάει χαρούμενος, αλλά τότε είναι που βρίσκεται στην αυταπάτη του… Δεν έχουμε καν συζητήσει τη δίκη λόγω της αδυναμίας του να αναγνωρίσει την πραγματικότητα».