27 Μαρτίου 2025

Εκρέμ Ιμάμογλου: Τι κρύβεται πίσω από τις κατηγορίες εναντίον του – Εξηγεί ο καθηγητής Ματαράγκας


Ο έμπειρος καθηγητής από το πανεπιστήμιο Μπαχτσεσεχίρ και Ρωμιός της Πόλης, Βύρων Ματαράγκας, αναλύει τις κατηγορίες σε βάρος του Εκρέμ Ιμάμογλου και τονίζει ότι το μέλλον του βασικού πολιτικού αντιπάλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι προδιαγεγραμμένο…

Ο κλοιός της Δικαιοσύνης «σφίγγει» γύρω από τον Εκρέμ Ιμάμογλου, καθώς σύμφωνα με την ανάλυση του καθηγητή Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης στο Newsbomb.gr, Βύρωνα Ματαράγκα, οι κατηγορίες που βαραίνουν τον έκπτωτο δήμαρχο της Πόλης δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο συμμετοχής του στις επόμενες εκλογές ανάδειξης προέδρου στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα, εκατομμύρια πολίτες στη γειτονική χώρα ξεχειλίζουν από οργή για την προφυλάκιση του βασικότερου πολιτικού αντιπάλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διοργανώνοντας ογκώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ζητώντας την αποφυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου. Αλλά και η Ευρώπη εκφράζει την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό της για τις εξελίξεις στην Τουρκία

Πάντως, σύμφωνα με τον έμπειρο ακαδημαϊκό «το μέλλον του Εκρέμ Ιμάμογλου είναι προδιαγεγραμμένο για λόγους ποινικούς», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Βύρων Ματαράγκας.

«Είναι παντελώς ανέφικτο να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Από παντού οι πόρτες έχουν κλείσει» είναι το σχόλιο του έμπειρου ακαδημαϊκού ο οποίος εξηγεί αναλυτικά τι προβλέπει ο νόμος με βάση της κατηγορίες εναντίον του Εκρέμ Ιμάμογλου.

Οι κατηγορίες και οι παραβάσεις του Εκρέμ Ιμάμογλου

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου με απόφαση τουρκικού δικαστηρίου, προφυλακίστηκε για τις κατηγορίες περί διαφθοράς, ενώ αθωώθηκε για τις κατηγορίες περί τρομοκρατίας.

Με βάση τις συγκεκριμένες κατηγορίες που αφορούν σε κακούργημα, όπως διευκρινίζει ο κ. Ματαράγκας, ο πονικός κώδικας προβλέπει ότι σε τέτοια περίπτωση «υπάρχει στέρηση πολιτικών του δικαιωμάτων, εκλέγειν και εκλέγεσθαι, αλλά και το δικαίωμα ενασχόλησης με την πολιτική».

Σε ό,τι αφορά τις ποινές που μπορεί να αντιμετωπίσει ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο καθηγητής σημειώνει πως επιφέρουν τουλάχιστον 20 χρόνια κάθειρξη, «καθώς πρόκειται για πολύ σοβαρές κατηγορίες».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Εκρέμ Ιμάμογλου υπέπεσε στις εξής παράνομες πράξεις:

  • Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης
  • Συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση
  • Δωροδοκία
  • Διακεκριμένη απάτη
  • Παράνομη απόκτηση προσωπικών δεδομένων
  • Λαθροχειρίες σε προκήρυξη διαγωνισμού

Η τελευταία από τις παραπάνω κατηγορίες, αυτή των λαθροχειριών σε προκήρυξη διαγωνισμού, είναι και η πιο σημαντική, σύμφωνα με τον καθηγητή και εξηγεί τι εννοεί: «Ο Δήμος Κωνσταντινούπολης προκήρυξε έργο με τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν πρόταση. Σύμφωνα με την κατηγορία υπήρξε υπερκοστολόγηση του προκηρυσσομένου δημοσίου έργου».

Και συνεχίζει μιλώντας για στημένους διαγωνισμούς: «Μάλιστα, στους διαγωνισμούς διαπιστώθηκε ότι κατά σύμπτωση συμμετείχαν τέσσερις εταιρείες οι οποίες έχουν κοινή διεύθυνση το ίδιο σταθερό τηλέφωνο και τον ίδιο ιδιοκτήτη. Τα έργα εν τέλει τα έπαιρναν αυτές οι εταιρείες. Αυτό έχει αποδειγμένα συμβεί. Οι τουρκικές αρχές έδρασαν μεθοδικά, παρακολουθούσαν αυτές τις κινήσεις και τη ροή του χρήματος».

Ακόμη ένα ζήτημα που δημιούργησε ερωτήματα προέκυψε κατά τη διάρκεια της πανδημίας: «Κατά την περίοδο του κορωνοϊού που απαγορευόταν η έξοδος και υπήρχαν σε ισχύ μέτρα προστασίας, υποτίθεται ότι έγιναν δύο χιλιάδες συναυλίες στην Κωνσταντινούπολη. Αλλά πότε έγιναν αυτές οι συναυλίες εν μέσω εγκλεισμού;», αναρωτιέται ο καθηγητής

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία για διαφθορά, όπως αποκαλύπτει ο καθηγητής, επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης πολυκαταστήματος σε προάστιο της Κωνσταντινούπολης είπε δημόσια ότι στενός συνεργάτης του Ιμάμογλου τον απείλησε να του δώσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό αλλιώς θα εκδοθεί έκθεση ότι κτήριό του δεν διαθέτει αντισεισμική προστασία και θα του επιβληθεί πρόστιμο.

Σχετικά με την επερχόμενη δίκη, σύμφωνα με νομικούς που επικαλείται ο Βύρων Ματαράγκας, αναμένεται να ξεκινήσει σε δύο μήνες καθώς πρέπει να συνταχθεί το κατηγορητήριο που περιλαμβάνει 108 συνολικά κατηγορούμενους.

Ωστόσο, ακόμη ένα εμπόδιο στον δρόμο του Ιμάμογλου για τις προεδρικές εκλογές του 2028 προέκυψε από την ακύρωση του πανεπιστημιακού του πτυχίου λόγω παρατυπιών. Σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία, η έλλειψη πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών τον αποκλείει από το δικαίωμα υποψηφιότητας.

Eσωτερικά ζητήματα στο CHP

Σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή, τα προβλήματα στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού κόμματος κόστισαν κι αυτά από την πλευρά τους στον Εκρέμ Ιμάμογλου, ενώ υπήρξαν και καταγγελίες για χρηματισμό φίλων του CHP.

«Μετά την ήττα του Κιλιτσντάρογλου στις εκλογές έκανε πέρα και τον ίδιο και τους συνεργάτες. Στην ηγεσία του κόμματος έφερε τον Οζγκούρ Εζέλ ο οποίος είναι ο τοποτηρητής του Ιμάγλου στην αρχηγεία του κόμματος», επισημαίνει ο καθηγητής.

«Τον Νοέμβριο του 2023 στο τακτικό συνέδριο των Ρεπουμπλικανών μετά τις προεδρικές εκλογές, όπου ανετράπη ο Κιλιτσντάρογλου και εξελέγη ο Οζγκούρ Εζέλ, υπήρξαν καταγγελίες από το εσωτερικό του κόμματος ότι πολλοί φίλοι του κόμματος πήραν χρήματα για να πάνε και να ψηφίσουν τον αρχηγό του κόμματος. Αυτή η πληροφορία διέρρευσε από το εσωτερικό του κόμματος. Υπήρχε δυσαρέσκεια για τον Ιμάμογλου», προσθέτει ο καθηγητής.

Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα στο κόμμα της αντιπολίτευσης, υπενθυμίζεται ότι έχει ληφθεί η απόφαση για έκτακτο συνέδριο στις 6 Απριλίου, για την εκλογή του επόμενου αρχηγού.

Ο Ιμάμογλου συνεχίζει τον αγώνα του από τη φυλακή

Στην τελευταία του ανάρτηση μέσα από τη φυλακή, ο Εκρέμ Ιμάμογλου από την πλευρά του γράφει ότι η «δημοκρατική επανάσταση» πραγματοποιήθηκε, ότι η «ελπίδα είναι τεράστια» και πως «μια χούφτα κακοί άνθρωποι έχουν περιέλθει σε απόγνωση».

«Ο φόβος τους έχει αυξηθεί. Θα φοβούνται και πρέπει να φοβούνται. Γιατί εμείς, μαζί με τον λαό μας, εκπροσωπούμε τη Συμμαχία της Τουρκίας» γράφει ο Ιμάμογλου και προτρέπει τους διαδηλωτές να μείνουν μακριά από συγκρούσεις.

Η ανάρτηση Ιμάμογλου μέσα από τη φυλακή:

«Γεια σε όλους, καλό Ραμαζάνι!

Πολύτιμοι συμπολίτες μου, μητέρες, πατέρες, θείες, θείοι, αγαπημένοι νέοι, πολύτιμα παιδιά μας· σας αγκαλιάζω όλους με αγάπη, σεβασμό και θέρμη.

Παρά τη δυστυχία που βιώνουμε, τις απαξιωτικές δικαστικές αποφάσεις που μας κάνουν να σκύβουμε το κεφάλι, την κατάσταση της οικονομίας μας και την καταρράκωση της διεθνούς μας υπόληψης, η δημοκρατική επανάσταση πραγματοποιήθηκε και στις 23 Μαρτίου ο υποψήφιος Πρόεδρος εξελέγη από τον λαό με τις ψήφους των συντρόφων μου από το CHP και όλων των πολιτών. Αυτό είναι κάτι εξαιρετικό. Η ελπίδα είναι τεράστια. Μια χούφτα κακοί άνθρωποι έχουν περιέλθει σε απόγνωση. Ο φόβος τους έχει αυξηθεί. Θα φοβούνται και πρέπει να φοβούνται. Γιατί εμείς, μαζί με τον λαό μας, εκπροσωπούμε τη Συμμαχία της Τουρκίας. Εκπροσωπούμε τις αυθεντικές αξίες της Τουρκικής Δημοκρατίας, τη δημοκρατία. Εκπροσωπούμε το μέλλον, τη δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου, την ισότητα, την ενότητα, τη συνοχή. Εκπροσωπούμε τις αξίες αυτής της ευλογημένης πατρίδας, την πρόοδο, την ποιοτική εκπαίδευση, τη λογική, την επιστήμη, την τέχνη, τον αθλητισμό, την ποιότητα ζωής. Σήμερα, είμαστε η εγγύηση για την ευτυχισμένη και ειρηνική ζωή ακόμη και των οικογενειών αυτών των λίγων φοβισμένων ανθρώπων.

Δουλεύω σκληρά. Θα δουλέψω ακόμα πιο σκληρά. Δεν έχει σημασία πού βρίσκομαι. Αγαπημένοι μου νέοι, όταν κάθεστε στο γραφείο σας να με νιώθετε στην καρέκλα δίπλα σας. Είμαι στα εργαστήρια των εργατών, στα χωράφια των αγροτών, δίπλα στις γιαγιάδες, μέσα στον κύκλο των παιδιών που παίζουν. Θα πετύχουμε μαζί. Στις 20:30 το βράδυ θα συνεχίσω να σας παρακολουθώ στη Saraçhane και σε όλες τις πλατείες.

Αγαπημένοι μου νέοι, Μείνετε μακριά από συγκρούσεις. Να είστε καλοί με τις δυνάμεις ασφαλείας μας, τους αστυνομικούς μας, τους ανθρώπους μας, τους οποίους αγαπώ πολύ. Θέλω να σας δω όλους με χαμόγελο απόψε. Το έθνος είναι μεγάλο».

Το βράδυ της Δευτέρας, ο έκπτωτος δήμαρχος δέχθηκε επίσκεψη στη φυλακή από τον βουλευτή του κόμματός του, Σεγίτ Τορούν, ο οποίος δημοσίευσε χειρόγραφο σημείωμα που του έδωσε ο Ιμάμογλου στον λογαριασμό του στο X.

«Αυτές τις μέρες που ανάβουμε το φως ενός μεγάλου αγώνα, το έθνος μας έκανε αυτό το φως να ανατείλει σαν ήλιος στην παραδεισένια πατρίδα μας με τη δύναμη δεκάδων εκατομμυρίων, θερμαίνοντας τα 86 εκατομμύρια ανθρώπους μας και δένοντας τους σφιχτά μεταξύ τους. Η ελπίδα μας είναι υψηλή, το κουράγιο μας ατελείωτο. Θα τα καταφέρουμε!».

Εκατοντάδες συλλήψεις, «κίνημα βίας» οι διαδηλώσεις για τον Ερντογάν

Την ίδια ώρα, με βίαιη καταστολή απαντά η κυβέρνηση Ερντογάν στις ογκώδεις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών, κατά της φυλάκισης Ιμάμογλου.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια δήλωσε ότι 1.133 άτομα έχουν συλληφθεί από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι τουρκικές αρχές απευθύνουν «σαφή προειδοποίηση» προς τους διαδηλωτές. «Η τρομοκρατία στους δρόμους μας και η απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια του έθνους μας δεν θα γίνουν ανεκτές» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, σε μια μακροσκελή ανάρτηση.

Διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε 55 από τις 81 τουρκικές επαρχίες, δηλαδή στα δύο τρίτα της χώρας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 123 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί, ενώ αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των τραυματισμένων διαδηλωτών.

Την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι οι διαδηλώσεις κατά της φυλάκισης του Εκρέμ Ιμάμογλου έχουν μετατραπεί σε ένα «κίνημα βίας», με τον Τούρκο πρόεδρο να λέει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα λογοδοτήσει για τραυματισμούς αστυνομικών και για ζημιές σε περιουσίες.

Η σύλληψη την περασμένη Τετάρτη του Ιμάμογλου, βασικού πολιτικού αντιπάλου του Ερντογάν, πυροδότησε τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στους δρόμους στην Τουρκία εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Παρά τις απαγορεύσεις που επέβαλαν οι αρχές για συγκεντρώσεις, οι ως επί το πλείστον ειρηνικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα χθες Κυριακή, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να κατεβαίνουν στους δρόμους και το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Ιμάμογλου να ζητά να συνεχιστούν οι πανεθνικές διαδηλώσεις.

Μιλώντας έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το CHP πρέπει να σταματήσει να «παρακινεί» πολίτες, προσθέτοντας ότι το «σόου» του CHP θα τελειώσει αναπόφευκτα και ότι θα νιώσουν ντροπή για το «κακό» που έκαναν στη χώρα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ