Ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά είναι απόλαυση… μέχρι να αρχίσει το σκόρδο να “μιλάει”! Αν θες να απολαύσεις το παραδοσιακό πιάτο χωρίς να ανησυχείς για την επόμενη μέρα, δες ποιες τροφές μπορούν να σε σώσουν από τη χαρακτηριστική μυρωδιά.
Το τραγανό ψάρι και η δυνατή σκορδαλιά είναι γεύσεις που αγαπάμε, ειδικά την 25η Μαρτίου. Όμως, δεν αγαπούν όλοι το έντονο άρωμα του σκόρδου που… επιμένει. Αν δεν θέλεις να αποφύγεις τελείως τη σκορδαλιά, αλλά να μειώσεις τις συνέπειές της, υπάρχουν τροφές που βοηθούν – και μάλιστα γευστικά.
1. Μυρωδικά με χλωροφύλλη
Η χλωροφύλλη έχει φυσικές αποσμητικές ιδιότητες. Βάλε στο στόμα σου λίγα φύλλα μαϊντανού, δυόσμου ή μέντας, ή απόλαυσε μια σαλάτα με σπανάκι ή μαρούλι για να φρεσκάρεις την αναπνοή σου.
2. Μπαχαρικά με άρωμα φρεσκάδας
Μπαχαρικά όπως η κανέλα, το κάρδαμο και το γαρύφαλλο δεν προσθέτουν μόνο γεύση σε ένα επιδόρπιο αλλά βοηθούν και στην εξουδετέρωση της μυρωδιάς του σκόρδου. Δοκίμασε τα σε ένα γλυκό ή ρόφημα μετά το φαγητό.
3. Γαλακτοκομικά για αποσμητική δράση
Το γάλα και το γιαούρτι – ιδανικά πλήρη – μπορούν να μειώσουν σημαντικά την έντονη μυρωδιά του σκόρδου. Ένα γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού μετά το φαγητό είναι και παραδοσιακό και αποτελεσματικό.
4. Όξινες τροφές – φυσικά αποσμητικά
Το λεμόνι, το ξύδι αλλά και το πορτοκάλι βοηθούν στον «καθαρισμό» της αναπνοής σου. Μπορείς να πιεις ένα ποτήρι νερό με λίγο χυμό λεμονιού ή να φας μια φέτα πορτοκαλιού.
5. Φρούτα πλούσια σε πολυφαινόλες
Τα φρούτα όπως το μήλο και το αχλάδι είναι γεμάτα πολυφαινόλες, που συμβάλλουν στη μείωση των οσμών. Επιπλέον, είναι μια ελαφριά και υγιεινή επιλογή μετά από ένα βαρύ γεύμα.
6. Τσάι – το ρόφημα που εξουδετερώνει
Ένα φλιτζάνι πράσινο ή μαύρο τσάι μετά το φαγητό λειτουργεί σαν φυσικό αποσμητικό για την αναπνοή, χάρη στις πολυφαινόλες του. Είναι και χαλαρωτικό – ό,τι πρέπει μετά από τραπέζι.
Δεν χρειάζεται να αποχωριστείς τη σκορδαλιά για χάρη της ευγένειας. Απλώς, φρόντισε να «κλείσεις» το γεύμα σου με τις σωστές επιλογές – και όλοι θα σε ευχαριστούν μετά!