Μια δροσερή, ανοιξιάτικη σαλάτα με βάση το πλιγούρι που συνδυάζει την υγιεινή πλευρά των λαχανικών και των μυρωδικών με τη γευστική ένταση του μπέικον και την κρεμώδη υφή της μοτσαρέλας. Το ντρέσινγκ με εσπεριδοειδή απογειώνει το πιάτο με μια φρουτώδη, δροσερή νότα! Ιδανικό για μεσημεριανό, ελαφρύ βραδινό ή μπουφέ.
Πλιγούρι με λαχανικά, φρέσκα βότανα, μοτσαρέλα, μπέικον & βινεγκρέτ εσπεριδοειδών – Υλικά (για 4 άτομα)
Για τη σαλάτα:
-
1 φλιτζάνι πλιγούρι (χονδρό ή ψιλό, ανάλογα με την προτίμηση)
-
2 φλιτζάνια νερό ή ζωμό λαχανικών
-
1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε μικρά κυβάκια
-
1 αγγουράκι, κομμένο σε κυβάκια
-
1 μικρό καρότο, τριμμένο
-
1 μικρό κολοκυθάκι, ψιλοκομμένο
-
6 φέτες μπέικον, ψημένες και ψιλοκομμένες
-
150 γρ. μοτσαρέλα (μπολίτσες ή κομμένη σε κύβους)
-
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
-
1 κουταλιά της σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο
-
1 κουταλιά βασιλικό ή φρέσκια ρίγανη (προαιρετικά)
-
Αλάτι & πιπέρι
Για τη βινεγκρέτ εσπεριδοειδών
-
Χυμός από 1 πορτοκάλι
-
Χυμός από 1/2 λεμόνι
-
Ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
-
1 κουταλάκι μέλι
-
1 κουταλάκι μουστάρδα Dijon
-
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
-
Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση:
-
Βράσιμο του πλιγουριού: Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε το νερό ή ζωμό, προσθέτουμε το πλιγούρι και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να μαλακώσει. Στραγγίζουμε αν χρειάζεται και αφήνουμε να κρυώσει.
-
Ετοιμάζουμε τα υλικά: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το πλιγούρι με τα ψιλοκομμένα λαχανικά, τα βότανα, το μπέικον και τη μοτσαρέλα.
-
Φτιάχνουμε τη βινεγκρέτ: Σε ένα βαζάκι ή μπολ, βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και τα χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
-
Συναρμολόγηση: Περιχύνουμε τη βινεγκρέτ πάνω από τη σαλάτα και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε αλάτι/πιπέρι.
-
Σερβίρουμε: Μπορούμε να τη σερβίρουμε αμέσως ή να την αφήσουμε στο ψυγείο για 30′ για να δέσουν οι γεύσεις.
Tip:
Αν θες μια πιο ελαφριά εκδοχή, μπορείς να παραλείψεις το μπέικον ή να το αντικαταστήσεις με ψητό κοτόπουλο. Επίσης, μπορείς να προσθέσεις ρόκα για έξτρα φρεσκάδα.